Hoppa till huvudinnehåll
Stress

Därför är du stressad av jobbet

Är du stressad och tror att du har för mycket att göra? Det är inte alls säkert att jäktet beror på det. Den största orsaken till att stressen i arbetslivet ökar är nämligen dåligt ledarskap och många omorganisationer, enligt en ny rapport från Sveriges Företagshälsor.
Linnea Andersson Publicerad
Henrik Montgomery / TT
Otydlig ledning och ständiga omorganisationer är den största anledningen till att stressen i arbetslivet ökar. Henrik Montgomery / TT

Det vanligaste arbetsmiljöproblemet inom såväl privat som offentlig tjänstesektor är stress, medan det inom bygg, industri och transport snarare är den fysiska arbetsmiljön och bristande ergonomi som är boven i dramat. Det visar årets rapport från Sveriges Företagshälsors expertpanel.

Att stressen i arbetslivet ökar beror främst på bristande ledarskap och styrning tillsammans med mängden organisationsförändringar. För hög arbetsbelastning kommer först på tredje plats.

– Vi inom företagshälsovården ser dagligen vad som påverkar ett bra arbetsliv och vi ser också problem och hälsorisker långt innan de nått statistiken genom arbetsplatsolyckor och sjukskrivningar, säger Peter Munch af Rosenschöld, vd för Sveriges Företagshälsor, i ett pressmeddelande.

Enligt årets expertpanel är ledningens engagemang en förutsättning för ett fungerande systematiskt arbetsmiljöarbete. Panelen menar att ett gott ledarskap samt att krav och förväntningar i jobbet är tydliga är nyckeln till ett långsiktigt hållbart arbetsliv, medan en minskad arbetsbörda endast har en marginell betydelse.

– Dessvärre kan vi också konstatera att arbetsgivarna, trots den allmänna debatten, fortsätter att i första hand köpa tjänster kring arbetsanpassning och rehabilitering i stället för förebyggande insatser för att undvika onödig ohälsa i arbetslivet, säger Peter Munch af Rosenschöld.

En annan viktig faktor som påverkar arbetet negativt är ohälsosamma levnadsvanor och obalans i livspusslet.

Expertpanelen

Expertpanelen (Arbetshälsa) består av ca 100 specialister inom medicin, ergonomi, beteendevetenskap, arbetsorganisation, hälsovetenskap och teknik på landets företagshälsor.

En gång om året tillfrågas de om vad de ser för risker och möjligheter i arbetslivet och hur de rankar olika arbetsmiljö- och hälsoproblem bland sina kunder.

Rapport Sveriges Företagshälsors Expertpanel 2016
Läs rapporten

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Stress

Rekordmånga svenskar sjukskrivna för stress

Aldrig förr har så många varit sjukskrivna på grund av stress som nu. Kvinnor i 30-årsåldern är värst drabbade. Förebyggande arbetsmiljöarbete och ökad jämställdhet kan bryta utvecklingen, enligt Försäkringskassan.
Johanna Rovira, David Österberg Publicerad 18 november 2024, kl 11:07
Stressade kvinna sliter sitt hår, till vänster. Till höger en man vid en dator. Mannen är helt täckt av post it-lappar.
Ökad stress leder till fler sjukskrivningar. Enligt Försäkringskassan är kvinnor i 30-årsåldern mest drabbade. Förebyggande insatser på arbetsplatsen och ökad jämställdhet kan vara lösningen. Foto: Colourbox

Rekordmånga är sjukskrivna för stress. Det visar en rapport från Försäkringskassan. Mellan 2019 och 2024 har antalet stressrelaterade sjukskrivningar ökat med 25 procent. 43 500 personer är sjukskrivna på grund av stress vilket innebär en ny högstanivå. Kvinnor löper mer än dubbelt så hög risk för sjukfrånvaro på grund av stressrelaterad psykisk ohälsa jämfört med män.

– Det positiva är att vi känner till de bakomliggande orsakerna och att utvecklingen går att bryta genom förebyggande arbetsmiljöarbete och ökad jämställdhet mellan kvinnor och män, säger Ulrik Lidwall, analytiker på Försäkringskassan och författare till rapporten, i ett pressmeddelande.

Kvinnor med små barn är oftare sjukskrivna

Flest sjukskrivna finns i åldersgruppen 30-39 år. Det finns också ett tydligt mönster med högre sjukfrånvaro för personer som har barn i åldern tre till åtta år. Dessutom är den stressrelaterade psykiska ohälsan högre för personer med fler än tre barn.

– Vi vet att en faktor för att inte bli sjuk av stress är just balansen mellan arbetsliv och fritid, och arbete och återhämtning, och det kan bli svårare för den som har yngre och fler barn. Eftersom kvinnor tar större ansvar för barn och hem så löper de större risk att drabbas av stressrelaterad sjukskrivning, säger Ulrik Lidwall.

Varannan svensk är stressad på jobbet

Även en internationell undersökning, från Manpowergroup, visar att många svenskar är stressade på jobbet. Undersökningen har vägt in hälsa och välmående, karriärmöjligheter, trygghet och meningsfullhet etcetera, hos anställda i 16 länder för att få fram ett medarbetarindex. Där hamnar Sverige först på tionde plats.

Stress på jobbet är en av de faktorer där Sverige sticker ut. 53 procent av de svarande i Sverige anser att de stressar mycket eller ganska mycket varje dag på sina arbetsplatser. Det är enligt rapporten betydligt stressigare än på jämförbara arbetsmarknader i Norge, Tyskland och Nederländerna. 

Vi är dessutom något mer missbelåtna med våra nuvarande jobb än kollegor i de tre jämförbara länderna och upplever oss ha sämre karriärmöjligheter på våra nuvarande jobb.