Hoppa till huvudinnehåll
Arbetstid

Därför ska du anställa en pendlare

Tror du att det är en nackdel att ha medarbetare som bor på annan ort? Tänk om! Här är 7 skäl till varför varje chef borde be personalen att pendla.
Linnea Andersson Publicerad
Colourbox.com
Colourbox.com

Kommer förberedd

Oavsett om pendlaren i fråga tar sig till jobbet med bil, buss eller tåg så innebär transporten tid som den som bor nära jobbet ofta inte har. På bussen och tåget finns kanske till och med möjlighet att sätta på datorn eller att gå igenom mejlen i mobilen. Men även bilisten kan starta arbetsdagen och få igång jobbhjärnan redan i kärran. En pendlare är därför ofta förberedd på morgonmötet.

Läs mer: 7 saker som alla pendlare känner igen sig i

Jobbar längre dagar

Vare sig man vill eller inte blir ens dagar ofta extra långa som pendlare. Man är ju så illa tvungen att lägga tid på att ta sig till och från jobbet. Det är därför inte ovanligt att din resande medarbetare jobbar fler timmar än den som har cykel- eller gångavstånd till jobbet.

Läs mer: Att pendla är att dö en smula

Är effektiv

Eftersom passageraren alltid har en tid att passa sitter han eller hon sällan och maskar eller skjuter upp sina arbetsuppgifter tills eftermiddagen övergår i kväll. Precis som alla andra vill pendlaren hem och ser därför till att få jobbet gjort innan det är dags att kila till bussen.

Pigg och utsövd

Trots att pendlaren i regel har tidigare morgnar än andra har denne – förutsatt att hen inte kör bil – tid för en tupplur både till och från jobbet. När tiden inte läggs på att jobba.

Kommer i tid

Tro det eller ej men den ständiga oron över inställda turer eller trafikköer gör att pendlaren nästan alltid kommer i tid och till och med tidigt till kontoret. Resenären räknar aldrig med att tåget går som just tåget …

Kör igång direkt

Pendlaren har, som sagt, redan fått igång hjärnan i arbetsläge. Utöver det förspills inte första halvtimmen på jobbet med att hämta kaffe – det har pendlaren redan druckit på bussen.

Stressar inte upp sig

En jobbresa med ett inställt flyg, ett tåg som står stilla eller en buss som lyser med sin frånvaro är inget som hetsar upp en van pendlare. Det är vardag.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetstid

Spanien inför lag om kortare arbetsvecka

Spanien slopar 40-timmarsvecka. Senast från och med årsskiftet ska samtliga anställda i Spanien jobba max 37,5 timmar i veckan enligt ett lagförslag som lämnas till parlamentet.
Johanna Rovira Publicerad 9 maj 2025, kl 11:11
Spanien som kommer att bli bättre tack vare förkortningen av arbetstiden enligt spanska arbetsmarknadsminister Yolanda Diaz. Foto: Paul White/TT

Många spanska löntagare har redan i dag kortare arbetstid tack vare sina kollektivavtal, men allra senast från årsskiftet kommer resterande 12, 5 miljoner, (vilket motsvarar cirka 70 procent av arbetskraften), att få en halvtimmes kortare arbetsdag med bibehållen lön , enligt bland annat tidningen ElDiario.  

– I dag moderniserar vi spanska företag och hjälper folk att bli lite lyckligare, säger Yolanda Díaz, andre vicepresident och arbetsmarknadsminister i Spanien, enligt tidningen As.

Spanien blir därmed det tredje EU-landet som har en lagstadgad arbetsvecka på färre än 40 timmar. De andra två länderna är Frankrike, där veckoarbetstiden är 35 timmar och Belgien där löntagare får jobba max 38 timmar i veckan.  

Lagförslaget, som godkändes av regeringen i tisdags, kom till genom en överenskommelse mellan arbetsmarknadsministeriet och facken i Spanien. Facken har  lovat att mobilisera sig om förslaget stöter på patrull i det spanska parlamentet.