Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

SVT spar in på arbetsmiljön

Sveriges Television vill ta bort de centrala skyddsombuden för att spara pengar.
- Beslutet är vansinnigt och kommer att få stora konsekvenser för arbetsmiljöarbetet på företaget, säger Gun Karlsson, Unionens klubbordförande på SVT.
Lina Jonsson Publicerad

SVT:s arbetsmiljöarbete är i dag organiserat med arbetsmiljöombud, huvudarbetsmiljöombud och två centrala skyddsombud. En av dessa är Terje Gudbrandsen.

- Vi har en övergripande insyn vilket har underlättat för oss att ingripa då vi sett att saker inte fungerat. Strukturella problem har tagits om hand och inte blivit till enskilda individproblem.  Dessutom är det lättare för oss som står lite utanför att agera än för dem vars fackliga uppdrag är en bisyssla. Det är till exempel inte lätt att kritisera sin närmaste chef då arbetsmiljöarbetet inte fungerar, säger han.

Det huvudsakliga skälet till företagets beslut är besparingar inom HR. Sammanlagt har SVT ett besparingskrav på två miljoner kronor. Därtill anser SVT:s HR direktör Helene Axelsson- Sahlin att arbetsmiljöorganisationen inte är aktuell så som företaget ser ut i dag.

- Den skapades i en gammal organisation då samordningsbehovet på central nivå var stort. Så som företaget är uppbyggt i dag finns inte det behovet på samma sätt, säger hon.  

SVT kommer under hösten att göra en risk- och konsekvensanalys. Unionenklubben ställer sig tveksamma till utredningen.

- Kortsiktigt kommer det säkert att vara en bra plan, men på lång sikt kommer arbetsmiljöarbetet få stryka på foten, säger Terje Gudbrandsen.
Något alternativ för att ersätta funktionen för de centrala ombuden har ännu inte presenterats.

Ännu har inget beslut fattats, men om allt går enligt företagets planer tas ombuden bort 1 januari 2012.
- Vi ser inte det här som ett beslut utan som ett förslag som ska förhandlas. Unionenklubben kommer att göra vad som står i vår makt för att få fortsätta det centrala arbetet, säger Gun Karlsson. 

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.