För tjugo år sedan kunde dåvarande Sifs medlemmar börja ta del av ett studiestöd för att utveckla sin kompetens. Det sedan förbundets kongress beslutat att avsätta 350 miljoner kronor i en studiestiftelse.
Sedan dess har både reglerna och medlemmarnas intresse för förmånen varierat. Men under 2018 delade exempelvis 15 451 Unionenmedlemmar på 32,5 miljoner i studiestöd.
Eftersom ungefär samma summa kommer att betalas ut i år kommer dock de avsatta pengarna i stiftelsen vara slut vid årsskiftet.
Då medlemmarnas kompetensutveckling är en prioriterad fråga inom Unionen har förbundet nu beslutat skjuta till de pengar som krävs för att studiestödet också ska finnas nästa år. Hur det blir sedan är dock ännu oklart.
I en pågående större översyn vad gäller medlemmarnas kompetensutveckling diskuteras även studiestödet inom förbundet, där en fråga är om det är det bästa sättet att gynna medlemmarna på, eller om man i stället bör satsa pengar på andra kompetenshöjande insatser.
Enligt de nuvarande reglerna kan man som medlem få studiestöd med upp till 3 425 kronor per termin och totalt upp till 13 700 kronor.
Frågan är vad som kommer att gälla för den som börjar ta del av studiestödet under nästa år, med planer att fortsätta studera i ett par år framöver. Kommer den medlemmen garanterat också kunna få studiestöd under 2021 eller inte?
– Det är oklart i nuläget. Men just nu kommer i alla fall samma villkor och ersättningsbelopp att gälla under 2020 som i år, säger Johan Fogelberg, ansvarig för Unionens tjänster för karriär och kompetensutveckling.