Hoppa till huvudinnehåll
Arbetstid

Byrå slopar sextimmarsdag

Presentationsbyrån Background införde sex timmars arbetsdag på försök. Nu utmanar de andra företag att pröva konceptet som de dock har modifierat en aning.
Johanna Rovira Publicerad
Backgrounds delägare: Gabriel Alenius, Lotta Eriksson och Jimmy Nilsson.

Det fanns flera anledningar till att Background ville testa att införa sextimmarsdag -  bland annat ville man jobba smartare och hitta en bättre balans mellan arbete och fritid för medarbetarna. En annan orsak var att man ville attrahera de allra bästa medarbetarna till företaget, som har sitt säte i Falun. Och ur den aspekten fungerade sextimmarsdagen perfekt.

Läs mer: Vad hände med debatten om förkortad arbetstid?

– Vi fick helt klart fler ansökningar och det var många sökande som var väldigt nyfikna på sextimmarsdag, säger Gabriel Alenius, en av delägarna till Background.

– Men vi var tydliga med att det rörde sig om en provperiod.

Till en början fungerade sextimmarsdagen över förväntan. Fokus på jobbet ökade och det blev över lag bättre arbetsro. Men snart nog fick företaget helt enkelt för mycket att göra. När arbetsbelastningen ökade låg fullt fokus på produktionen. Kompetensutveckling, interna möten och kaffepauser fick stå tillbaka och små irritationshärdar förblev osläckta och fick ligga och pyra alltför länge.

Läs mer: "Kortad arbetstid höjde vår vinst"

– Vi kände att vi höll på att tappa vår företagskultur och ville få tillbaka gemenskapen.

Nu när prövotiden – nio månader som förlängdes till ett år – har löpt ut har de anställda gemensamt med ägarna enats om att skippa sextimmarsdag. Fast inte helt och hållet.

– Vi ser det vi har i dag snarare som en utveckling av sextimmarsdagen. Alla jobbar sex timmar fast tid – resten är flex. Så när verksamheten tillåter det kan man fortfarande jobba sex timmar i stället för åtta.

– Även om vi gått ifrån sextimmarsdag skulle vi inte vilja ha prövoåret ogjort. Det kom mycket positivt ur försöket och vi rekommenderar andra företag att testa. Eftersom vi är konsulter som säljer vår tid är det en väldigt stor utmaning att ta bort två timmar per dag. Alla företag har olika förutsättningar, jag tror att sextimmarsdag kan kunna fungera utmärkt på vissa arbetsplatser, säger Gabriel Alenius.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetstid

Distansjobbare sover mer

Jobbar du hemifrån? Grattis! Då sover du 24 minuter mer per dygn än den som pendlar till jobbet. Det visar en ny undersökning av brittiska Office for National Statistics. Distansarbetare ägnar sig också mer åt motion.
Torbjörn Tenfält Publicerad 27 januari 2025, kl 06:01
En kvinna sträcker på sig efter en god natts sömn till vänster, till höger en kvinna i videomöte vid sitt köksbord.
Distansarbete ger bättre sömn: Forskning visar att hemmajobbare sover mer och mår bättre. Läs mer om hur distansarbete påverkar din hälsa. Foto: Colourbox.

Mer än en fjärdedel av de yrkesverksamma britterna arbetade en eller flera dagar på distans under hösten 2024. Tack vare hybridarbetet frigjorde de nästan en timme om dagen och knappt hälften av tiden tillbringade de i sängen.

Det framgår av svaren på de frågor som Office for National Statistics ­– Storbritanniens motsvarighet till svenska SCB ­– ställde i en "time use study" under oktober till drygt 3000 britter. Drygt 500 av svaren ligger till grund för slutsatserna.

Hemmajobbare tränar mer

Förutom i genomsnitt 24 minuter extra sömn varje natt får hemmajobbarna också tid att ägna en kvart mer åt träning och motion än de skulle hinna om de dagligen pendlade till arbetsplatsen.

Att enbart arbeta hemifrån har gradvis blivit mer ovanligt under åren efter pandemin. I oktober var det bara 13 procent av de yrkesverksamma britterna som fullt ut jobbade på distans.

Fler föräldrar jobbar hemifrån

Av de totalt 28 procent som nu har någon form av hybridlösning med arbete både hemifrån och på jobbet är andelen föräldrar högre (35 procent) än andelen personer utan barn (24 procent).

Siffrorna från Office for National Statistics (ONS) visar även att papporna distansarbetar i högre grad (41 procent) än mammorna (30 procent). Vad skillnaden beror på har ONS ingen förklaring till.

Chefer, högutbildade och personer över 30 jobbar också mer på distans än andra grupper.

Undersökningen omfattar personer som arbetar minst sju timmar per dag. Resultatet tyder på att de som jobbar hemifrån i genomsnitt ägnar tio minuter mindre åt arbeta än de som är på arbetsplatsen. Samtidigt framhåller ONS att de svarandes uppskattningar i det fallet inte var tillräckligt exakta för att det ska gå att dra några säkra slutsatser.