Hoppa till huvudinnehåll
Stress

Stoppa stressen innan den slår till

Det digitala verktyget Mindsum ska förebygga stress och sömnsvårigheter.
– De flesta kommer till oss när det redan är försent, säger Micael Gustafsson, vd på Learning to sleep som har tagit fram verktyget.
Publicerad
Syda Productions/Colourbox
Sover du dåligt eller stressar du för mycket? Då kan appen Mindsum vara till hjälp. Syda Productions/Colourbox

Det var i mars som verktyget Mindsum lanserades på den svenska marknaden. Bakom Mindsum står det Malmöbaserade psykologföretaget Learning to sleep. De jobbar kliniskt med KBT kring sömn och stress, men har under senare år försökt att hitta digitala lösningar för sina tjänster. Mindsum är ett exempel på det. Det är en app som man har kopplat ett enkätverktyg till. Appen innehåller grundläggande utbildning inom stress och sömnsvårigheter tillsammans med praktiska övningar. Den innehåller också sömn- och stresstester.

Vi har haft 700 patienter och 83 procent har blivit bättre

– Vi valde att utforma en app som är riktad till individer. Det är alltså inget verktyg för organisationsutveckling och den typen av lösningar på dessa problem. Men vi har anpassat verktyget för företag genom möjligheten för arbetsgivaren att få rapporter kring välmåendet hos personalgruppen, säger Micael Gustafsson, vd.

De har skapat en funktion där användarna får svara på frågor för att få fram ett index för välmående. Denna information sammanställs i rapporter varannan vecka som ger arbetsgivaren en ögonblicksbild över välmåendet på företaget. Informationen är helt anonym för alla parter.

– Efter en tid kan man jämföra och se mönster kring stress. Kanske är arbetsbelastningen för hög en viss tid på året.

Bakgrunden till verktyget är känslan av att de patienter som blir remitterade till Learning to sleep för terapi alltid kommer dit när problemen redan har växt sig stora. Hade man bara tagit tag i dem tidigare kanske en sjukskrivning aldrig hade behövts.

– Vi vet att våra metoder för att behandla sömnproblem och stress fungerar. Vi har haft 700 patienter och 83 procent har blivit bättre. Det här är ett sätt att nå ut med vår kunskap till fler. De flesta kommer ju aldrig att få gå i terapi. Kan vi förebygga stress och sömnsvårigheter har vi gjort något bra. Förhoppningsvis kan vi också tjäna lite pengar på verktyget.

Affärsmodellen för Mindsum ser ut som så att appen är gratis att ladda ner och använda. Det företagen betalar för är rapporterna kring välmåendet samt en chefsportal med checklistor och handlingsplaner.

Per Cornell
brev@kollega.se

Hjälp mot stress och sömnproblem

Tips vid stressproblem

  • Skaffa självinsikt genom att ta reda på mer om vanliga symptom.
  • Ta mikropauser på jobbet.
  • Acceptera läget. Det går inte alltid att koppla bort jobbet kl 17. Men svarar du på sms efter arbetstid kanske du kan kompensera med tio minuters längre lunch nästa dag.

Tips för bättre sömn

  • Bygg upp en bra rutin och släck eventuella skärmar en timme innan sänggående.
  • Laddplats för mobiltelefonen kan finnas i köket i stället för i sovrummet.
  • Tänk på temperaturen i rummet och mörklägg.
  • Acceptera att sömnbehovet är individuellt.
  • Lär dig några tankeövningar som du kan använda om du vaknar.

Learning to sleep

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Stress

Rekordmånga svenskar sjukskrivna för stress

Aldrig förr har så många varit sjukskrivna på grund av stress som nu. Kvinnor i 30-årsåldern är värst drabbade. Förebyggande arbetsmiljöarbete och ökad jämställdhet kan bryta utvecklingen, enligt Försäkringskassan.
Johanna Rovira, David Österberg Publicerad 18 november 2024, kl 11:07
Stressade kvinna sliter sitt hår, till vänster. Till höger en man vid en dator. Mannen är helt täckt av post it-lappar.
Ökad stress leder till fler sjukskrivningar. Enligt Försäkringskassan är kvinnor i 30-årsåldern mest drabbade. Förebyggande insatser på arbetsplatsen och ökad jämställdhet kan vara lösningen. Foto: Colourbox

Rekordmånga är sjukskrivna för stress. Det visar en rapport från Försäkringskassan. Mellan 2019 och 2024 har antalet stressrelaterade sjukskrivningar ökat med 25 procent. 43 500 personer är sjukskrivna på grund av stress vilket innebär en ny högstanivå. Kvinnor löper mer än dubbelt så hög risk för sjukfrånvaro på grund av stressrelaterad psykisk ohälsa jämfört med män.

– Det positiva är att vi känner till de bakomliggande orsakerna och att utvecklingen går att bryta genom förebyggande arbetsmiljöarbete och ökad jämställdhet mellan kvinnor och män, säger Ulrik Lidwall, analytiker på Försäkringskassan och författare till rapporten, i ett pressmeddelande.

Kvinnor med små barn är oftare sjukskrivna

Flest sjukskrivna finns i åldersgruppen 30-39 år. Det finns också ett tydligt mönster med högre sjukfrånvaro för personer som har barn i åldern tre till åtta år. Dessutom är den stressrelaterade psykiska ohälsan högre för personer med fler än tre barn.

– Vi vet att en faktor för att inte bli sjuk av stress är just balansen mellan arbetsliv och fritid, och arbete och återhämtning, och det kan bli svårare för den som har yngre och fler barn. Eftersom kvinnor tar större ansvar för barn och hem så löper de större risk att drabbas av stressrelaterad sjukskrivning, säger Ulrik Lidwall.

Varannan svensk är stressad på jobbet

Även en internationell undersökning, från Manpowergroup, visar att många svenskar är stressade på jobbet. Undersökningen har vägt in hälsa och välmående, karriärmöjligheter, trygghet och meningsfullhet etcetera, hos anställda i 16 länder för att få fram ett medarbetarindex. Där hamnar Sverige först på tionde plats.

Stress på jobbet är en av de faktorer där Sverige sticker ut. 53 procent av de svarande i Sverige anser att de stressar mycket eller ganska mycket varje dag på sina arbetsplatser. Det är enligt rapporten betydligt stressigare än på jämförbara arbetsmarknader i Norge, Tyskland och Nederländerna. 

Vi är dessutom något mer missbelåtna med våra nuvarande jobb än kollegor i de tre jämförbara länderna och upplever oss ha sämre karriärmöjligheter på våra nuvarande jobb.