Hoppa till huvudinnehåll
Semester

Så överlever du fram till semestern

Det är mycket nu. Jobb som ska avslutas, studentmottagningar som ska fixas och sommarplaner som ska gå i lås. Med några enkla knep får du orken att räcka fram till semestern.
David Österberg Publicerad 17 juni 2022, kl 06:00
Man med post-it-lappar på ögonen.
Trött och sliten? Här är tipsen för hur du överlever fram till semestern. Foto: Shutterstock.

Så nära men ändå så långt borta: De flesta av oss kan se fram emot en snar sommarsemester.  Problemet är bara att det är så jäkla mycket att fixa med innan dess. Är det inte jobb som ska göras är det studenter som ska firas, fotbollstränare som ska tackas eller altaner som ska oljas. Risken finns att vi är sönderstressade första semesterveckan.

Här är knepen som får dig att överleva fram till semestern:

Skriv en ”att-göra-lista”

Skriv en lista på det du måste göra klart innan ledigheten. Prioritera bland uppgifterna och avsätt tid i kalendern för de viktigaste. De flesta av oss har bäst koncentration på förmiddagarna så lägg de svåraste uppgifterna där. Med hjälp av listan kan du också få syn på saker som kan vänta till efter semestern. Be gärna chefen att hjälpa dig att prioritera.

Rör på dig

Fysisk aktivitet gör att det blir lättare att koppla bort tankarna på jobbet. När du rör på dig förbättrar du dessutom din kreativitet, stärker ditt immunförsvar och dämpar din ångest. Och tänk på att all träning är bättre än ingen träning.

Välj bort sociala aktiviteter

Forskningen är enig om att det är bra för oss att umgås med andra. Men när sociala aktiviteter upplevs som tvång kan effekten bli den motsatta. Fundera därför på om du verkligen måste gå på grannens kompis studentmottagning eller om du kan lägga tiden på att slappa i soffan i stället.

Sov

Stress är en viktig orsak till störd sömn. Därför är det viktigt att varva ner ett par timmar innan sängdags. Skippa alkoholen under kvällen och lämna mobilen utanför sovrummet så ökar chansen för bättre sömn. Under sömnen aktiveras immunsystemet och insöndringen av stresshormoner trycks ned.

Sänk ambitionsnivån

Försök att lyfta blicken lite och inse att semestern bara är några veckor lång. Kanske gör det inte så mycket att inte allt jobb blir klart innan hösten. Och stressa inte för att du inte har planerat semestern in i minsta detalj – ledigheten är ju trots allt till för ledighet.

Semester

Röda dagar 2024 – då ska du ta långledigt

Vill du maxa din ledighet 2024? Här är alla röda dagar och helgdagar nästa år – som är fler än 2023. Läs om när det är smartast att ta ledigt för att få så många långhelger som möjligt.
David Österberg Publicerad 2 november 2023, kl 06:01
Hand vrider klossar med texten 2023 till 2024.
Med lite planering kan du få långledigt vid helgdagar 2024. Foto: TT

2024 har fler röda dagar och helgaftnar på vardagar än 2023. Elva av de här lediga dagarna infaller på en vardag jämfört med nio dagar 2023.

Röda dagar är helgdagar som är arbetsfria enligt lag. En helgafton är en dag före allmän helgdag, till exempel skärtorsdagen, då vissa är lediga eller jobbar halvdag, medan andra jobbar, beroende på anställningsavtal. De flesta är lediga på helgaftnar som julafton, midsommarafton och nyårsafton.

Om du planerar smart och tar ledigt vid rätt tillfällen kan du maxa dina röda dagar 2024 och få ut fler långhelger. Till exempel vid nationaldagen i juni och julen 2024. Med bara tre semesterdagar vid julen kan du vara ledig nästan två veckor.

 

Röda dagar 2024

1 januari (måndag) Nyårsdagen

6 januari (lördag) Trettondagen

29 mars (fredag) Långfredagen

31 mars (söndag) Påskdagen

1 april (måndag) Annandag påsk

1 maj (onsdag) Första maj

9 maj (torsdag) Kristi himmelfärdsdag

19 maj (söndag) Pingstdagen

6 juni (torsdag) Sveriges nationaldag

21 juni (fredag) Midsommarafton

22 juni (lördag) Midsommardagen

2 november (lördag) Alla helgons dag

24 december (tisdag) Julafton

25 december (onsdag) Juldagen

26 december (torsdag) Annandag jul

31 december (tisdag) Nyårsafton

 

Maxa ledigheten så här

Påsken

Påsken infaller tidigt i år. Skärtorsdagen är den 28 mars. Du kan välja mellan att ta ledigt fyra dagar före eller efter påsken och få ut tio lata dagar: den 23 mars till 1 april eller 29 mars till 7 april.

Första maj

Ta ledigt torsdagen den 2 maj och fredagen den 3 maj och få fem härliga dagar när våren är som vackrast. En del jobbar dessutom halvdag på Valborgsmässoafton den 30 april och då blir ledigheten extra lång.

Kristi himmelsfärd

Ta ledigt fredagen den 10 maj, efter Kristi himmelfärdsdag, och ta fyra dagars helg 9-12 maj.

Nationaldagen

Ta ledigt fredagen den 7 juni och få fyra dagars helg 6-9 juni.

Julen

Julen 2024 är betydligt bättre än julen 2023, ur ett ledighetsperspektiv. Med hjälp av bara tre semesterdagar kan du få 12 lediga dagar. Ta semester den 23, 27 och 30 december så kan du vara ledig 21 december till 1 januari.