Hoppa till huvudinnehåll
Socialförsäkring

Föräldraledighet och föräldrapenning – så funkar det

Den efterlängtade bebisen är snart här – eller kanske redan kommen – och nu väntar det bästa: Föräldraledighet. Men hur fungerar det egentligen och hur ska man tänka med alla dagar?
Oscar Broström Publicerad
Föräldrapar med bebis i famnen.
Vi reder ut alla frågetecken inför föräldraledigheten. Foto: Shutterstock

Sverige är ett av länderna i världen med mest frikostig föräldraledighet. 

Föräldrarna, eller föräldern om en person har ensam vårdnad, får sammanlagt föräldrapenning för 480 dagar. 

Men det är inte riktigt så enkelt som att en bebis föds och att du sedan är ledig 480 dagar från och med det, utan det finns dagar på sjukpenningnivå, dagar med lägstanivå, dubbeldagar, halvdagar, 10-dagar och en del annat att hålla koll på – och vi ska reda ut allt (i alla fall det mesta) i den här texten. 

480 dagar – som går att dela på två

Föräldrapenningen gäller i regel för 480 dagar, varav 90 är på lägstanivå (återkommer till vad det betyder i nästa stycke).  

Om ni är två som ska dela på dagarna går det till som följande: 

Båda föräldrarna får 195 dagar var på sjukpenningnivå och 45 dagar var på lägstanivå. De här dagarna kan föras över till varandra, så man behöver inte dela lika, men 90 av dagarna är personliga och kan ej föras över till den andra. 

På Mina Sidor på forsakringskassan.se är det enkelt att hålla koll på hur många dagar du och ni har nyttjat. 

Endast två personer kan vara vårdnadshavare till ett barn och ha rätt till föräldrapenning, men de kan dela med sig av dagar till en tredje person.

Sjukpenningnivå och lägstanivå 

Sjukpenningnivå är den nivå på ersättningen som just du får och den räknas ut efter hur mycket du tjänar. Det kallas för SGI. Din ersättning är knappt 80 procent av din inkomst, men det finns ett högre tak: Du kan maximalt få 1 012 kronor per dag

Om du inte har någon inkomst, är studerande eller tjänar mindre än 117 590 kronor per år, blir din ersättning 250 kronor per dag

Om du är arbetssökande kan du få ersättning baserat på inkomsten du hade när du arbetade, så länge som du anmält dig till Arbetsförmedlingen. 

Lägstanivån är dagar där du får 180 kronor per dag. Lägstanivå-dagarna kallades tidigare garantidagar.  

Halvdagar och dubbeldagar 

Det första året behöver du inte ta ut full ersättning för alla dagar. 

Du kan välja att ta ut ersättning för några dagar i veckan eller ta ut ersättning för veckans alla dagar, men inte full ersättning. Du kan välja att ta ut till exempel kvartsdagar eller halvdagar, vilket alltså innebär att du får 25 procent respektive 50 procent ersättning de dagarna. 

Det här är ett sätt att spara dagar så att du kan vara ledig så länge som möjligt, men med baksidan att du får ut mindre ersättning. 

Efter att ditt barn fyllt ett år måste du ta ut minst fem heldagar i veckan för att behålla din SGI, det vill säga att den inte sänks och att du inte får mindre ersättning. 

Dubbeldagar innebär att båda föräldrarna tar ut föräldrapenning samtidigt. Det kan endast utnyttjas under barnets första år.  

Hur länge kan föräldrapenning tas ut? 

De här reglerna har förändrats, så det är olika beroende på när barnet är fött, men så här fungerade det för barn födda efter 2014

Du får ta ut föräldrapenning fram till att barnet är tolv år eller slutar årskurs fem. Du får däremot inte spara hur många dagar som helst fram tills detta. Innan barnet fyller fyra måste majoriteten av föräldrapenningen vara utnyttjad. Efter fyra år får du eller ni bara ha 96 dagar kvar sammanlagt. Har du eller ni kvar mer än 96 dagar efter att barnet fyllt fyra ryker de dagarna. 

10-dagar 

De här dagarna är exklusiva till dig som är vårdnadshavare men inte varit gravid med bebisen. Det är alltså tio dagar du kan vara ledig i samband med barnets födelse. Värt att notera att även dessa kan tas ut som till exempel halvdagar, ifall du har möjlighet och lust att vara hemma lite längre. 

Föräldrapenning vid adoption 

Vid adoption är det mesta detsamma som nämnts ovan, men med vissa skillnader i hur dagarna kan nyttjas och tas ut. Det är alltjämt 480 dagar föräldrapenning sammanlagt, med 90 dagar som är reserverade för båda föräldrarna. Däremot löper inga dagar ut efter att barnet fyllt fyra. Här är i stället regeln att ni endast får ha 96 dagar sparade efter att ni haft barnet i er vård i fyra år. Ni kan ta ut föräldrapenning tills barnet fyller tolv eller slutar årskurs 5. 

Tvillingar (eller mer) 

Med tvillingar eller trilling blir det mer föräldrapenning. Tvillingar: 660 dagar, varav 180 på lägstanivå. Trillingar: 840 dagar, varav 180 på lägstanivå. 

Källa: Försäkringskassan.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Socialförsäkring

Fler får ersättning för att vårda närstående

Antalet personer som får närståendepenning är rekordhögt. Men antalet borde vara ännu högre, enligt Försäkringskassan. Många känner inte till att de har rätt till pengar.
David Österberg Publicerad 17 februari 2025, kl 06:04
Hjälpande händer
Den som stöttar en närstående som är svårt sjuk kan få ersättning från Försäkringskassan. Colourbox

Om man tar hand om en närstående som är svårt sjuk kan man få ersättning från Försäkringskassan. För att få pengar krävs bland annat att man inte har kunnat jobba och att ens närstående är så sjuk att det finns risk att hon eller han inte överlever. Risken ska finnas inom den närmaste tiden. 

Förra året fick 17 000 personer närståendepenning. Det är den högsta noteringen någonsin, enligt siffror från Försäkringskassan. Majoriteten av mottagarna, 72 procent, är kvinnor.

– Det är många fler kvinnor än män som använder närståendepenning. Att fler kvinnor än män är mottagare av ersättning för att ta hand om en närstående är något vi ser även i andra delar av socialförsäkringen, säger Peter Abrahamsson, analytiker på Försäkringskassan.

Fler kan ha rätt till ersättning

Totalt betalade Försäkringskassan ut 210 miljoner kronor i ersättning. I snitt fick varje mottagare ersättning för 11 dagar. Många känner dock inte till att närståendepenning finns, enligt Försäkringskassan.

– Vi tror att det finns många som inte känner till att den här ersättningen finns och som skulle kunna ha rätt till den. Så om man avstår arbete för att stötta en närstående som har ett livshotande tillstånd kan man ansöka, säger Maria Byrgren verksamhetsutvecklare på Försäkringskassan.

 

Vad är närståendepenning?

  • Den som avstår arbete för att stötta en närstående med ett livshotande tillstånd kan ha rätt till närståendepenning. 
  • Som närstående räknas någon man har en nära relation till, exempelvis släkting eller vän.
  • Livshotande tillstånd innebär att det finns risk att personen död inom den närmaste tiden.
  • Att stötta innebär exempelvis att vara närvarande eller hjälpa till med ärenden.
  • Den som får närståendepenning har rätt att vara ledig från sitt jobb.

    Källa: Försäkringskassan