Prenumerera på Kollegas nyhetsbrev
Är du medlem i Unionen? Vill du få alla våra nyheter, tips och granskningar direkt i din inkorg?
Enkelt! Anmäl dig via länken
Är du medlem i Unionen? Vill du få alla våra nyheter, tips och granskningar direkt i din inkorg?
Enkelt! Anmäl dig via länken
Yrkeslivet är långt och kanske känner du efter några år i samma bransch att det är dags att gå vidare till nya utmaningar. Många tjänstemannayrken kräver utbildning och om det är dags att sätta sig i skolbänken igen finns ofta ett stort hinder: ekonomin. Det finns dock möjlighet att studera med a-kassa för att få pengarna att räcka till. Men då gäller det att hålla koll på reglerna.
– Huvudregeln är att du inte kan få ersättning när du deltar i en utbildning. Har du för avsikt att studera och inte i första hand söka arbete så ska studierna finansieras med de medel som står till buds, alltså studiestödet, säger Anna-Lena Leksell, som är försäkringsansvarig på Unionens a-kassa.
Det första undantaget från regeln gör att du kan få ersättning från a-kassan om du studerar på deltid, högst 50 procent och högst 20 veckor per ersättningsperiod. Men, då får ditt tidigare arbete inte ha upphört på grund av att du har börjat plugga, utbildningen får inte hindra dig från att söka jobb och du får inte finansiera studierna med någon form av studiestöd.
Det andra undantaget är om du deltar i en utbildning eller aktivitet på hel- eller deltid för att få en orientering om olika yrken och utbildningsvägar, eller för att underlätta för dig att få ett nytt arbete. Då finns det möjlighet att få arbetslöshetsersättning, dock högst i 15 ersättningsdagar per ersättningsperiod.
– Det kan till exempel vara en utbildning hos Trygghetsrådet. De här undantagen är tänkta för dem som är arbetslösa och vill utnyttja tiden till att förbättra sina chanser på arbetsmarknaden, säger Anna-Lena Leksell.
Unionens a-kassa kan även bevilja arbetslöshetsersättning samtidigt som du studerar på heltid. Men då under förutsättning att du har studerat på heltid jämsides med ett heltidsarbete under minst 15 veckor före arbetslösheten. Dessutom gäller samma som för det första undantaget: Det tidigare arbetet får inte ha upphört på grund av studierna, utbildningen får inte hindra dig från att ta ett nytt jobb och studierna får inte finansieras med lån eller bidrag från CSN.
På sin hemsida har Unionens a-kassa försökt att besvara de vanligaste frågorna kring detta, exempelvis om det är möjligt att få ersättning mellan två terminer, vad som händer om du hoppar av studierna eller om det går bra att söka a-kassa om utbildningen inte leder till ett jobb. Men trots att både svar och regler står i klartext är det många som missar detaljerna.
– Vi försöker att informera så mycket vi kan och blir man arbetslös så informerar även arbetsförmedlingen om vad som gäller. Men du måste även ta ett eget ansvar och ta reda på vad som gäller så att du inte står helt utan försörjning den dagen du bestämmer dig för att gå vidare i livet, säger Anna-Lena Leksell.
FRÅGA: Kan jag få ersättning mellan två terminer?
SVAR: Nej, det är inte möjligt att få arbetslöshetsersättning under exempelvis sommar-
och jullov.
Så länge du har för avsikt att fortsätta studera räknas du alltid i första hand som studerande – därmed kan du inte erhålla arbetslöshetsersättning.
FRÅGA: Kan man få studiebidrag utöver a-kasseersättning?
SVAR: Nej, den möjligheten finns inte. Är du medlem i fackförbundet Unionen kan du dock ansöka om bidrag till studielitteratur.
FRÅGA: Har jag rätt till ersättning om jag blir arbetslös efter examen?
SVAR: A-kassan prövar då din rätt till ersättning. Du måste kunna arbeta minst tre timmar per dag och minst 17 timmar i veckan, ha anmält dig till arbetsförmedlingen och stå till arbetsmarknadens förfogande.
Ett annat villkor är att du under de senast 12 månaderna före arbetslösheten har förvärvsarbetat minst sex kalendermånader med minst 80 timmar per månad. Arbetslös-heten räknas från den dag du anmäler dig på arbetsförmed-lingen. Dina studier kan ses som så kallad överhoppningsbar tid om det varit heltidsstudier och de är avslutade efter att du fyllt 25 år, eller om du har arbetat heltid i minst fem månader någon gång före studierna.
FRÅGA: Behövs det intyg efter avslutade studier?
SVAR: Ja. Avslutade studier styrker du på blanketten ”Intyg om studier”.
Förra veckan publicerade vi vår granskning av de långa väntetiderna hos Unionens a-kassa. När situationen var som värst tvingades många arbetslösa vänta i flera månader på ersättning. Här är några av alla de reaktioner som publiceringen väckt:
”A-kassan är ju den inkomst man har när man blivit av med jobbet. Hyra, mat mm ska ju betalas så självklart ska det inte ta mer än en månad innan a-kassan börjar betalas ut.”
” Helt otroligt att människor ska behöva skuldsätta sig för att överleva.”
” A-kassan idag skapar psykisk ohälsa & skulder.”
”Att skylla på ett IT-system signalerar ju bara inkompetens vid upphandling och implementation.”
”Jag behövde vänta tre månader innan jag fick ut min a-kassa. Som tur var hade jag besparingar som jag kunde ta ifrån men alla har ju inte det.”
”Tycker att det är super när media granskar och går till djupet med haveri inom egen organisation eller sfär omkring. Då kan vi uppnå förbättringar och förklaringar.”
”Skrämmande läsning.”
”Så hemskt och sorgligt att läsa om konsekvenserna. Vad bra att Kollega finns där och kan granska!”
”Långa handläggningstider är förödande för personer med en svag ekonomisk ställning. Dit hör bland andra många arbetssökande och många som väntar på besked om sjukersättning.”
”Det kan ju krascha en ekonomi för många och det är inte okej!”
”Så fruktansvärt att det kan få vara så här!”
”Tragiskt!”
”Känner att det skönt att jag är utanför arbetslivet. Lider med alla drabbade.”
”Vi har ju faktiskt betalat varje månad för en arbetslöshetsförsäkring. Det är inte bara en hand-out av snälla farbror staten.”
”Det som beskrivs i inlägget är totalt orimligt! Jag vet inte hur kassorna styrs men om det är så att reglerna styrs av lag och föreskrifter är det givetvis nödvändigt att tillsätta en utredning.”
”Fan vad ruttet.”
”Att som Lars, behöva vänta i sju månader borde vara straffbart på någon skala. HELT obegripligt!"