Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

AMS tror på många fler jobb de närmaste åren

Under de två närmaste åren beräknas 130 000 nya jobb tillkomma. Det tror i alla fall AMS i sin nya rapport som presenterades på tisdagen. Den största ökningen ligger i storstäderna och i Norrbotten.
Publicerad
- Vi kan se en ökning av antalet sysselsatta i hela landet och i samtliga näringar, men med vissa gradskillnader, säger Tord Strannefors, prognoschef på AMS.
Men inom den kommunala sektorn är man mer försiktig.
- Inom kommunen rekryterar man väldigt lite nu inför valet, säger Tord Strannefors.
Generaldirektören på AMS, Bo Bylund, förklarar att 130 000 nya jobb inte betyder att lika många arbetslösa kommer att få jobb.
- Ungefär hälften av dessa jobb går till de arbetslösa. Resterande är ny arbetskraft som går direkt in på arbetsmarknaden. Därför räknar vi med att cirka 60 000 arbetslösa kommer att få jobb under nästa år, säger han.
Många omfattas inte av den minskade arbetslösheten.
- Vi har stora grupper som i dag står utanför arbetsmarknaden. Bland dessa finns utomnordiskt födda, kvinnor, unga och gamla samt funktionshindrade. De behöver stöd från oss, säger Bo Bylund.
Enligt rapporten så har de med en akademisk utbildning störst chans att få arbete.
- Det gäller inte alla. De som har en teknisk utbildning får det lättare, medan vissa andra grupper får det svårare att skaffa jobb nu än tidigare, säger Bo Bylund.
Genom så kallade plusjobb och arbetsmarknadsutbildningar vill nu AMS slussa in arbetslösa på marknaden.
- Vi har inget direkt tak för hur många arbetsmarknadsutbildningar vi kan sätta igång. Finns behovet startas en ny utbildning. Inom några år sker en generationsväxling. Då behövs all arbetskraft. Därför är det värt att satsa pengar på dem som i dag står utanför arbetsmarknaden, säger Bo Bylund.

ANN-ELIE HANSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Trafiklärare startade egen skola – avskedades

Trafikläraren gjorde som sina två kollegor och startade upp en trafikskola parallellt med sitt jobb. Men medan kollegorna fick vara kvar blev mannen avskedad.
Lina Björk Publicerad 12 november 2024, kl 13:14
hand pekar mot en maskin som mäter eco-driving
Trafikläraren startade upp en egen skola, men hade inga kunder. Han borde därför inte avskedats på grund av illojalitet, menar Unionen. Foto: TT/Henrik Montgomery

Under medarbetarsamtal med sin chef berättade mannen att han var intresserad av att starta egen verksamhet. Kollegor till honom hade gjort samma sak, gått ned i tid och arbetade nu som konsulter på trafikskolan. Strax efter mötet blev han avskedad med motiveringen att han agerat illojalt.

Trafikskolan han registrerat var vilande, han bedrev ingen verksamhet och hans arbetsgivare förlorade varken några kunder eller affärer på grund av honom. Han hade dessutom informerat sin chef om planerna. 

– Att enbart starta upp ett eget bolag utan att aktivt bedriva verksamheten är inte tillräckligt för att anse det vara illojalt mot arbetsgivaren. I begreppet ligger att det måste finnas en viss skada för arbetsgivaren och så är det inte i det här fallet, säger Filip Vujcic, förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i Arbetsdomstolen. 

Förutom att arbetsgivaren inte lidit skada av trafiklärarens sidobolag, var uppsåtet inte att vilseleda sin arbetsgivare. Tvärtom var han transparent, enligt stämningsansökan.  

– Vår medlem har varit helt ärlig med sin arbetsgivare. De har fört en dialog om saken, vilket inte var konstigt med tanke på att flera kollegor har haft exakt samma upplägg. Att han blev avskedad kom som en överraskning.

Unionen stämmer nu arbetsgivaren på sammanlagt 150 000 kronor plus utebliven lön. 

* Kollega har bett trafikskolan i södra Sverige om en kommentar om tvisten. De svarar via mejl att de inte kommenterar pågående ärenden.