
Det var i mars som verktyget Mindsum lanserades på den svenska marknaden. Bakom Mindsum står det Malmöbaserade psykologföretaget Learning to sleep. De jobbar kliniskt med KBT kring sömn och stress, men har under senare år försökt att hitta digitala lösningar för sina tjänster. Mindsum är ett exempel på det. Det är en app som man har kopplat ett enkätverktyg till. Appen innehåller grundläggande utbildning inom stress och sömnsvårigheter tillsammans med praktiska övningar. Den innehåller också sömn- och stresstester.
Vi har haft 700 patienter och 83 procent har blivit bättre
– Vi valde att utforma en app som är riktad till individer. Det är alltså inget verktyg för organisationsutveckling och den typen av lösningar på dessa problem. Men vi har anpassat verktyget för företag genom möjligheten för arbetsgivaren att få rapporter kring välmåendet hos personalgruppen, säger Micael Gustafsson, vd.
De har skapat en funktion där användarna får svara på frågor för att få fram ett index för välmående. Denna information sammanställs i rapporter varannan vecka som ger arbetsgivaren en ögonblicksbild över välmåendet på företaget. Informationen är helt anonym för alla parter.
– Efter en tid kan man jämföra och se mönster kring stress. Kanske är arbetsbelastningen för hög en viss tid på året.
Bakgrunden till verktyget är känslan av att de patienter som blir remitterade till Learning to sleep för terapi alltid kommer dit när problemen redan har växt sig stora. Hade man bara tagit tag i dem tidigare kanske en sjukskrivning aldrig hade behövts.
– Vi vet att våra metoder för att behandla sömnproblem och stress fungerar. Vi har haft 700 patienter och 83 procent har blivit bättre. Det här är ett sätt att nå ut med vår kunskap till fler. De flesta kommer ju aldrig att få gå i terapi. Kan vi förebygga stress och sömnsvårigheter har vi gjort något bra. Förhoppningsvis kan vi också tjäna lite pengar på verktyget.
Affärsmodellen för Mindsum ser ut som så att appen är gratis att ladda ner och använda. Det företagen betalar för är rapporterna kring välmåendet samt en chefsportal med checklistor och handlingsplaner.
Per Cornell
brev@kollega.se
Hjälp mot stress och sömnproblem
Tips vid stressproblem
- Skaffa självinsikt genom att ta reda på mer om vanliga symptom.
- Ta mikropauser på jobbet.
- Acceptera läget. Det går inte alltid att koppla bort jobbet kl 17. Men svarar du på sms efter arbetstid kanske du kan kompensera med tio minuters längre lunch nästa dag.
Tips för bättre sömn
- Bygg upp en bra rutin och släck eventuella skärmar en timme innan sänggående.
- Laddplats för mobiltelefonen kan finnas i köket i stället för i sovrummet.
- Tänk på temperaturen i rummet och mörklägg.
- Acceptera att sömnbehovet är individuellt.
- Lär dig några tankeövningar som du kan använda om du vaknar.