Hoppa till huvudinnehåll
Fackligt

Unionen vill ha avtal med Tesla – utesluter inte strejk

IF Metall har meddelat att de är ”väldigt nära” en strejk mot elbilsjätten Tesla. Nu säger Unionen att de också vill ha kollektivavtal - och att förhandlingarna har strandat.
Noa Söderberg Publicerad 9 oktober 2023, kl 06:30
Till vänster Martin Wästfelt från Unionen. Till höger en röd Tesla-bil.
Nu kräver även Unionen kollektivavtal även för tjänstemännen på Tesla. Förhandlingarna har pågått under en längre tid och har strandat. Foto: Christine Olsson/TT/David Zalubowski/AP.

I förra veckan rapporterade Sveriges Radio att IF Metall förbereder en eventuell strejk mot den amerikanska elbilsjätten Tesla. Konflikten gäller de som servar och reparerar bilarna i bland annat Göteborg och Umeå. Avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä har meddelat att en strejk är ”väldigt nära” om Tesla inte går med på att teckna kollektivavtal.

Nu står det klart att Unionen kräver kollektivavtal även för tjänstemännen på Tesla. Förhandlingarna har pågått under en längre tid och har nu strandat, vilket lämnar fältet öppet för strejk.

– Vår huvudingång, och där har IF Metall detsamma, är att man vill förhandla sig fram till en lösning. Men man måste ju vara två för att dansa, säger Martin Wästfelt, förhandlingschef på Unionen, till Kollega.

IF Metall ligger före

Samtidigt säger han att IF Metall ligger ”en bit före i det arbete med medlemsförankring, diskussion och stöd som man behöver ha”. Wästfelt jämför Unionens situation på Tesla med läget på Spotify. Där strandade kollektivavtalsförhandlingarna i somras och facket har sedan dess varit tystlåtet. I båda fall pågår ett arbete för att stärka förhandlingspositionen, enligt Wästfelt.

– Och såklart, med det yttersta syftet, om det inte går på andra sätt, att vidta stridsåtgärder. Det är det som finns i vårt regelverk i Sverige. Det är en stark rätt vi har, men till syvende och sist är det medlemmarna på arbetsplatsen som ska bära en konflikt.

Starkt fackmotstånd i USA

I USA har anställda fått sparken efter försök att starta fackklubb på Tesla, vilket företaget nyligen dömdes för i landets arbetsdomstol. Grundaren Elon Musk dömdes också för ett Twitter-inlägg om att anställda skulle förlora sina personaloptioner om de bildade klubb.

I amerikansk företagskultur är tjänstemannafack dessutom ovanliga och tjänstemän anses stå närmare arbetsgivaren. Trots det säger Martin Wästfelt att han inte hört talas om några bestraffningar i Sverige.

– Inte vad jag känner till. Men alltid i sådana här situationer blir det ganska heta känslor. Kollektivavtal betyder ju att arbetsgivaren släpper sin inte alldeles egna beslutanderätt, det är ändå en inskränkning av arbetsgivarens makt i ett antal avseenden.

Tesla har en historia av antifacklighet och har relativt få anläggningar i Sverige. Har det kommit hot om att lägga ned verksamheten om man tvingas teckna kollektivavtal?

– Inte vad jag känner till. Det är inget ovanligt heller att det framförs sådana saker, men det är inget jag känner till.

Fackligt

Anmäl en usel arbetsmiljö - så funkar det

Visste du att skyddsombud kan anmäla företag med ohälsosam arbetsmiljö till Arbetsmiljöverket? Det kallas för 6:6A.
David Österberg Publicerad 10 maj 2024, kl 06:05
En chef skäller på sina medarbetare.
Har du en ohälsosam arbetsmiljö och har försökt ha en dialog med chefen utan att få gehör. Då kan en 6:6a-anmälan av ett arbetsmiljöombud vara sista utvägen. Foto: Shutterstock

1. VAD BETYDER EGENTLIGEN 6:6A? 

I arbetsmiljölagen finns bestämmelser för att se till att arbetsmiljön är bra. Kapitel 6, paragraf 6A, handlar om vad ett arbetsmiljöombud (heter också skyddsombud) ska göra om arbetsmiljön är dålig. Ombudet ska enligt lagen vända sig till arbetsgivaren och begära att något görs för att fixa problemen – det kallas för en 6:6A-anmälan. 

2. HUR GÖR MAN? 

Om ni anser att det finns risker i arbetsmiljön som arbetsgivaren struntar i vänder ni er till arbetsmiljöombudet/skyddsombudet. Då kan den personen lämna en 6:6A-anmälan. I dokumentet ska det stå vilka problemen är, hur de kan lösas och hur lång tid arbetsgivaren har på sig att arbeta med frågorna. Arbetsgivaren ska bekräfta att anmälan har kommit in och ”utan dröjsmål” meddela vad som ska göras åt problemen.

VAD SKA ARBETSGIVAREN GÖRA?

Olika åtgärder kan behövas, beroende på vilka problemen är. Det kan handla om allt från medarbetarenkäter och skyddsronder till riskbedömningar och handlingsplaner. Arbetsgivaren har det yttersta ansvaret för att arbetsmiljön är bra, men det är klokt att försöka ha en dialog på arbetsplatsen.


OM PROBLEMEN INTE FIXAS?

Om arbetsmiljöombudet tycker att arbetsgivaren ignorerar frågan, tar för lång tid på sig eller inte gör tillräckligt för att förbättra arbetsmiljön kan hen skicka anmälan till Arbetsmiljöverket. Då blir det oftast inspektion, som följs av ett inspektionsmeddelande, ett föreläggande eller ett förbud. Det första är den snällaste varianten, där myndigheten meddelar vilka brister som finns. Förelägganden och förbud måste arbetsgivaren följa. Om inget görs kan vite dömas ut av Arbetsmiljöverket. 

Så skriver du anmälan som arbetsmiljöombud

Här anmäler man åtgärder för brister i arbetsmiljön som skyddsombud/arbetsmiljöombud, som det kallas i Unionen. 

Fler tips från Unionen: 
Begäran om arbetsmiljöåtgärder (6:6a)