Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Över 20 miljoner till Unionens medlemmar

Förra året delades nästan 24 miljoner kronor ut till medlemmar som fått hjälp av Unionens jurister i försäkringsärenden.
Lina Björk Publicerad
Colourbox
Colourbox

De allra flesta ärendena förra året gällde arbetsskador. Av dessa rörde de flesta sjukpenning, alltså pengar som Försäkringskassan betalar ut om du är för sjuk för att jobba. Fallen utgjorde  sammanlagt 40 procent och har dessutom ökat markant under åren. För tre år sedan skickade 12 medlemmar in överklagan som gällde sjukpenning och året efter var det 25. Nu har det fördubblats.

Näst vanligaste arbetsskadeärendet handlar om livränta. Livränta är en ersättning som Försäkringskassan betalar ut om du har en arbetsskada som kommer att påverka dina möjligheter att jobba i minst ett år framåt i tiden.

Det är fler kvinnor än män som har begärt rättshjälp. Av 188 ärenden som är å kallat ”tvistiga” var 103 stycken kvinnor och 85 män. Flest ärenden lämnades in i Stockholmsregionen och Östra Sörmland och Gotland följt av Norrbotten, Västerbotten och Mellannorrland.

2016 fick Unionens juridiska avdelning ta emot 170 ärenden som rörde försäkringsrätt. Det året betalades hela 33 miljoner kronor ut till medlemmarna. Att summan blev så stor det året beror troligtvis på att arbetsskadeärenden som pågått under flera år avslutades och därmed genererade stora summor till medlemmarna.
 

Antal ärenden

2017: 188
2016: 170
2015: 133
2014: 102

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Sades upp via WhatsApp

Redovisningskonsulten sades upp via chattjänsten WhatsApp. Arbetsgivarens motivering: ”Du känns disträ och ofokuserad på arbetet”.
Lina Björk Publicerad 3 februari 2025, kl 06:00
En grön app
Kvinnan fick ett meddelande på chattjänsten WhatsApp med rubriken uppsägning. Foto: Magnus Lejhall/TT

Kvinnan praktiserade i sex månader på finansbolaget innan hon skrev på ett anställningskontrakt för en fast tjänst i mars förra året. Men efter sommaren fick hon ett meddelande i chattjänsten WhatsApp med rubriken uppsägning. 

I meddelandet skrev arbetsgivaren att hon skulle sägas upp med omedelbar verkan. Orsakerna var enligt bolaget flera: hon hade kommit sent till jobbet, inte meddelat sin frånvaro i förväg och verkat disträ och ofokuserad. 


Arbetsgivaren kom inte till förhandling

En uppsägning ska lämnas personligen till den som sägs upp. Går inte det, ska det helst lämnas med rekommenderat brev. Att säga upp någon via en chatt strider mot reglerna i lagen om anställningsskydd, enligt den stämningsansökan som Unionen lämnat till tingsrätten. Men det stannar inte där. Arbetsgivaren ska varsla om uppsägningen innan den görs, vilket arbetsgivaren struntade i. De kvittade dessutom hela hennes sista lön. 

Tvisten kunde inte redas ut då finansbolaget aldrig kom till den förhandling som Unionen kallade till. Förbundet lämnade därför in en stämningsansökan och begär sammanlagt 200 000 kronor i skadestånd för bland annat brott mot lagen om anställningsskydd, kvittningslagen och medbestämmandelagen.