Hoppa till huvudinnehåll
Hälsa

Svenskar kvar på Volvo i Kina

Efter Coronavirusets utbrott har flera svenska företag infört resestopp till Kina och satt anställda i karantän för att skydda medarbetarna. Men en del personal löper fortfarande risk att bli sjuka eftersom de fortsätter jobba i Kina. Däribland ett hundratal anställda på Volvo Cars.
Anita Täpp Publicerad
Karin Olander / TT
Ett hundratal svenska Volvoanställda är kvar i Kina. Karin Olander / TT

Flera svenska storföretag, där anställda ofta reser till Kina, har i princip stoppat alla resor till landet. På exempelvis Volvo Cars kan ”affärskritiska” resor fortfarande göras, men då endast om högsta ledningen har gett tillstånd till det.

Under de senaste veckorna har Volvomedarbetare som varit i Kina satts i ett par veckors karantän när de kommit hem. Det för att den som kan ha smittats av viruset inte ska sprida det vidare till kollegor och andra.

Unionenklubben på Volvo Cars vet inte hur många som suttit och fortfarande sitter i karantän.

– Jag har inga siffror på det och vet inte heller vilka det är och om det är våra medlemmar. Men det är något som chef och medarbetare själva sköter om, så att man kan jobba hemifrån så gott det går med full lön. Och när man varit symtomfri i ett par veckor kan man gå till sin arbetsplats igen. Det är givna regler som ska följas, säger Jörgen Olsson, ordförande för Unionenklubben på Volvo Cars.

Bilföretaget har verksamhet i Shanghai och Chengdu, som ligger cirka 80 respektive 100 mil från Wuhan-regionen.

– Om någon Volvoanställd finns i Wuhan vet jag inte. Vi har inga kontor eller fabriker där. Å andra sidan kan jag tänka mig att vårt säljfolk, som reser runt i världen, kan ha varit där. Och sedan kan vi ju också ha återförsäljare och underleverantörer i området, säger Jörgen Olsson.

– Fast vi har inte fått någon information som klubb mer än det som stått på intranätet.

Huvudskyddsombudet Bosse Skyllerström har inte upplevt att det finns någon oro för viruset bland medarbetarna i Sverige.

– Men vi har också många anställda i Kina, som de drygt hundratal svenskar som jobbar på kontrakt där, och som säkert kan vara oroliga. Och dem behöver ledningen fånga upp, så att de kan jobba hemifrån i Kina.

Vilka arbetsuppgifter har de?
– Vi har exempelvis en utvecklingsavdelning i Shanghai och en del som jobbar på våra fabriker runt om i Kina, säger Bosse Skyllerström.

– De flesta är just nu i Sverige eller på semester runt om i Asien, på grund av det kinesiska nyåret. Jag har inte pratat med någon av dem än. Men de kan säkert vara oroliga. Inte minst med tanke på att många kineser i samband med firandet av nyåret snart kommer tillbaka till sin arbetsplats efter att ha rest till sina familjer i andra delar av Kina.

Så gör andra storföretag

Andra svenska storföretag som vidtagit åtgärder för att skydda medarbetare från coronaviruset, exemeplvis genom resestopp och karantän, är bland andra SKF, Cevt, Astra Zeneca, Assa Abloy, AB Volvo, Sandvik, Electrolux, Alfa Laval och Atlas Copco. H&M och Ikea har även stängt butiker i Kina.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Hälsa

När ljuset blir till mörker – så klarar du vårdepressionen

Dagarna blir bara ljusare och varmare. Våren efterlängtad av många men inte av alla. För en del är årstiden förknippad med trötthet och en känsla av nedstämdhet.
Petra Rendik Publicerad 7 april 2025, kl 06:00
Vårdepression. Till vänster en ung skejtboardåkare, till höger en ledsen kvinna på en parkbänk om våren.
Våren är här, men inte alla känner sig pigga. Årstidsbunden depression kan drabba även under ljusare tider. Psykologen Martina Nelson förklarar varför och ger råd för att må bättre under våren. Foto: Jessica Gow/TT/Colourbox.

Plötsligt är det är ljust när vi går till jobbet och ljust när vi kommer hem. Våra vintertrötta kroppar fylls med energi och glädje.

Men för ungefär 15 procent av befolkningen blir det precis tvärtom. Man känner sig mosig, nere och trött, får svårt att sova och tappar motivationen att göra roliga saker. Årstidsbunden depression eller nedstämdhet förknippas oftast med hösten och mörkret. Men vårljuset kan också vara en utmaning för många. 

En trolig hypotes är att den biologiska klockan hamnar i ofas när dagarna bli längre och ljusare. Det i sin tur påverkar hormoner och humör. Därför kan de som känner sig trötta under våren också ha något svårare att anpassa sig till sommartid.

Press att vara social och glad

Martina Nelson pyskolog
Martina Nelson. Foto: Caroline Andersson Renaud.

Man tror att kroppen inte riktigt är redo för skiftningar med ljusförändringarna, det i kombination med en sårbarhet för depression. Men en annan aspekt är också att många känner en press på att våren ska vara en nystart, vi ska vara glada och sociala. Och så känner man inte alls så, säger psykologen Martina Nelson.

Det varierar från person till person hur hårt man drabbas. Majoriteten drabbas inte av en regelrätt diagnosticerad depression. Ungefär en till två procent blir så pass dåliga att de till exempel inte klarar av att gå till jobbet. Då behöver man ibland behandlas med till exempel KBT, ljusterapi och antidepressiva läkemedel.

För alla andra vårtrötta själar finns relativt enkla medel att ta till för att må bättre.

Det låter kanske tråkigt men det handlar om att hålla rutiner så gott det går. Försök att inte ändra på dygnsrytmen, lägg dig och vakna ungefär samma tid. Det är också viktigt att röra på sig och ät regelbunden och bra mat, säger Martina Nelson.
 

Inte alla blir pigga på våren

Utgå heller inte ifrån att alla i din omgivning känner sig pigga på våren, det minskar den sociala stressen. Och på arbetsplatsen kan vi alla göra en insats som kan hjälpa en kollega som inte mår så bra tycker Martina Nelson.

Försök att komma ut en stund varje dag, kanske på lunchen. Ta en kaffe eller picknik ihop när det är ljust ute. Det kan kännas motigt men i längden mår vi bra av det.

Något mer man kan göra?

Kom ihåg att du inte ensam om må så här och vårtröttheten går ofta över efter några veckor.