Hoppa till huvudinnehåll
Sjukförsäkring

Kvinnor oftare sjukskrivna

Kvinnor med psykisk ohälsa sjukskrivs 30 procent mer än män, trots att läkaren gjort samma bedömning av arbetsförmågan. Det visar en rapport från Riksrevisionen.
Lina Björk Publicerad 8 oktober 2019, kl 10:49
Colourbox
Kvinnor med en lindrig eller medelsvår psykisk sjukdom är mer sjukskrivna än män med samma diagnos. Colourbox

I dag är kvinnor sjukskrivna i nästan dubbelt så hög grad som män, en skillnad som vuxit sedan 1980-talet. Då läkaren har en nyckelroll i sjukskrivningsprocessen och Försäkringskassan i de flesta fall går på läkarens bedömning när det kommer till ersättning, har Riksrevisionen tittat närmare på om det finns några oskäliga skillnader i hur läkare väljer att sjukskriva män och kvinnor, och vilken konsekvens det får på sjukförsäkringen i stort.

Granskningen visar tydliga skillnader. Till exempel sjukskrivs kvinnor som har diagnostiserats med en lindrig eller medelsvår psykisk sjukdom 30 procent mer än män med samma diagnos. Skillnaden är allra störst bland patienter som är mellan 31 och 40 år, är högutbildade, inte har barn och har god inkomst. Ingenting i resultaten tyder på att kvinnor skulle ha en sämre hälsa än män eller att branscherna de jobbar i skulle kunna vara en orsak till sjukskrivningen.  

Rapporten föreslår en rad förklaringar till de skeva siffrorna. En möjlig orsak skulle kunna vara att kvinnor i genomsnitt är mer öppna för att vara sjukskrivna än män, som i sin tur föredrar annan behandling. Normer bland läkare kan vara en annan förklaring. En tredje att vårdgivare underskattar mäns nedsättning i arbetsförmåga och inte förmår fånga upp signaler om ohälsa på samma sätt som för kvinnor.

Riksrevisionen ger regeringen en rad rekommendationer för att få bukt med den ojämställda sjukskrivningsprocessen. Bland annat föreslår man att ge Försäkringskassan i uppdrag att följa upp läkarintygen för män och kvinnor på olika vårdgivarenheter. Med bättre uppföljning hoppas man kunna hitta systematiska skillnader. Ett annat förslag är att tillsätta en utredning som ska titta på hur läkarintygen kan bli mer enhetliga och hålla högre kvalitet. Man ska också undersöka förutsättningarna för en regel som innebär att beslut om förlängningar av sjukskrivningar som pågått under en längre tid ska fattas av en läkare eller läkarteam med särskilda försäkringsmedicinska kunskaper.

Om rapporten

I urvalet ingår cirka 60 000 individer i Skånes län som mellan 2010 och 2016 uppsökte läkare och då diagnosticerades med antingen lindrig eller medelsvår psykisk ohälsa, eller med smärtproblematik och mottog behandling för det.

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag till Kollega nummer 4 2024.

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Sjukförsäkring

”Sjuka kommer att kastas ut i arbete”

Ett sätt att få fler tillbaka i jobb – eller sämre möjligheter till rehabilitering? Meningarna är delade om förslagen till en striktare sjukförsäkring. Unionens ordförande Peter Hellberg är starkt kritisk till att regeringen kan komma att återinföra tuffare regler.
Lina Björk Publicerad 20 juni 2024, kl 06:01
till vänster Försäkringskassans flaggor, till höger Unionens förbundsordförande Peter Hellberg
Om de nya förslagen går igenom kan det innebära att många sjuka inte hinner fullfölja sin rehabilitering, tror Unionens förbundsordförande Peter Hellberg. Foto: TT/Jessica Gow/Peter Jönsson

När du varit sjuk i 180 dagar räcker det inte att du är för sjuk för att klara ditt gamla jobb för att få fortsatt sjukpenning. Du måste vara för sjuk för att klara något jobb alls. Så såg en omdebatterad regel i sjukförsäkringen ut för några år sedan. Det fick orimliga konsekvenser, ansåg den rödgröna regeringen och mjukade upp regelverket. 

Nu vill nuvarande regerings utredare skrota lättnaderna och återgå till hårdare regler. Det har väckt reaktioner.

– Vi är oroliga att det här kommer att innebära att personer inte kommer att hinna fullfölja sin rehabilitering och kastas ut i arbetssökande när de fortfarande är sjuka, säger Unionens förbundsordförande Peter Hellberg.  

Matchas mot din egen yrkesgrupp

De nuvarande reglerna innebär kortfattat att du får behålla sjukpenningen även efter 180 dagar om det mesta talar för att du kan komma tillbaka till ditt gamla jobb inom rimlig tid. Efter de dagarna ska Försäkringskassan matcha dig mot den yrkesgrupp du tillhör och inte mot hela arbetsmarknaden. 

Den rödgröna regeringen gav för två år sedan en utredare i uppdrag att utvärdera hur förändringarna i sjukförsäkringens regelverk hade påverkat hur sjuka personer fullföljt sin rehabilitering och kommit tillbaka i arbete. 

Efter regeringsskiftet ändrades utredningens direktiv och en ny utredare tillsattes. Den nya utredaren kom fram till att personer stannar längre i sjukskrivning och att sjukförsäkringen dessutom har blivit betydligt dyrare. 

–  En sjukförsäkring ska vara en buffert i det akuta läget och en hjälp att komma tillbaka i arbete på sikt. Syftet med lättnaderna var att personer skulle få tid till rehabilitering och komma tillbaka till sitt ordinarie jobb, så att siffrorna visar att de kunnat vara sjukskrivna längre är inte förvånade utan förväntat, säger Peter Hellberg. 

Samhällskostnaderna blir större

Han menar att försäkringen visserligen har blivit dyrare de senaste åren, men att samhällskostnaderna för att gå tillbaka till de gamla reglerna blir större. 
–  Att en anställd får tid på sig att bli frisk tjänar personen, arbetsgivaren och samhället på. 

Finns det en inlåsningseffekt i försäkringen då personer fortsätter att vara sjukskrivna?

–  Jo, det kan det göra om parterna inte tar sitt rehabiliteringsansvar. Du som anställd måste göra din del, arbetsgivaren och Försäkringskassan måste göra sitt. En positiv sak i utredningen är att man pekar på att det krävs bättre förutsättningar för rehabilitering. Det står vi bakom till hundra procent. 

Den 2 april lämnade utredaren de nya förslagen till regeringen. De ska nu ut på remiss och exempelvis TCO, tjänstemännens centralorganisation, där Unionen ingår, ska tycka till om utredningen. 

Att få människor tillbaka i jobb efter en sjukskrivning är en nyckelfråga, anser Peter Hellberg. Men det kommer inte att ske genom hårdare regler. 

– En fungerande sjukförsäkring ska vara i samklang med ett gott arbetsmiljöarbete. Alla kan bli sjuka och då måste vi kunna lita på att vi får tid till rehabilitering. 

Sjukförsäkring det här gäller nu

Det är möjligt att få fortsatt sjukpenning efter dag 180 om övervägande skäl talar för att du kan återgå i arbete hos din arbetsgivare. Efter de dagarna ska Försäkringskassan matcha dig mot den yrkesgrupp du tillhör och inte mot hela arbetsmarknaden.

 

Sjukförsäkring det här vill utredaren förändra

Efter 180 dagar ska det inte längre räcka att vara för sjuk för att klara av sitt vanliga arbete. Din arbetsförmåga ska prövas mot hela arbetsmarknaden och om det finns jobb som du borde klara av ska sjukpenningen dras in. Försäkringskassan ska inte precisera inom vilken yrkesgrupp den sjukskrivne har arbetsförmåga, det räcker att hänvisa till ”normalt förekommande arbete”.


Utredningens förslag (som är fler än ovan) är nu ute på remiss och instanserna har till och med 1 juli på sig att svara.