Hoppa till huvudinnehåll
Sjukförsäkring

Unionen vill se enklare regler för sjukskrivna

Att jobba fler timmar ena dagen och färre andra dagar kan vara ett bra sätt att komma tillbaka efter en sjukskrivning. Men det kan också innebära indragen sjukpenning på grund av Försäkringskassans regler. Något Unionen vill ändra på.
Lina Björk Publicerad
Christine Olsson/TT
Christine Olsson/TT

Att vara sjukskriven på deltid och arbeta deltid är ofta en bra form av rehabilitering. Grundprincipen är att du ska arbeta lika många timmar varje dag, men den lösningen passar inte alla. Om du exempelvis varit sjukskriven för stressrelaterade besvär kanske vissa arbetsuppgifter kräver mer återhämtning än andra. Då kan det passa bättre att arbeta en hel dag för att sedan vila en dag mellan arbetsdagarna.

Läs mer: Sjukskriven ingenjör fick rätt mot Försäkringskassan

– Många av våra medlemmar är sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa och där ser vi att det kan vara bättre att ha mer flexibla arbetstider och jobba mer en dag för att få tid för återhämtning. Då orkar man vara deltidssjukskriven, säger Kerstin Burman, förbundsjurist på Unionen.

Det finns dock möjlighet att göra avsteg från huvudregeln. Om det är medicinskt motiverat kan en läkare beskriva hur sjukdomsbilden ser ut och varför rehabiliteringen skulle tjäna på att arbetstiden förläggs på annat sätt.

– Syftet är ju att ta tillvara på arbetsförmågan och deltidssjukskrivning kan vara ett bra sätt att göra det, säger Kerstin Burman.

Sjukförsäkringen har varit under lupp en längre tid och har från fackligt håll fått kritik för att vara både rättsosäker och otydlig. Regeringen beslöt sig därför för att se över regelverket och presenterade för några veckor sedan en rad förlag om hur rätten till sjukpenning ska prövas. Den 30 april kommer ett nytt delbetänkande, som ska handla om deltidssjukskrivning. Unionen ser gärna att den innehåller förslag om lättnader.

– Vi vill se en flexiblare lösning kring hur man får förlägga sin arbetstid utifrån sitt mående men också utifrån vad arbetsuppgifterna tillåter. Det vill säga att du kan jobba en del av en dag eller endast vissa dagar i veckan utan att riskera att få sjukpenningen indragen. Flexibiliteten ska helt ta sikte på att främja rehabiliteringen och inte ses som en möjlighet för arbetsgivaren att förlägga arbetstiden på ett sätt som passar verksamheten.

En annan problematisk regel för sjukskrivna är att du ska jämföras mot ditt ordinarie arbete i sex månader och i vissa fall, när det är medicinsk motiverat, i upp till tolv månader. Om Försäkringskassan därefter anser att du klarar av ett annat jobb än ditt ordinarie, så blir du av med sjukpenningen. Men många sjukskrivna trappar upp arbetstiden stegvis under lång tid.

– Det är en fråga som hänger ihop med deltidssjukskrivning. Vi vill att det ska bli lättare att jämföras mot sitt ordinarie arbete under en längre tid så det finns utrymme för rehabilitering. Då har du en större möjlighet att komma tillbaka, säger Kerstin Burman.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Sjukförsäkring

Hårdare sjukregler stoppas – av Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna säger nej till att återinföra hårdare regler i sjukförsäkringen, rapporterar tidningen Arbetet. Skrotningen ingår som en del i budgetförhandlingarna, enligt SD.
Mats Thorén Publicerad 13 september 2024, kl 13:57
Regeringen avstår från hårdare sjukförsäkring: En utredning föreslog en bortre gräns efter 180 dagar för sjukpenning, men regeringen har beslutat att behålla nuvarande regler. Sverigedemokraterna bekräftar att förslaget inte kommer att lyftas igen.
Ingen förändring i sjukförsäkringen. Trots förslag om hårdare regler med en bortre gräns efter 180 dagar, har regeringen beslutat att behålla nuvarande sjukförsäkringsregler. Sverigedemokraterna säger att frågan inte kommer att tas upp igen. Foto: Johan Nilsson/TT.

En utredare föreslog före sommaren att regeringen bör återinföra en hårdare sjukförsäkring. Stridspunkten har varit idén om en bortre gräns efter 180 dagar. Då skulle, enligt förslaget, det den sjukes arbetsförmåga prövas mot hela arbetsmarknaden (mot ”normalt förekommande arbete”). Tar den sjuke inte ett sådant jobb skulle hen utförsäkras.

De nuvarande reglerna, som nu blir kvar, innebär kortfattat att du får behålla sjukpenningen även efter 180 dagar om det mesta talar för att du kan komma tillbaka till ditt gamla jobb inom rimlig tid. Efter de dagarna ska Försäkringskassan matcha dig mot den yrkesgrupp du tillhör och inte mot hela arbetsmarknaden.

Ingen förändring i sjukförsäkringen

Men enligt SD blir det ingen förändring:

– Det kommer inte lyftas på agendan fler gånger utan vi är överens om att det är ingenting som vi ska gå fram med, säger Linda Lindberg, Sverigedemokraternas gruppledare till tidningen Arbetet

Många har opponerat sig mot regeringens utredning av sjukförsäkringen som kom i våras. Inte minst facken. Förslaget kommer att ”kasta ut sjuka i arbete”, sa Unionens ordförande Peter Hellberg till Kollega i juni.

 

Sjukförsäkring

Peter Hellberg: ”Sjuka kommer att kastas ut i arbete”

Lina Björk Publicerad 20 juni 2024, kl 06:01
Peter Hellberg: ”Sjuka kommer att kastas ut i arbete”
till vänster Försäkringskassans flaggor, till höger Unionens förbundsordförande Peter Hellberg
Peter Hellberg: ”Sjuka kommer att kastas ut i arbete”