Hoppa till huvudinnehåll
Semester

Så överlever du fram till semestern

Det är mycket nu. Jobb som ska avslutas, studentmottagningar som ska fixas och sommarplaner som ska gå i lås. Med några enkla knep får du orken att räcka fram till semestern.
David Österberg Publicerad 17 juni 2022, kl 06:00
Man med post-it-lappar på ögonen.
Trött och sliten? Här är tipsen för hur du överlever fram till semestern. Foto: Shutterstock.

Så nära men ändå så långt borta: De flesta av oss kan se fram emot en snar sommarsemester.  Problemet är bara att det är så jäkla mycket att fixa med innan dess. Är det inte jobb som ska göras är det studenter som ska firas, fotbollstränare som ska tackas eller altaner som ska oljas. Risken finns att vi är sönderstressade första semesterveckan.

Här är knepen som får dig att överleva fram till semestern:

Skriv en ”att-göra-lista”

Skriv en lista på det du måste göra klart innan ledigheten. Prioritera bland uppgifterna och avsätt tid i kalendern för de viktigaste. De flesta av oss har bäst koncentration på förmiddagarna så lägg de svåraste uppgifterna där. Med hjälp av listan kan du också få syn på saker som kan vänta till efter semestern. Be gärna chefen att hjälpa dig att prioritera.

Rör på dig

Fysisk aktivitet gör att det blir lättare att koppla bort tankarna på jobbet. När du rör på dig förbättrar du dessutom din kreativitet, stärker ditt immunförsvar och dämpar din ångest. Och tänk på att all träning är bättre än ingen träning.

Välj bort sociala aktiviteter

Forskningen är enig om att det är bra för oss att umgås med andra. Men när sociala aktiviteter upplevs som tvång kan effekten bli den motsatta. Fundera därför på om du verkligen måste gå på grannens kompis studentmottagning eller om du kan lägga tiden på att slappa i soffan i stället.

Sov

Stress är en viktig orsak till störd sömn. Därför är det viktigt att varva ner ett par timmar innan sängdags. Skippa alkoholen under kvällen och lämna mobilen utanför sovrummet så ökar chansen för bättre sömn. Under sömnen aktiveras immunsystemet och insöndringen av stresshormoner trycks ned.

Sänk ambitionsnivån

Försök att lyfta blicken lite och inse att semestern bara är några veckor lång. Kanske gör det inte så mycket att inte allt jobb blir klart innan hösten. Och stressa inte för att du inte har planerat semestern in i minsta detalj – ledigheten är ju trots allt till för ledighet.

David Österberg
David Österberg
[email protected]