
Tiotusen medlemmar i Unionen och Sveriges Ingenjörer var beredda att strejka när AD:s beslut kom som en kalldusch. AD konstaterade att flexpension hör hemma inom tjänstepensionen ITP. Eftersom ITP-avtalet fortfarande gäller råder fredsplikt, ansåg AD som dock tillade att rättsläget är oklart.
- Målet ligger kvar i AD, inget har gjorts som gör att det inte kommer att prövas. Men som i alla tvister är det upp till parterna att bestämma. Utgångspunkten är att processen fortsätter, säger Unionens chefsjurist Martin Wästfelt.
Facken har varit tydliga med att avsikten fortfarande är att driva igenom flexpensionen för samtliga medlemmar. I dag står de företag som tillhör Almega, arbetsgivarföreningen för tjänsteföretagen, utanför.
- Vi anser att det här är en intressefråga mer än en rättsfråga. Vi kommer inte att låta det bli en rättsfråga. Men det är klart att vi inte kan bortse från de rättsliga aspekterna som antingen kan bidra till att vi tar hem intressefrågan eller riskera att stjälpa så som det här interimistiska beslutet, säger Martin Wästfelt enligt vilken Unionen inom kort, sannolikt före semestrarna, kommer att presentera en strategi för hur man ska gå vidare med flexpensionen.
Hur det blir med AD:s avgörande är alltså fortfarande ytterst osäkert. Dels har parterna möjlighet att komma överens och återta ärendet. Det är dock inte mycket som talar för att det kommer ske. Dels har facken möjlighet att dra tillbaka ärendet på egen hand, en utgång som inte går att utesluta.