Hoppa till huvudinnehåll
Söka jobb

Vem blir kallad till intervjun?

Foto och rosa ansökningspapper lockar inte. Arbetsgivaren är bara ute efter dem som motsvarar kravprofilen.
Eva Karlsson Publicerad

Manpower anlitas av arbetsgivare som inte själva har tid eller möjlighet att rekrytera personal.

- Säg att vi söker en produktionsledare för ett företags räkning och femtio söker jobbet. Då klär vi på oss kundens ögon och väljer ur sökande som har rätt kompetens, säger Fredrik Frisk på Manpower.

Kan ett bifogat fotografi eller extra fint papper fungera som inlockare?

- Det spelar ingen roll hur ansökningen ser ut rent estetiskt.  

Telefonintervjuer görs med ett tiotal. Om den sökande har för höga lönekrav faller han eller hon ifrån.

- Det är klart om åtta låter sociala och trevliga och två inte gör det, då vägs det in när vi bestämmer vilka fem som ska gå vidare.

Vid den personliga intervjun används en kompetensbaserad intervjuteknik. Det betyder att om Manpower och kunden har kommit fram till att "förhandlingsförmåga" är en viktig egenskap för tjänsten så ställer man frågor om det: 

- Berätta om en lyckad förhandling som du nyligen genomfört.

- Vilka är dina styrkor när det gäller att övertyga andra personer?

Om egenskapen "initiativförmåga" är viktig kan frågorna vara:

- Berätta om senaste gången du behövde fatta ett mycket snabbt beslut.

- Varför var det nödvändigt att det gick snabbt?

Hur viktigt är kroppsspråket?

- Det är inte avgörande, men det kan spela in. Har kunden sagt att de önskar en lugn och sansad människa så tittar vi efter det.

Om kunden inte vill ha personer med utländsk härkomst?

- Då tar vi inte uppdraget. Det strider helt mot våra värderingar.

Om de bara vill ha unga och män?

- Kunden kan ha önskemål om åldersspann och kön. Man kanske har en sned könsfördelning eller åldersstruktur. Det försöker vi ta hänsyn till.

När alla intervjuer är gjorda begär Manpower referenser och gör en personprofil på de två eller tre som återstår. Sedan är det upp till företaget att bestämma.

Volvo får hundratals svar på varje extern annons i Sverige. Alla brev och cv:n läses igenom, ett bifogat foto gör varken till eller från, det är kravprofilen som ska matchas.

Profilen har nogsamt utarbetats före annonsering. Vad ska den tilltänkta medarbetaren kunna uträtta? Vilken kompetens, arbetslivserfarenhet och vilka personliga egenskaper krävs?

- Fem-tio sökande får komma på intervju. De har, förutom den rätta kompetensen, kanske något extra som erfarenhet av internationell verksamhet, säger Kjell Svenson, personaldirektör på Volvo AB i Göteborg.

Intervjusituationerna kan se olika ut. Rekryterande chef och HR-ansvarig vill kanske träffa den sökande samtidigt, och flera gånger eller var och en. Av integritetsskäl tas inte referenser förrän en eller två sökande återstår.

- Om flera har likvärdiga erfarenheter och utbildning så avgör personligheten. Vi vill ha dem som har ett brinnande intresse för att göra Volvo bättre. Det ska finnas en egen drivningsförmåga. Att kunna kommunicera är också viktigt, säger Kjell Svenson.

Hur gör man som sökande för att visa att man brinner för Volvo?

- Ett bra exempel är att man uttrycker ambitionen att förbättra och utveckla det som redan är bra. Att man visar att man inte nöjer sig med goda prestationer utan ständigt ser möjligheter till utveckling.

När kommer facket in?

- Våra fackliga representanter har ett avgörande inflytande i alla chefsrekryteringar. De är med tidigt när riktlinjer för nya befattningar görs upp, säger Kjell Svenson.

(Siftidningen nr 10-2006)

Fakta

Fredrik Frisk tipsar:

  • Skriv ett kort och kärnfullt brev, besvara varför just du skulle passa för jobbet. Cv:t ska vara strukturerat och överskådligt. Använd rättstavningsprogrammet. Låt någon som känner dig läsa igenom brevet och kommentera.
  • Håll tiden. Ring om du är försenad. Klä inte upp dig för mycket. Var hel och ren. Använd sunt förnuft. Hälsa på receptionisten och presentera dig. Det är inget fel att vara nervös, det är alla mer eller mindre. Var trevlig. Försök att vara dig själv. Det är bättre att missa ett jobb än att få det på fel premisser.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Söka jobb

”Man fick en tydlig känsla av hur lite man var värd”

Jörn Green har en lång meritlista och arbetat i teknikbranschen i över 25 år. Trots det har han de senaste månaderna sökt hundratals jobb utan att hitta rätt och blivit ghostad flera gånger.
Carolina Högling Publicerad 24 april 2025, kl 06:02
Ghostning vid rekrytering. Jörn Green sökte hundratals jobb utan att få svar. Sitter vid en dator i ett mörkt rum, skäggig, ser allvarlig ut.
Jörn Green har sökt flera hundra jobb och blivit ghostad flera gånger sedan han sa upp sig förra året. Foto: Johan Bävman.

Jörn Green har en lång yrkeskarriär bakom sig inom teknikutveckling. Tidigare har han sagt upp sig från jobb och sedan blivit headhuntad till nya uppdrag. När han senast sa upp sig i juli förra året blev det inte så. I stället har han nu sökt över 300 jobb och blivit ghostad flera gånger. 

– I den ekonomi vi är i nu är det jättetufft att få jobb. Speciellt om man är en lite senior resurs som jag, säger Jörn Green. 

På sina hundratals ansökningar sedan han sa upp sig har responsen många gånger uteblivit. 

– Kanske 60 procent av de tjänster jag sökt har jag fått ett automatiskt svar med att jag inte gått vidare. Ungefär en halv procent av ansökningarna har jag fått gå på en intervju. Cirka två procent har jag fått gå på videointervjuer med en AI. Resten hör aldrig av sig.  

Att bli ghostad

Jörn Green.
Jörn Green. Foto: Johan Bävman.

Jörn Green berättar om en av de gångerna som han blivit ghostad. Det var för ungefär ett halvår sedan när han var på en lång intervju med fem personer från det företag han hade sökt jobb på. Under intervjun hade de pratat om hur lång tid han behövde innan han kunde börja och vilket lönekrav han hade. Det han svarade tyckte företaget lät rimligt, vilket han tog som ett gott tecken.  

– Det kändes som en done deal, säger han.

När intervjun var slut sa företaget att de skulle prata ihop sig och återkomma inom en vecka med detaljer. Men någon återkoppling fick han aldrig. Efter två veckor skickade han ett mejl till företag. Inget svar. Han skickade därefter två mejl till men fick aldrig något svar på sina frågor. 

– Man fick en väldigt tydlig känsla av hur lite man var värd. Det var knäckande att de inte ens orkade svara. Det är väl det minsta man kan förvänta sig. Det känns som en väldig obalans på arbetsmarknaden. Arbetsgivarna kan bete sig hur de vill och de kvittar om de trampar på någon. Hundra står på rad därefter. 

En ny bild av rekryteringsbranschen

Efter att ha sökt hundratals jobb och varit i kontakt med flera olika rekryterare har Jörn Green fått en bild av rekryteringsbranschen som han inte haft tidigare.

–  I den ekonomiska situation vi befinner oss i upplever jag att rekryteringsbranschen är ganska återhållsam och försiktig. Det är mycket fokus på säkra kort, etablerade profiler och samarbeten med stora företag som man redan känner. Det jag saknar är viljan att se potential, alltså inte bara vad någon har gjort, utan vad de faktiskt kan göra. Den typen av fantasi och framtidstro fanns mer tidigare, när ekonomin var starkare. Idag känns det ofta som att rekryterare agerar mer som grindvakter än möjliggörare, även om jag förstår att det är ett svårt jobb i osäkra tider.

Idag söker Jörn Green fortsatt jobb och arbetar parallellt med sitt konsultbolag som erbjuder interimledarskap, rådgivningstjänster och managementkonsultation för teknikföretag.