Sjukskriven ingenjör fick rätt mot Försäkringskassan
En ingenjör som var sjukskriven på grund av stress, jobbade få timmar vissa dagar och fler andra, beroende på hur han mådde. Det var inte okej enligt Försäkringskassan som nekade honom sjukpenning, men nu har fått backa.
När ingenjören kom tillbaka till jobbet på 25 procent efter att ha varit heltidssjukskriven en tid, så valde han att förlägga sina timmar lite olika beroende på vad han skulle göra. De dagar han arbetade hemifrån jobbade han fler timmar eftersom han hade möjlighet att ta pauser och vila mellan varven. De dagar då han måste åka till kontoret och delta i möten jobbade han färre timmar eftersom det tog på krafterna.
Den lösningen uppskattades inte av Försäkringskassan som nekade honom sjukpenning dels för att hans läkare inte hade förklarat begränsningarna i hans arbetsförmåga, och dels med motiveringen att han jobbade upp till sju timmar vissa dagar, vilket enligt kassan bevisade att han hade bra arbetsförmåga.
– Sjukpenning är en "dag för dag-ersättning" och huvudregeln är att arbetstiden ska förläggas likadant varje dag. Men högsta förvaltningsdomstolen har klargjort att man måste kunna göra undantag från det om det exempelvis är medicinskt motiverat, vilket det var i det här fallet, säger Lina Gertzell, förbundsjurist på LO-TCO Rättsskydd och ingenjörens ombud i tvisten.
Försäkringskassans beslut överklagades både till förvaltningsrätt och kammarrätt, och den senare konstaterade att ingenjören inte hade arbetat mer än den tid som han ansökt om ersättning för. De anser också att det inte finns skäl att ifrågasätta mannens läkare och att ingenjörens sjukdomstillstånd är sådant att förmågan att arbeta kan variera från dag till dag. Han fick därför tillbaka sin sjukpenning.
– Försäkringskassan tittade på en väldigt snäv period och tog beslut utifrån det. Det kammarrätten gjorde var att man tittade på hela sjukperioden och tagit hänsyn till hans sjukdomsbild, säger Lina Gertzell.
Kommentarer
Sjukskriven ingenjör fick rätt.
Bra att han fick rätt. Beroende på vad man jobbar med för dagen tar det olika mycket energi i anspråk.
Postad av Ulrika Floodh 2020-02-27
Sjukpenning
Jag var också nekad till sjukpenning på samma grund - jag och min chef anpassade arbetstider efter mitt mående och arbetsuppgifter. De första två månaderna arbetstider var likadana varje arbetsdag, men det ledde till att jag inte hann göra dem och det var stressigt. Så vi anpassade att jag kan jobba vissa dagar längre, ha längre pauser och avsluta uppgifter utan stress. Andra dagar tillbringade jag endast för återhämtning. Men Försäkringskassan bedömde mig 100% arbetsför eftersom det motsvarar inte deras huvudregel vid sjukskrivning. Jag är glad för ingenjörens skull fast kampen mot Försäkringskassan säkert tog krafter ifrån honom att känna livet värdefullt varje dag.
Postad av Oksana Demyanova 2020-02-26
Skriv din kommentar
Kommentering av denna sidan upphörde 2020-03-18. Det är inte längre möjligt att lämna kommentarer på den här sidan.