Hoppa till huvudinnehåll
Arbetstid

Svårt att släppa jobbet på semestern

En av fyra privata tjänstemän är tillgängliga för arbete under semestern och en av sex har svårt att släppa tankarna på jobbet. Trots det saknar de flesta arbetsplatser en policy för när medarbetare förväntas vara tillgängliga på mejl och mobil. Det visar Unionens årliga undersökning.
Linnea Andersson Publicerad
Colourbox
Har du svårt att lägga bort mobilen och koppla bort jobbet under semestern? Du är inte ensam. Colourbox

Efter en lång och rekordkall vår är vi nog flera som känner att sommarledigheten är mer behövlig än någonsin. Men att helt koppla bort jobbet under semestern är lättare sagt än gjort. Kanske har du wifi i sommarstugan och visst är det svårt att ignorera när du hör att det plingar till i mobilen av ett inkommande mejl.

Bland tjänstemän inom privat sektor upplever 25 procent att de är tillgängliga för jobb under sin semester, enligt Unionens undersökning ”Tillgänglighet under semestern 2015”. Omkring hälften av de som ingår i undersökningen skulle dock vilja slippa vara tillgängliga när de är lediga. Bland kvinnor är siffran ännu högre, 58 procent.

En av fyra tycker att det hindrar dem från att koppla av och lika många säger att de får negativa kommentarer från vänner och familj om de står jobbet till buds under semestern. Nästan lika många upplever dessutom att det gör att de får mindre tid för familj och vänner.

Att många ändå är nåbara under semestern beror på flera saker. Främsta anledningen är att man vill underlätta för kunder och klienter samt för kollegor. En av sex upplever att chefer och ledning förväntar sig att de är tillgängliga.

Tre av fem tjänstemän tycker att deras arbetsbelastning är hög eller för hög. Av dem som jobbar trots att de har semester svarar en av sju att de gör det för att slippa hög arbetsbelastning när de kommer tillbaka till jobbet. Det är fler som arbetar under ledigheten i grupperna 40- till 49-åringar, boende i Sydsverige samt bland de som tjänar 800 000 kronor eller mer om året.

Trots att många anställda upplever nåbarheten som ett problem svarar 57 procent att de inte har diskuterat rutiner för tillgänglighet under semestern på sina arbetsplatser. Bara 12 procent svarar att de har en policy som reglerar när man förväntas vara tillgänglig via mobil och mejl.

– För att kunna vara ledig och koppla av från jobbet i sommar behövs tydliga överenskommelser på arbetsplatsen om vad som förväntas av dig som medarbetare. I dag är psykisk ohälsa den vanligaste sjukskrivningsorsaken i ett allt mer hektiskt arbetsliv. Arbetsgivarna måste ta sitt ansvar för att få fler mejl- och mobilpolicys på plats, säger Cecilia Fahlberg, Unionens ordförande, i ett pressmeddelande.

Under de senaste fem åren har hälften av de privata tjänstemännen ändrat inställning till att vara tillgängliga för jobb under semestern. Men alla är inte negativa. Medan 57 procent av de som ändrat åsikt säger sig ha blivit mer negativa, svarar 29 procent att de har blivit mer positiva.

Drygt en av sex (17 procent) kan inte ta ut fyra veckors sammanhängande semester under sommarmånaderna om de vill, trots att har rätt till det enligt semesterlagen. För två år sedan var samma siffra 22 procent och förra året 16 procent.

Tillgänglighet under semestern 2015

Undersökningen gjordes av Novus, på uppdrag av Unionen, genom webbaserade intervjuer bland tjänstemän i privat sektor.

Reslutaten bygger på svar från 1 033 personer under perioden 12 - 22 maj 2015.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetstid

Distansjobbare sover mer

Jobbar du hemifrån? Grattis! Då sover du 24 minuter mer per dygn än den som pendlar till jobbet. Det visar en ny undersökning av brittiska Office for National Statistics. Distansarbetare ägnar sig också mer åt motion.
Torbjörn Tenfält Publicerad 27 januari 2025, kl 06:01
En kvinna sträcker på sig efter en god natts sömn till vänster, till höger en kvinna i videomöte vid sitt köksbord.
Distansarbete ger bättre sömn: Forskning visar att hemmajobbare sover mer och mår bättre. Läs mer om hur distansarbete påverkar din hälsa. Foto: Colourbox.

Mer än en fjärdedel av de yrkesverksamma britterna arbetade en eller flera dagar på distans under hösten 2024. Tack vare hybridarbetet frigjorde de nästan en timme om dagen och knappt hälften av tiden tillbringade de i sängen.

Det framgår av svaren på de frågor som Office for National Statistics ­– Storbritanniens motsvarighet till svenska SCB ­– ställde i en "time use study" under oktober till drygt 3000 britter. Drygt 500 av svaren ligger till grund för slutsatserna.

Hemmajobbare tränar mer

Förutom i genomsnitt 24 minuter extra sömn varje natt får hemmajobbarna också tid att ägna en kvart mer åt träning och motion än de skulle hinna om de dagligen pendlade till arbetsplatsen.

Att enbart arbeta hemifrån har gradvis blivit mer ovanligt under åren efter pandemin. I oktober var det bara 13 procent av de yrkesverksamma britterna som fullt ut jobbade på distans.

Fler föräldrar jobbar hemifrån

Av de totalt 28 procent som nu har någon form av hybridlösning med arbete både hemifrån och på jobbet är andelen föräldrar högre (35 procent) än andelen personer utan barn (24 procent).

Siffrorna från Office for National Statistics (ONS) visar även att papporna distansarbetar i högre grad (41 procent) än mammorna (30 procent). Vad skillnaden beror på har ONS ingen förklaring till.

Chefer, högutbildade och personer över 30 jobbar också mer på distans än andra grupper.

Undersökningen omfattar personer som arbetar minst sju timmar per dag. Resultatet tyder på att de som jobbar hemifrån i genomsnitt ägnar tio minuter mindre åt arbeta än de som är på arbetsplatsen. Samtidigt framhåller ONS att de svarandes uppskattningar i det fallet inte var tillräckligt exakta för att det ska gå att dra några säkra slutsatser.