
Förra sommaren avslutade Siri Kock sin utbildning till bebyggelseantikvarie. Sedan dess har hon sökt över 100 jobb – men utan resultat. Nu provar hon ett annorlunda sätt att hitta ett arbete och erbjuder minst 25 000 i hittelön till den som förmedlar en kontakt som leder till jobb, något som Göteborgs-Posten var först med att berätta.
– Jag kände att jag hade testat allt. Jag hade skickat brev och ringt runt till massa arbetsplatser och att åka fysiskt kändes inte så bra såhär i coronatider. Jag tänkte att det måste finnas massa människor med kontakter och kanske skulle några av dem stanna upp vid annonsen och tänka att de skulle kunna hjälpa mig. Och jag är jättetacksam om någon tar sig tid att göra det, säger hon till Kollega.
Siri Kock bor i Göteborg och har satt upp runt 40 lappar på olika ställen i stan. I annonsen framgår att den som hjälper henne att hitta ett jobb får 30 procent av den bruttolön hon tjänar in under tre månader. Beloppet betalas ut i tre omgångar och hittelönen blir minst 25 000 kronor.
– Det kostar mig jättemycket pengar att vara arbetslös, jag har ingen a-kassa. Om jag lägger 30 procent av min bruttolön för tre månader för att få ett jobb är det ingen stor kostnad i sammanhanget. Dessutom kan de pengarna kanske hjälpa någon annan.
För att få pengarna ska tipset vara väl underbyggt. Att mejla och tipsa om en jobbannons är inte tillräckligt.
– Det handlar om att någon ska förmedla en personlig kontakt som leder till ett jobb. Många har hört av sig för att tipsa om olika arbetsplatser, men oftast har jag redan varit i kontakt med dem. Jag har fått några värdefulla tips, men de har inte lett till något jobb.
Siri Kock kan tänka sig många arbetsplatser, men det är viktigt att tjänsten är relevant för hennes utbildning. Ett extrajobb på kafé har hon redan.
Läs mer: Andreas fick nytt jobb på 11 dagar
– Jag har velat det här sedan jag var fem år gammal, så för mig finns inget alternativ. Jag visste att arbetsmarknaden var tuff, men jag tycker också att skolan borde ha gett oss lite mer tips på hur vi skulle gå till väga för att få jobb efter utbildningen.
Hittills har annonsen inte gett resultat. Men via kontakter har hon fått en kortare projektanställning på Stockholms stadsmuseum. Hon börjar första veckan i oktober och slutar i mitten av december.
– Det känns jätteroligt, för det har verkligen varit en kämpig uppförsbacke. Och jag är inte ensam bland mina kurskamrater att ha det tufft. Ju snävare bransch, desto tuffare arbetsmarknad.