Hoppa till huvudinnehåll
Strejk

Nej, du får inte strejka för klimatet

Klimatrörelsen Fridays for future uppmanar alla vuxna att strejka om knappt två veckor. Men intresset från svenska fackförbund är svalt. Och att ta ut sig själv i strejk är inte tillåtet.
David Österberg Publicerad
Johan Nilsson/TT
Demonstranter i Lund under klimatstrejken "Global strike for future". Johan Nilsson/TT

Den 23 september inleds FN:s toppmöte ”Climate action summit” i New York. Syftet är att “öka ambitionen och påskynda åtgärder för att genomföra Parisavtalet om klimatförändringar”. 

Fredagen innan genomför hundratusentals skolungdomar en global skolstrejk för klimatet. Greta Thunberg och nätverket ”Fridays for future” har dessutom uppmanat världens vuxna att strejka fredagen därpå – den 27 september.

– Ungdomarna har redan begärt förändring, nu kräver klimatkrisen att de vuxna gör detsamma, säger Greta Thunberg i ett pressmeddelande från nätverket.

Läs mer: Studenter kräver att arbetsgivarna tar klimatansvar

Den internationella fackliga samorganisationen ITUC (International trade union federation) meddelade häromdagen att den står bakom Fridays for future. Organisationen har över 200 miljoner medlemmar världen över. I ett klipp på Twitter säger generalsekreteraren Sharan Burrow att i de länder där lagarna tillåter det ska deras medlemsförbund strejka. I länder där det inte är möjligt ska arbetarna genomföra olika former av protester eller tillfälligt lägga ner arbetet.

Läs mer: 80 miljoner jobb hotas av klimatet

Hittills har dock inga svenska fackförbund uppmanat sina medlemmar att strejka. Anledningen är att de inte anser att klimatfrågan är en intressekonflikt mellan arbetsgivare och fackförbund.

Förbunden hade dock kunnat använda sig av en så kallad politisk strejk. Sådana är tillåtna även när konflikten inte rör arbetsmarknadens parter. I en artikel i tidningen Arbetet säger Birgitta Nyström, professor i arbetsrätt, att en klimatstrejk kan ses som en politisk strejk och att sådana är tillåtna. Förutsättningen är att den är kortvarig.

Arbetsrättsexperten Kurt Junesjö håller med. Till Aftonbladet säger han att ”en politisk strejk för klimatet är tillåten, det kan jag säga på rak arm”. Även han betonar att den ska vara kortvarig.

Unionens chefsjurist Martin Wästfelt anser att rättsläget är otydligt.

– Den mest kända politiska strejken är Chiledomen från 1980, då AD ansåg att det fanns utrymme för en politisk strejk. Då handlade det om att regimen i Chile kränkte grundläggande fackliga och politiska rättigheter. Som medlem i ett fackförbund har man rätt att strejka när ens fackförbund utlyser strejk. Men det har inget svenskt fackförbund gjort i det här fallet. Så den som vill delta i en klimatstrejk bör se till att få okej från sin arbetsgivare. Annars är risken att frånvaron betraktas som olovlig.

Kan man som anställd ta ut sig själv i politisk strejk?
– Nej, utgångspunkten i Sverige är att det är fackförbunden som fattar beslut om strejker. Och i rättslig mening är klimatstrejken mer att betrakta som en manifestation. Om ens arbetsgivare tycker att det är okej att man deltar i manifestationen kan man ju göra det, med eller utan löneavdrag. Mitt absoluta råd är att man ska arbeta om ens arbetsgivare säger nej till att man strejkar.

Läs mer: 3 frågor och svar om strejk

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Strejk

Unionen trappar upp Teslastriden

Trycket ökar i Teslakonflikten. Idag varslar Unionen om blockad mot J&B Maskinteknik AB, som utför service på Teslas verkstäder.
– Syftet är att försvåra för Tesla att bedriva sin verksamhet, säger Martin Wästfelt, förhandlingschef.
Ola Rennstam Publicerad 7 november 2024, kl 15:32
Unionen trappar upp Teslastriden. Till vänster en bilverkstad, till höger en Tesla-bil.
Unionen lägger nya sympatiåtgärder för att få Tesla att teckna kollektivavtal. Åtgärderna innebär att J&B Maskinteknik inte får lov att laga viktig utrustning på Teslas verkstäder runt om i landet. Foto: Fredrik Sandberg/TT/David Zalubowski/AP.

Teslastrejken har pågått i drygt ett år. Hittills har fackförbundet IF Metalls försök att få till kollektivavtal på Elon Musks bilföretag varit fruktlösa. Teslas svenska dotterbolag har ständigt hittat nya sätt att runda fackens olika blockader och tycks inte ha några planer på att vika sig.

Unionen gav sig in i konflikten i början av maj. Då varslade förbundet om blockad mot Dekra Industrial AB, som bland annat utför besiktning av de fordonslyftar som Tesla använder vid sina verkstäder. Därefter har Unionen varslat om sympatiåtgärder mot två andra företag i samma bransch i syfte att öka trycket i frågan.

Konflikten mot Tesla utökas

I måndags eskalerade konflikten ytterligare när Unionen varslade om blockad mot Tekniska Verken. Dessa sympatiåtgärder gäller arbete vid Teslas laddstationer i Linköping och Katrineholm. Och nu är det dags igen. 

Under torsdagen varslade Unionen om blockad vid J&B Maskinteknik AB. Företaget utför regelbundet service och lagning av viktig utrustning vid Teslas verkstäder. Sympatiåtgärden innebär att J&B kommer vara förhindrade att utföra dessa uppgifter framöver. Unionens förhandlingschef Martin Wästfelt tror att åtgärderna kommer bli kännbara för Tesla.

– Vår bedömning är att det kommer försvåra för Tesla att bedriva sin verksamhet, det här är lite bredare än tidigare varsel. Syftet är att understödja IF Metall och hjälpa dem att öka trycket på Tesla så att de tecknar kollektivavtal, säger han.

Kan Tesla inte bara anlita en annat företag som lagar deras utrustning? 
Absolut, självklart är det en fråga som vi följer. Men vi bedömer att det finns ett kunnande hos våra medlemmar på J&B som inte är helt enkelt att ersätta.

Vilken effekt har Unionens tidigare sympatiåtgärder haft?
If Metall uppger att våra åtgärder har gjort det besvärligt och kostsamt för Tesla att bedriva sin verksamhet, men uppenbarligen inte tillräckligt besvärligt så att de valt att teckna avtal. 

Unionen har en hel del medlemmar på Tesla, vad säger de om era konfliktåtgärder och vill de ha kollektivavtal?
– Det finns en pågående dialog. Som alltid i medlemsgrupper finns det olika uppfattningar men jag bedömer att det finns en acceptans hos våra medlemmar på Tesla kring sättet vi i Unionen gör det här på.

Unionens sympatiåtgärder mot Tesla

J & B Maskinteknik Aktiebolag
Unionen varslade den 7 november. Företaget utför regelbundet arbete på Teslas verkstäder med att bland annat serva och laga viktig utrustning som behövs på en verkstad. Konflikten bryter ut den 19 november - om Tesla inte tecknar kollektivavtal innan dess.

Tekniska Verken AB
Unionen varslade den 4 november.  Företaget installerar och underhåller Teslas laddstationer, blockaden syftar till att förhindra att el nyansluts till Teslas laddstolpar i Katrineholm och Linköping. Konflikten bryter ut den 15 november.

Kiwa Sweden AB, DEKRA Industrial AB, Qvalify AB
Sympatiåtgärder på DEKRA Industrial AB (14 maj), KIWA Sweden AB (4 juli) och Qvalify AB (3 oktober). Samtliga företag besiktigar utrustning som Tesla använder på sina verkstäder.