
SOCIAL FOBI
Det handlar om en ångeststörning där man känner obehag eller rädsla i sociala situationer. Om man bara får ångest i vissa situationer – som inför ett föredrag – har man en specifik social fobi.
DET HÄNDER I KROPPEN
När vi känner oss hotade går vårt stressystem i gång. Det är viktigt för att vi ska kunna hantera hot genom att slåss eller fly och överleva en farlig situation. Då utsöndras hormoner som gör blodgenomströmningen till musklerna och hjärnan snabbare, pulsen ökar och vi andas fortare. Problemet är att det även händer vid inbillade hot, som vid scenskräck.
SYMPTOM
Att man rodnar, blir darrig, får svårt att andas, blir illamående och yr och tror att man ska svimma är några av de symptom man kan uppleva.
UTBREDD RÄDSLA
Rampfeber är en av våra vanligaste rädslor. Nära 70 procent uppger att de blir nervösa när de ska prata inför en folksamling. Var tredje av dessa känner stark oro och ångest. Ungefär en fjärdedel upplever situationen så påfrestande att de gör allt för att undvika den.
VARNINGSSIGNALER
Om du börjar undvika möten där du måste säga något, får kraftiga symptom när du ska börja tala och scenskräcken hindrar dig från att nå dina mål kan det vara läge att söka professionell hjälp.
DÄRFÖR BLIR VI RÄDDA
Rädslan för att tala inför andra hör sannolikt ihop med vår biologiska utveckling. Vi har alltid varit beroende av samarbete och acceptans för att överleva. Därför kan vi ha en nedärvd rädsla i oss för att bli kritiskt granskade och riskera att bli sedda som odugliga.
STÖD & HJÄLP
Att söka hjälp hos en psykolog kan vara ett sätt. Det finns också talarskolor och kurser där du övar på att uppträda inför andra. Naturläkemedel med johannesört kan göra dig mer lugn och avslappnad.
Se dina framträdanden som en övning där du gör ditt bästa. Jämför dig inte med andra.
Öva genom att bestämma att du alltid ska säga något på möten. Tänk positivt och peppa dig själv. Kom ihåg att även erfarna skådespelare kan uppleva rampfeber.