Hoppa till huvudinnehåll
Hälsa

På Icebug måste alla anställda träna

På Icebug, som tillverkar skor med grepp för utomhusaktiviteter, måste alla träna tre gånger i veckan. Personalansvariga Lhina Segerbo ser bara fördelar.
Niklas Hallstedt Publicerad
Jakob Edholm
Allt blir bättre av fysisk aktivitet, menar Lhina Segerbo på Icebug. Jakob Edholm

Varför är det viktigt för dig att få medarbetarna att röra på sig?
– Därför att hållbarhet på alla plan är viktigt för oss – det handlar om våra anställdas hälsa. Träning på jobbet är ett sätt att få livspusslet att fungera. Och det finns få saker som är så viktiga för hjärnan som att du rör på dig. Du mår inte bara bättre av att vara fysiskt aktiv, det påverkar också koncentration, minne, kreativitet och stresstålighet.

Träningen är obligatorisk – är det några sura miner?
– Obligatoriskt är ett ord som kan kännas obekvämt. Men det har inte varit några konstigheter alls. Hade vi sagt att du ska springa tre gånger i veckan hade det kanske blivit problem. Men nu väljer du själv vilken aktivitet du vill ägna dig åt.

Läs mer: Mer träning är inte alltid bättre enligt forskare

– Dessutom löser det problem för många anställda – det blir enklare att hinna med träning som man kanske ändå skulle ha gjort på kvällen.

Vilken motion ägnar ni er åt?
– Allt från promenader till orientering. Vi har också en yoga-sal och ett träningsrum om man vill köra inomhus. Men vi tycker att det finns fördelar med att vistas utomhus året om, särskilt under de perioder det blir mörkt tidigt.

Nu har ni hållit på sedan januari 2020 – har det gett resultat?
– Ja, tydligast är energin man får. Vår medarbetarundersökning visade att många känner en ”go”-energi redan på morgonen för att man vet att man ska träna, och efter träningen tar man med sig ny energi till jobbet. Produktiviteten höjs när folk känner sig gladare och piggare.

Varför gör inte alla företag som ni?
– Alla borde göra det. Men det kräver också att man delar en mental bild av vad rörelse är värd. Vi på Icebug har en fördel – vi vill ju att människor ska kunna komma ut i naturen med bra grepp på fötterna. Vi vill testa våra produkter och vara förebilder för andra.

Kan det bli ytterligare obligatorisk motion framöver?
– Nja, vi tränar ju inte för att bli elitidrottare. Utan vi vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och för att hjärnan ska utvecklas. Forskningen säger att tre gånger i veckan är en bra dos. Men vi gillar att testa nya saker, så vi stänger inga dörrar!

Läs mer: Var går gränsen?

Lhina Segerbo

  • Gör: People & culture manager på Icebug
  • Ålder: 42 år
  • Bakgrund: Utbildad hälsopedagog, uppvuxen i en företagarfamilj och har arbetat inom detaljhandeln sedan tolv års ålder

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Hälsa

När ljuset blir till mörker – så klarar du vårdepressionen

Dagarna blir bara ljusare och varmare. Våren efterlängtad av många men inte av alla. För en del är årstiden förknippad med trötthet och en känsla av nedstämdhet.
Petra Rendik Publicerad 7 april 2025, kl 06:00
Vårdepression. Till vänster en ung skejtboardåkare, till höger en ledsen kvinna på en parkbänk om våren.
Våren är här, men inte alla känner sig pigga. Årstidsbunden depression kan drabba även under ljusare tider. Psykologen Martina Nelson förklarar varför och ger råd för att må bättre under våren. Foto: Jessica Gow/TT/Colourbox.

Plötsligt är det är ljust när vi går till jobbet och ljust när vi kommer hem. Våra vintertrötta kroppar fylls med energi och glädje.

Men för ungefär 15 procent av befolkningen blir det precis tvärtom. Man känner sig mosig, nere och trött, får svårt att sova och tappar motivationen att göra roliga saker. Årstidsbunden depression eller nedstämdhet förknippas oftast med hösten och mörkret. Men vårljuset kan också vara en utmaning för många. 

En trolig hypotes är att den biologiska klockan hamnar i ofas när dagarna bli längre och ljusare. Det i sin tur påverkar hormoner och humör. Därför kan de som känner sig trötta under våren också ha något svårare att anpassa sig till sommartid.

Press att vara social och glad

Martina Nelson pyskolog
Martina Nelson. Foto: Caroline Andersson Renaud.

Man tror att kroppen inte riktigt är redo för skiftningar med ljusförändringarna, det i kombination med en sårbarhet för depression. Men en annan aspekt är också att många känner en press på att våren ska vara en nystart, vi ska vara glada och sociala. Och så känner man inte alls så, säger psykologen Martina Nelson.

Det varierar från person till person hur hårt man drabbas. Majoriteten drabbas inte av en regelrätt diagnosticerad depression. Ungefär en till två procent blir så pass dåliga att de till exempel inte klarar av att gå till jobbet. Då behöver man ibland behandlas med till exempel KBT, ljusterapi och antidepressiva läkemedel.

För alla andra vårtrötta själar finns relativt enkla medel att ta till för att må bättre.

Det låter kanske tråkigt men det handlar om att hålla rutiner så gott det går. Försök att inte ändra på dygnsrytmen, lägg dig och vakna ungefär samma tid. Det är också viktigt att röra på sig och ät regelbunden och bra mat, säger Martina Nelson.
 

Inte alla blir pigga på våren

Utgå heller inte ifrån att alla i din omgivning känner sig pigga på våren, det minskar den sociala stressen. Och på arbetsplatsen kan vi alla göra en insats som kan hjälpa en kollega som inte mår så bra tycker Martina Nelson.

Försök att komma ut en stund varje dag, kanske på lunchen. Ta en kaffe eller picknik ihop när det är ljust ute. Det kan kännas motigt men i längden mår vi bra av det.

Något mer man kan göra?

Kom ihåg att du inte ensam om må så här och vårtröttheten går ofta över efter några veckor.