Sju av tio tjänstemän vobbar, det vill säga jobbar samtidigt som de har ett sjukt barn hemma.
Det här upplevs av många som något i grunden positivt. Du slipper hamna efter med arbete samt slipper bli av med inkomst (eftersom vobb är jobb betalar självklart arbetsgivaren ut lön som vanligt, till skillnad från när du vabbar, då Försäkringskassan betalar ut ersättning).
Men att vobba kan också medföra vissa problem.
– Det är många som tycker att det känns som en frihet, men risken är att det känns som ett tvång eller ett krav, säger Lina Andersson, utredare på Unionen.
"Arbetsgivaren spelar en viktig roll"
I Unionens senaste undersökning kring vobb och vab, angav sex av tio att de vobbar för att de inte har någon att lämna över sitt arbete till.
– Grundproblematiken är att det är lite för slimmade arbetsorganisationer. Många har ett jobb där det inte spelar så stor roll när du jobbar, så länge du gör ditt jobb. Då blir det så att vissa som har sjuka barn jobbar ändå, trots att de helst inte hade velat, för att slippa att jobba kväll eller helg senare.
– Arbetsgivaren spelar en viktig roll för att se till att medarbetare känner sig trygga i att de faktiskt kan vabba.
Läs mer: Vab och vobb ökade under pandemin
Förr var det vanligare att ta in vikarie när det uppstod frånvaro. I dag görs det mer sällan i tjänstesektorn, men arbetsgivaren måste ändå planera för en verksamhet där det inte är hundra procent närvaro.
– Det är viktigt att arbetsgivare skapar förutsättningar för att man ska kunna vabba. Finns det rutiner för vem som avbokar möten om någon är borta? Kan man hänvisa mejl och telefonsamtal till någon? Tar någon kontakt med kunder och klienter? Finns det någon att lämna över arbete till? Om allt det här saknas är det väldigt svårt att vabba. Då måste ändå personen i fråga styra upp det faktum att de inte är där. Och det kan vara väldigt svårt och skapa stor stress, beroende på vilken sjukdom ens barn har. Det kan också vara en sådan sak som gör att du vobbar i stället för att vabba, trots att du egentligen inte vill det.
Läs mer: Allt du behöver veta om vab
Vab är en rättighet
Samma problematik kan även uppstå åt andra hållet. Att medarbetare som vabbar känner sig tvungna att boka om möten, svara på mejl och ta telefonsamtal, trots att ersättningen kommer från Försäkringskassan och inte arbetsgivaren.
– Det gäller att hålla isär det där och vara tydlig, mot sin arbetsgivare och mot sig själv. Men det är upp till arbetsgivaren att skapa förutsättningar för att du som medarbetare kan vabba eller vobba på ett bra sätt.
– Att vara hemma och ta hand om sitt sjuka barn är en lagstadgad rättighet som vi har. Det ska man göra när man vill och när barnet behöver det. Det är det som ska styra.