Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Strukturerat sökande ledde till jobb

Det går att få jobb mitt i en finanskris. Det kan Nina Myrestam från Luleå skriva under på.
- Jag hade ett mål. Innan den sista april ska jag ha fått ett nytt jobb. För två veckor sedan skrev jag under anställningspapperen så det gick i lås, säger hon.
Lina Björk, Lina Jonsson Publicerad

När storkunden försvann och marknaden vek sig, tvingades IT-företaget Tieto varsla över 100 anställda på kontoren runt om i Sverige. En av dem var Nina Myrestam som är utbildad dataingenjör. Hon blev uppsagd i slutet av augusti och började nästan omgående på Trygghetsrådets aktiviteter för arbetssökande.

- Jag deltog i allt. Om det är något jag har lärt mig av att vara arbetslös är det att man måste komma ut ifrån hemmets väggar. Man måste aktivera sig, annars blir man snabbt modlös.

Trygghetsrådet erbjuder bland annat kurser i cv-skrivning, träning inför anställningsintervjun och starta eget-information. Dessutom kan deltagarna själva välja vilka personer som ska komma och föreläsa i så kallade nätverksgrupper.  

- Vi funderade till exempel på vad arbetsgivaren tittar på då de läser cv:n och bjöd därför in en representant från personalavdelningen på SSAB. Den informationen jag fick där har jag kunnat ta med mig under hela jobbsökandet, säger Nina Myrestam.

Men även om förberedelserna var goda är jobben förhållandevis få. Eftersom Nina Myrestam jobbat som både leveransansvarig och med administrativa uppdrag hade hon tillgång till en något utökad arbetsmarknad i jämförelse med andra dataingenjörer. Det skulle dock dröja fram till årsskiftet innan hon fick ett ordentligt napp.

- Då läste jag en annons där de sökte en miljösamordnare till Landstinget. Kriterierna passade in precis så jag sökte direkt.

I januari stod de klart att det var Nina Myrestam som fått jobbet. Som miljösamordnare kommer hon att hålla utbildningar runt om i länet och uppdatera kommunen och länsstyrelse om aktuella miljöfrågor.

- Det känns kanonkul. Dels är det oerhört spännande att börja på ett nytt jobb men det innebär också ett lugn att veta vad som händer framöver. Att vara arbetslös är absolut ingen ledighet. Det är ett krävande jobb, säger hon.

Efter att Nina Myrestam fått besked om anställningen kontaktades hon återigen av TRR, men av roligare skäl den här gången.

- De ville att jag skulle hålla en föreläsning om min väg från arbetslöshet till jobb. Det är ju så att varje gång man hör om någon som fått jobb så ökar ju hoppet. Man tänker yes, det är inte omöjligt! Så jag föreläste om hur jag gick tillväga och det blev en hit. Det kom nästan 50 personer.

Den första april träffade Nina Myrestad sina nya arbetskamrater för första gången. Målet: Nytt jobb inom ett halvår klarades av med en flera månaders marginal.

- Jag vill säga det till alla som tvivlar. Det är inte omöjligt att få ett nytt jobb, men det krävs struktur och vilja. Trygghetsrådet kommer aldrig att ge dig ett jobb, utan bara verktygen för att söka. Resten måste du klara själv.

Fakta

Nina Myrestams tips till arbetssökande:

  • Om du söker jobb på ett företag, ring och fråga vad de har för prioriteringar. När du vet det är det lättare att utforma ett personligt brev och trycka på rätt saker i cv:t.
  • Fråga företaget vilken tidsplan de har för rekryteringen. Då vet du när det är dags att ringa och kolla läget. Säger de tre månader vet du ju att det inte är någon idé att ringa efter två veckor, och du slipper bli nervös för att ingen hör av sig.
  • Sätt upp ett mål, då blir det lättare att motivera sig.
  • Ta tillvara på Trygghetsrådets kunskaper. De kommer inte att ge dig ett jobb men tillhandahåller nyttiga verktyg på vägen.
  • Var inte rädd att ringa företagen. Många är rädda att störa och vet inte vad de ska fråga. Men de flesta bara blir glada när någon ringer. Dessutom får de en personlig erfarenhet av den som söker och det kan vara värt mycket.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.