Trots exceptionella tider är det vissa saker som aldrig förändras. Efter en vår kommer det alltid en sommar, och med den en efterlängtad ledighet. Men för många kan sommarsemestern se lite annorlunda ut än vanligt, på fler än ett sätt. Inplanerade utlandsresor ställs in och när du har möjlighet att vara ledig kanske skiljer sig från tidigare år. Men när måste arbetsgivaren ge besked om din semester och har chefen rätt att begära att du ska avbryta ledigheten och komma in och jobba?
Kan arbetsgivaren ändra redan beviljad semester?
Om arbetsgivaren har sagt ja till ledighet så kan den inte ändras eller avbrytas utan diskussion med dig. Om det inträffar något som gör att du skulle vilja ändra datumen för semestern du fått beviljad kan du alltid komma överens med din chef om att flytta den. Exempelvis om du avbokat en resa till följd av covid-19.
Kan chefen beordra mig att avbryta semestern?
Ja, chefen kan beordra dig att avbryta din semester och komma in och jobba. Som anställd är du inte skyldig att vara anträffbar under semestern. Däremot kan du inte neka om arbetsgivaren beordrar dig att avbryta ledigheten för att komma in och arbeta.
Det krävs dock att arbetsgivaren har synnerliga skäl för att avbryta eller dra in redan beviljad semester. Ett sådant skäl skulle kunna vara att det inträffar något oförutsett som hela företaget står och faller med. Om chefen ringer in dig på semestern kan du ta kontakt med din Unionenklubb eller ditt regionkontor för att få hjälp att reda ut om skälen är tillräckligt allvarliga. Arbetsgivaren är skyldig att ersätta den ekonomiska skada som uppstår som till exempel kostnader för att boka om en redan betald resa.
Rätt till skadestånd i efterhand
Om det visar sig att arbetsgivaren inte har skäl nog att avbryta din semester så finns det möjlighet att begära skadestånd för det i förhandling. Det sker oftast i efterhand, vilket innebär att det är viktigt att arbetstagaren först gör som arbetsgivaren beordrat.
Corona kan skjuta på besked om semester
Enligt lagen ska arbetsgivaren ge besked om beviljad semester senast två månader innan ledigheten börjar om inte fackklubben och arbetsgivaren kommit överens om annat. Finns det särskilda skäl till varför man inte kan lämna besked, får man vänta, men inte längre än en månad i förväg. Även om den kortare tidsfristen bara får användas i undantagsfall så är coronakrisen en speciell händelse och skulle kunna användas som ett särskilt skäl.