Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Mejlade sin privata inkorg – avskedades

Kvinnan skickade mejl från sin arbetsadress till sin privata mejl. Inte okej, ansåg hennes arbetsgivare och avskedade henne. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren.
Lina Björk Publicerad 24 maj 2023, kl 13:40
Närbild på kvinnas händer som skriver på en bärbar dator.
Kvinnan skickade e-post till sig själv från jobbadressen och avskedades. Unionen stämmer nu arbetsgivaren. Foto: Colourbox.

Kvinnan hade jobbat på rengöringsföretaget i 15 år, när hon under en sjukskrivning skickade ett antal mejl från sin arbetsadress till sin privata inkorg. När hennes chef upptäckte det avskedades hon med motiveringen att företaget har riktlinjer och en policy kring sin mejl och att hennes agerande skulle kunna skada företaget.

Unionen håller inte med och stämmer nu arbetsgivaren på sammanlagt 150 000 kronor i skadestånd samt ersättning för utebliven lön och semesterersättning. 

I det här faller menar vi att det ingick i hennes arbetsuppgifter att skicka mejlen och de har inte lett till någon skada för bolaget, säger David Hellman, förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i tingsrätten.


Ett misstag under press

Under kvinnans sjukskrivning har hennes chef gett henne arbetsorder som innebar att hon måste logga in i jobbsystemet och bistå honom med information under tiden hon varit borta. Eftersom det var stress som orsakade sjukskrivningen, menar Unionen att hon utsatts för press och att hennes misstag inte kan bedömas på samma sätt som om hon varit på jobbet.

Arbetsrätt

Skyddsombud ifrågasatte arbetsmiljön – avskedades

Skyddsombudet påtalade brister i arbetsmiljön på maskinföretaget. Utan några varningar avskedades han i december med motiveringen att han hade samarbetssvårigheter.
Lina Björk Publicerad 10 april 2024, kl 13:04
Man i vit skjorta och slips samlar sina kontorstillhörigheter i en brun kartong.
Serviceteknikern avskedades. På grund av samarbetssvårigheter, menar arbetsgivaren. Felaktigt, menar Unionen och kopplar avskedet till mannens förtroendeuppdrag som skyddsombud. Foto: Colourbox.

Företaget som serviceteknikern jobbade på sysslade huvudsakligen med reparationer och installationer av städmaskiner. Det var ett tungt jobb och han försökte förbättra arbetsmiljön, framför allt sista året då han även var skyddsombud. 

I februari förra året inträffade en incident i företagets lokaler. En kollega till skyddsombudet och en person i ledande ställning hade en diskussion som utmynnade i handgripligheter. Kollegan anmälde händelsen till serviceteknikern i egenskap av skyddsombud och han upprättade en tillbudsanmälan efter att ha ringt och frågat Unionen om råd. 

Unionen stämmer: Kopplar avsked till uppdrag

I tillbudsanmälan råkade serviceteknikern av misstag kryssa i att anmälan gjordes av arbetsgivaren. Men i hela rapporten har han skrivit att det är han själv i egenskap av skyddsombud som skrivit. Arbetsgivaren ansåg att misstaget var allvarligt och valde att avskeda honom med motiveringen att han har samarbetssvårigheter. 

Unionen stämmer nu maskinföretaget och skriver i stämningsansökan att det finns en tydlig koppling mellan mannens roll som skyddsombud och avskedandet. Man begär därför 220 000 kronor i allmänt skadestånd samt utebliven lön och att avskedandet ska förklaras ogiltigt.