Hoppa till huvudinnehåll
Sjukförsäkring

Studenter saknar trygghet

Många studenter står utan ekonomisk trygghet om de blir sjuka. 90 procent av studenthälsorna möter studenter som är helt oförsäkrade. Det framgår av en ny rapport.
Lina Björk Publicerad
Anders Wiklund/TT
Anders Wiklund/TT

Sjukförsäkringssystemet för studenter har stora luckor. Många som pluggar på högskola och universitet saknar helt ekonomiskt skydd om de blir långvarigt sjuka. Studenter tillåts inte vara sjukskrivna på deltid och det finns ingen fungerande rehabilitering som ger stöd för att kunna återgå till skolan efter en sjukdomsperiod.

Enligt en undersökning från Sveriges förenade studentkårer, SFS, säger 90 procent av studenthälsorna att de möter studenter som är helt oförsäkrade och 67 procent upplever att studenterna sällan vet hur de ska få ersättning vid sjukdom.

- Vår utgångspunkt är att alla studenter ska ha rätt till en sjukförsäkring och en grundläggande trygghet. Det är orimligt att det ser ut så här, och varje dag som går utan att något görs åt saken är det den enskilde individen som får ta smällen, säger Erik Pedersen, vice ordförande för SFS.

Studenter som drabbas av sjukdom kan inte vara sjukskrivna på deltid, utan måste välja att studera på heltid trots besvär, eller sjukskriva sig på heltid, fast det egentligen inte behövs. I undersökningen uppger 57 procent av studenthälsorna att de har erfarenhet av att studenter som inte kan vara sjukskrivna på deltid, istället väljer att hoppa av sina kurser.

- Att inte kunna vara sjukskriven på deltid får konsekvenser både för nutid då hälsan försämras och längre fram då studierna drar ut på tiden, säger Erik Pedersen.

I dag har studenter som finansierar sina studier med studiestöd ett visst ekonomiskt skydd vid sjukdom, medan personer som väljer att inte belåna sig med CSN eller arbetar extra, står helt utan.

- Rätten till trygghet ska baseras på aktiva studier, inte på att man tar studiemedel. Vid långvarig sjukdom ska studenter kunna erhållas sjukpenning som motsvarar studiestödsnivån tycker vi, säger Åsa Forsell, som är utredare på TCO.

Även stödet för att återgå till studier efter en sjukskrivning ser olika ut mellan lärosätena. Drygt hälften av studenthälsorna uppger att det finns fungerande rutiner för rehabilitering på vissa institutioner eller fakulteter. Fem av studenthälsorna uppger dock att lärosätet helt saknar rutiner.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Sjukförsäkring

Hårdare sjukregler stoppas – av Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna säger nej till att återinföra hårdare regler i sjukförsäkringen, rapporterar tidningen Arbetet. Skrotningen ingår som en del i budgetförhandlingarna, enligt SD.
Mats Thorén Publicerad 13 september 2024, kl 13:57
Regeringen avstår från hårdare sjukförsäkring: En utredning föreslog en bortre gräns efter 180 dagar för sjukpenning, men regeringen har beslutat att behålla nuvarande regler. Sverigedemokraterna bekräftar att förslaget inte kommer att lyftas igen.
Ingen förändring i sjukförsäkringen. Trots förslag om hårdare regler med en bortre gräns efter 180 dagar, har regeringen beslutat att behålla nuvarande sjukförsäkringsregler. Sverigedemokraterna säger att frågan inte kommer att tas upp igen. Foto: Johan Nilsson/TT.

En utredare föreslog före sommaren att regeringen bör återinföra en hårdare sjukförsäkring. Stridspunkten har varit idén om en bortre gräns efter 180 dagar. Då skulle, enligt förslaget, det den sjukes arbetsförmåga prövas mot hela arbetsmarknaden (mot ”normalt förekommande arbete”). Tar den sjuke inte ett sådant jobb skulle hen utförsäkras.

De nuvarande reglerna, som nu blir kvar, innebär kortfattat att du får behålla sjukpenningen även efter 180 dagar om det mesta talar för att du kan komma tillbaka till ditt gamla jobb inom rimlig tid. Efter de dagarna ska Försäkringskassan matcha dig mot den yrkesgrupp du tillhör och inte mot hela arbetsmarknaden.

Ingen förändring i sjukförsäkringen

Men enligt SD blir det ingen förändring:

– Det kommer inte lyftas på agendan fler gånger utan vi är överens om att det är ingenting som vi ska gå fram med, säger Linda Lindberg, Sverigedemokraternas gruppledare till tidningen Arbetet

Många har opponerat sig mot regeringens utredning av sjukförsäkringen som kom i våras. Inte minst facken. Förslaget kommer att ”kasta ut sjuka i arbete”, sa Unionens ordförande Peter Hellberg till Kollega i juni.