Hoppa till huvudinnehåll
Arbetstid

Har du koll på semestern?

Trots att vårvärmen snarast kryper fram i snigelfart närmar sig sommaren med stormsteg och med den en efterlängtad semester. Men när och hur länge har du rätt att vara ledig? Och vad gör du om du blir sjuk när det äntligen är dags för semester? Kollega guidar dig till sommarvilan.
Linnea Andersson Publicerad
Person dyker i vatten från brygga.
Semestertiderna närmar sig med stormsteg - snart är det dags för sol och bad. Foto: Johan Nilsson / TT

Tänker du ta semester i sommar är det hög tid att begära ledigt. Din arbetsgivare ska ha gett besked om semestern två månader innan du planerar att logga ut och slänga dig i hängmattan.

Semesterlagen ger dig rätt till fyra veckors sammanhängande semester mellan juni och augusti. Vissa kollektivavtal berättigar dig till ännu fler veckor, medan vissa i stället begränsar semesterrätten till tre veckors sammanhängande ledighet.

Semesterlagen kan vara ganska snårig och det kan vara svårt att veta vad som gäller. Här är tio vanliga missförstånd.

Vad gör du om du blir sjuk under din välbehövliga ledighet? Eller om barnen blir sjuka? Försäkringskassan ger sina bästa tips!

Även om du har beviljats ledighet och redan inlett din semester har chefen faktiskt rätt att avbryta din ferie. Men det måste finnas mycket starka skäl, annars kan du få skadestånd.

Oavsett hur du tillbringar sommarsemestern – glöm inta att koppla av och koppla bort jobbet! Många tjänstemän i privat sektor är tillgängliga för arbete trots att de är lediga. Kanske är det dags att ta fram en tillgänglighetspolicy på er arbetsplats?

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetstid

Spanien inför lag om kortare arbetsvecka

Spanien slopar 40-timmarsvecka. Senast från och med årsskiftet ska samtliga anställda i Spanien jobba max 37,5 timmar i veckan enligt ett lagförslag som lämnas till parlamentet.
Johanna Rovira Publicerad 9 maj 2025, kl 11:11
Spanien som kommer att bli bättre tack vare förkortningen av arbetstiden enligt spanska arbetsmarknadsminister Yolanda Diaz. Foto: Paul White/TT

Många spanska löntagare har redan i dag kortare arbetstid tack vare sina kollektivavtal, men allra senast från årsskiftet kommer resterande 12, 5 miljoner, (vilket motsvarar cirka 70 procent av arbetskraften), att få en halvtimmes kortare arbetsdag med bibehållen lön , enligt bland annat tidningen ElDiario.  

– I dag moderniserar vi spanska företag och hjälper folk att bli lite lyckligare, säger Yolanda Díaz, andre vicepresident och arbetsmarknadsminister i Spanien, enligt tidningen As.

Spanien blir därmed det tredje EU-landet som har en lagstadgad arbetsvecka på färre än 40 timmar. De andra två länderna är Frankrike, där veckoarbetstiden är 35 timmar och Belgien där löntagare får jobba max 38 timmar i veckan.  

Lagförslaget, som godkändes av regeringen i tisdags, kom till genom en överenskommelse mellan arbetsmarknadsministeriet och facken i Spanien. Facken har  lovat att mobilisera sig om förslaget stöter på patrull i det spanska parlamentet.