Hoppa till huvudinnehåll
Avtalsrörelse

Svenskt Näringsliv vill se lägre löneökningar

En lägre löneökningstakt och en större flexibilitet både vad gäller arbetstid och att anlita extra personal. Det är Svenskt Näringslivs främsta mål i nästa års avtalsrörelse.
Anita Täpp Publicerad
Tomas Oneborg/SvD/TT
Svenskt Näringsliv vill att lönökningstakten växlas ned från nuvarande nivå. Tomas Oneborg/SvD/TT

Inför att industrins parter i början av nästa år samlas för att förhandla fram ett nytt avtal som ska sätta ett nytt så kallat märke för lönebildningen i Sverige, beslutade Unionens förbundsråd nyligen vilka frågor som förbundet ska driva i avtalsrörelsen. Bland dem höjda reallöner genom ett siffersatt löneutrymme i de centrala avtalen. 

Läs mer: "Situationen börjar bli ohållbar"

När nu också Svenskt Näringsliv klubbat sina mål inför avtalsrörelsen handlar det inte oväntat om att man vill se att löneökningstakten växlas ned från nuvarande nivå. Det så att den enligt arbetsgivarorganisationen bättre synkar med produktivitetstakten, vilket skulle öka konkurrenskraften.

Svenskt Näringsliv vill också att ingångslönerna ska vara lägre. Det därför att man anser att de nuvarande leder till att antalet jobb utan krav på förkunskaper minskar och skapar högre trösklar in på arbetsmarknaden för exempelvis ungdomar och personer med kort utbildning och bristande erfarenhet.

Arbetsgivarorganisationen anser också  att möjligheterna för företags- och medarbetarnära lönebildning bör öka.

Dessutom borde de centrala avtalen ”utvecklas” vad gäller möjligheter till varierad arbetstidsförläggning och ökat utrymme för övertid, visstidsanställningar och inhyrning av personal menar Svenskt Näringsliv. Det eftersom man anser att den direkta konkurrens som allt fler branscher är utsatta för globalt kräver att företagen snabbt kan anpassa sig efter svängningarna.

"Märket"

Det så kallade märket är den löneöverenskommelse som industrins fack och arbetsgivare gör och som fungerar som norm för övriga arbetsmarknaden.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Avtalsrörelse

IT-anställda får kortare arbetstid

Nu får även IT-anställda kortare arbetstid. Men löneökningen blir lägre än inom industrin. Dessutom undantas mindre företag från skyldigheten att förhandla med facket.
David Österberg Publicerad 3 april 2025, kl 10:07
Tid och Peter Hellberg
Förhandlingarna har varit tuffa. Men nu har fack och arbetsgivare enats om ett nytt kollektivavtal för IT-anställda. Colourbox/Anders Wiklund/TT

Nu är kollektivavtalet för anställda inom IT och telekom klart. Avtalet innebär 5,5 procents löneökningar på två år. Från 1 april i år höjs lönerna med 3 procent och 1 april nästa år höjs lönerna med 2,5 procent. 

Det nya kollektivavtalet innehåller också arbetstidsförkortning med en dag per år och ytterligare avsättning till flexpension (mer pengar till tjänstepensionen och möjlighet att jobba deltid i slutet av arbetslivet). Arbetstidsförkortningen införs nästa år.

Arbetstidsförkortningen är värd 0,5 procent och flexpensionen 0,4 procent. Det totala avtalsvärdet är därmed 6,4 procent – alltså lika mycket som inom industrin.

– Arbetsgivarna har länge pratat om att svårigheter att rekrytera hindrar tillväxten. Med högre löner och bättre förutsättningar för ett arbetsliv i balans gör vi branschen mer attraktiv. Det har varit hårda förhandlingar och för Unionens medlemmars skull är jag oerhört glad över att vi lyckades nå hela vägen fram, säger Peter Hellberg, Unionens ordförande.

Tillåtet med nattarbete

I det nya avtalet finns också lättnader för mindre företag som saknar klubb vad gäller skyldigheten att MBL-förhandla. Den frågan var aktuell även i förra avtalsrörelsen, men avfärdades då helt av Unionen.

Det blir dessutom möjligt för företag med kollektivavtal att ha nattarbete. Det är i dag förbjudet om företaget inte ägnar sig åt samhällsviktig verksamhet eller har avtalat bort lagen i ett kollektivavtal.

Artikeln uppdateras under dagen.

IT-avtalet i korthet

  • Arbetstidsförkortning med en kalenderdag per år från och med 2026.
  • Ny samverkansordning i medbestämmandefrågor på företag med mindre än 50 anställda där det saknas klubb.
  • Förenklat regelverk införs för nattarbete.
  • Den som jobbar mer än sin avtalade deltid eller sin deltidsföräldraledighet får övertidsersättning.
  • Avtalsvärdet är 6,4 procent över två år. I det ingår avsättning till flexpension med 0,2 procent under 2025 och 0,2 procent under 2026 samt avsättning till arbetstidsförkortning under perioden om 0,5 procent.
  • Det nya avtalet gäller 1 april 2025 till 31 mars 2027.