Annons
Annons
 • När mannen kom tillbaka till Amazon från sin sjukskrivning varslades han om uppsägning av personliga skäl.ng Foto: Michel Spingler / AP Photo / TT

Sjukskriven ingenjör fick rätt mot Amazon

Publicerad 8 oktober 2020, kl 11:10

I augusti stämde Unionen handelsjätten Amazon för felaktig uppsägning i samband med en sjukskrivning. Nu har medlemmen fått rätt i tingsrätten.

Bolaget som stämdes är ett helägt dotterbolag till Amazon och tillhandahåller molntjänster i Sverige. Ingenjören började arbeta på en servicehall i Eskilstuna, som vid tillfället var under uppbyggnad. Han fick endast en dags introduktion, det saknades arbetsledare på plats och han upplevde stämningen som väldigt pressad.

Läs mer: Unionen stämmer Amazon för uppsägning

Eftersom det var långa arbetspass och återhämtningen blev lidande bad han sin chef om hjälp att prioritera sina arbetsuppgifter. Han förde också fram att arbetsbördan var för stor, men blev enligt stämningsansökan ignorerad.

I slutet av förra året råkade ingenjören ut för en fallolycka där han bröt foten och blev sjukskriven. Två månader efter att han kom tillbaka till jobbet varslades han om uppsägning på grund av personliga skäl med motiveringen att hans arbetsprestation var för dålig.

Läs mer: Amazon anklagas för övervakning av fackanslutna

Unionen stämde handelsjätten på sammanlagt 150 000 kronor för brott mot anställningsskyddet, las. Och tvisten gick undan. Amazon medgav att Unionen hade rätt och då avkunnade domstolen dom med detsamma.

– Nu har inte domen vunnit laga kraft än, men de medgav talan fullt ut vilket gjorde att det gick väldigt snabbt, säger Ulf Åkesson, Unionens förbundsjurist som företrädde medlemmen i tingsrätten.

Amazon ska nu betala ingenjören 50 000 kronor i skadestånd samt 16 månadslöner för den ogiltiga uppsägningen.

– Det var så klart bra att vi fick rätt på alla punkter i domstol. Samtidigt var målsättningen för medlemmen att få komma tillbaka till sitt jobb, men nu har det fått lösas på det här sättet, säger Daniel Alenius, regional ombudsman som skötte förhandlingarna lokalt för medlemmens räkning.

Läs mer: Amazon och Bezos får kritik av EU

Ytterligare en anledning till att tvisten avgjordes snabbt är att Amazon inte har något kollektivavtal. Om meningsskiljaktigheterna inte blir lösta lokalt, vilket de i de flesta fall blir,  går man direkt från en lokal förhandling till domstol, till skillnad från om det finns ett avtal, då man går vidare med förhandling centralt.

 • Läs även...

  Var tredje chef får inte utvecklingssamtal

  Utvecklingssamtal kan ha avgörande betydelse för den som är chef. Att strunta i samtalen är ett brott mot flera av Unionens kollektivavtal.

 • Läs även...

  Amazon vägrar betala skadestånd

  Amazon vill inte betala hela skadeståndet efter den tvist bolaget förlorade mot en Unionenmedlem som sades upp förra året. Nu stäms handelsjätten i tingsrätten igen.

 • Läs även...

  Unionen stämmer Amazon för uppsägning

  När ingenjören började jobba på Amazons servicehall var den fortfarande under uppbyggnad. Han efterfrågade stöd och hjälp med att prioritera bland sina arbetsuppgifter, men fick i stället svaret att han saknade kompetens och sades upp.

 • Läs även...

  Pappan vabbade ofta – blev av med jobbet

  När lagerchefen tog hand om sina sjuka barn kritiserades han för att prioritera familjen före bolaget. Kort därpå blev han uppsagd för att ha misskött sina arbetstider. Nu har Unionen stämt företaget.

 • Läs även...

  Få arbetsgivare döms för diskriminering

  Trots att diskriminering på jobbet är vanligt är diskrimineringsärenden svåra att driva till domstol. På fem år har Unionen bara vunnit en enda gång mot en arbetsgivare. Men hälften av medlemmarna får ändå kompensation.

 • Läs även...

  Höga löner men få avtal i techbranschen

  Kampen om talangfulla medarbetare driver upp lönerna i den svenska techbranschen. Men majoriteten av jättarna på topplistan väljer fortfarande bort kollektivavtal.