Andra som i hög grad går ner i arbetstid för att ta hand om sina barn är de om inte kan jobba på distans och de som aldrig jobbar när de är hemma med barn. Förutom män är det chefer, de som kan arbeta på distans och de som alltid vobbar som sällan går ner i arbetstid för att ta hand om sina barn.
Enligt undersökningen tyckte 58 procent att de hade en föräldravänlig arbetsplats och 38 procent av de tillfrågade tyckte att det bedrevs ett aktivt arbete för ett föräldravänligt arbetsliv på deras arbetsplats.
– På föräldravänliga arbetsplatser är det möjligt för både kvinnor och män att jobba heltid och samtidigt vara förälder, säger Unionens ordförande Martin Linder, i ett pressmeddelande.
Att dubbelt så många kvinnor som män går ner i arbetstid får stora konsekvenser för deras lön, karriärutveckling och pension. Att kunna jobba hemifrån, ha flexibla arbetstider och möjligheter att organisera arbetet så att det är möjligt att vara borta för att ta hand om sjuka ban är exempel på ett mer flexibelt arbetsliv, som enligt Martin Linder är nyckeln till ett mer jämställt föräldraskap.
Flexibiliteten kan dock bli en fälla för den som väljer att jobba deltid. Drygt en tredjedel av dem som har gått ner i arbetstid för att ta hand om sina barn har inte fått sin arbetsbörda anpassad visar undersökningen.
– Man väljer att jobba deltid för att jobba mindre oavsett om det sker på arbetsplatsen eller någon annanstans. Arbetsgivaren måste anpassa arbetsbördan efter arbetstiden, säger Martin Linder.
81 procent av de tillfrågade tyckte att inflytande över arbetstiden var den allra viktigaste frågan i arbetslivet.
Karriärmöjligheterna begränsas av föräldraledigheten menar runt en femtedel av de tillfrågade och 14 procent menar att möjligheterna till kompetensutveckling påverkas negativt.
Undersökningen, ”Föräldravänligt arbetsliv 2019”, 1 560 privatanställda tjänstemän med barn upp till 11 år intervjuades i slutet av förra året.