Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Över 20 miljoner till Unionens medlemmar

Förra året delades nästan 24 miljoner kronor ut till medlemmar som fått hjälp av Unionens jurister i försäkringsärenden.
Lina Björk Publicerad 20 juni 2018, kl 09:53
Colourbox
Colourbox

De allra flesta ärendena förra året gällde arbetsskador. Av dessa rörde de flesta sjukpenning, alltså pengar som Försäkringskassan betalar ut om du är för sjuk för att jobba. Fallen utgjorde  sammanlagt 40 procent och har dessutom ökat markant under åren. För tre år sedan skickade 12 medlemmar in överklagan som gällde sjukpenning och året efter var det 25. Nu har det fördubblats.

Näst vanligaste arbetsskadeärendet handlar om livränta. Livränta är en ersättning som Försäkringskassan betalar ut om du har en arbetsskada som kommer att påverka dina möjligheter att jobba i minst ett år framåt i tiden.

Det är fler kvinnor än män som har begärt rättshjälp. Av 188 ärenden som är å kallat ”tvistiga” var 103 stycken kvinnor och 85 män. Flest ärenden lämnades in i Stockholmsregionen och Östra Sörmland och Gotland följt av Norrbotten, Västerbotten och Mellannorrland.

2016 fick Unionens juridiska avdelning ta emot 170 ärenden som rörde försäkringsrätt. Det året betalades hela 33 miljoner kronor ut till medlemmarna. Att summan blev så stor det året beror troligtvis på att arbetsskadeärenden som pågått under flera år avslutades och därmed genererade stora summor till medlemmarna.
 

Antal ärenden

2017: 188
2016: 170
2015: 133
2014: 102

Arbetsrätt

Skyddsombud ifrågasatte arbetsmiljön – avskedades

Skyddsombudet påtalade brister i arbetsmiljön på maskinföretaget. Utan några varningar avskedades han i december med motiveringen att han hade samarbetssvårigheter.
Lina Björk Publicerad 10 april 2024, kl 13:04
Man i vit skjorta och slips samlar sina kontorstillhörigheter i en brun kartong.
Serviceteknikern avskedades. På grund av samarbetssvårigheter, menar arbetsgivaren. Felaktigt, menar Unionen och kopplar avskedet till mannens förtroendeuppdrag som skyddsombud. Foto: Colourbox.

Företaget som serviceteknikern jobbade på sysslade huvudsakligen med reparationer och installationer av städmaskiner. Det var ett tungt jobb och han försökte förbättra arbetsmiljön, framför allt sista året då han även var skyddsombud. 

I februari förra året inträffade en incident i företagets lokaler. En kollega till skyddsombudet och en person i ledande ställning hade en diskussion som utmynnade i handgripligheter. Kollegan anmälde händelsen till serviceteknikern i egenskap av skyddsombud och han upprättade en tillbudsanmälan efter att ha ringt och frågat Unionen om råd. 

Unionen stämmer: Kopplar avsked till uppdrag

I tillbudsanmälan råkade serviceteknikern av misstag kryssa i att anmälan gjordes av arbetsgivaren. Men i hela rapporten har han skrivit att det är han själv i egenskap av skyddsombud som skrivit. Arbetsgivaren ansåg att misstaget var allvarligt och valde att avskeda honom med motiveringen att han har samarbetssvårigheter. 

Unionen stämmer nu maskinföretaget och skriver i stämningsansökan att det finns en tydlig koppling mellan mannens roll som skyddsombud och avskedandet. Man begär därför 220 000 kronor i allmänt skadestånd samt utebliven lön och att avskedandet ska förklaras ogiltigt.