Hoppa till huvudinnehåll
Fackligt

VD som brinner sökes till tankesmedja

TCO:s nya tankesmedja kommer att lanseras under året. Hur den kommer att se ut är ännu inte helt klart, men det finns ett uppdrag, en styrelse och – inom kort – en VD.
Gabriella Westberg Publicerad
Siluetter på ansikten som tänker på TCO.
TCO:s nya tankesmedja har ännu inget namn och ingen grafisk profil. Det blir några av uppgifterna den nya VD:n får ge sig i kast med när hen tillträder sin tjänst. Bild: Montage

Hallå där, styrelseordförande Sören Holm, vem är det ni söker?

– Den absolut viktigaste egenskapen hos den vi söker är att ha en stark egen drivkraft. Ska det här bli något krävs någon som brinner och driver, för att ge kraft och fart.

– Sedan kommer vi förhoppningsvis att jobba brett med forskningsanknytning och i ett senare skede hitta förutsättningar till extern finansiering. Så det vore bra om det blir någon som har erfarenhet eller koppling till akademin. Vi ser gärna en gedigen akademisk utbildning.

– Och så ska man ju vara chef för personalen, så ett visst mått av ledarskap behövs.

Hur går ni till väga i rekryteringen?

– Vi har tagit hjälp av ett rekryteringsbolag. Därutöver har vi uppmanat ägarkretsen* att bidra med så många namn och tips de kan komma på, för att få ett brett urval. Rekryteringsbolaget kommer att hålla några intervjuer också i nästa vecka, men vi räknar med att ha ett par välkvalificerade kandidater mot slutet av nästa vecka.

Hur ser den nya VD:ns uppdrag ut?

– Ägarna har varit tydliga med att fastställa uppdraget. Det finns dokumenterat i ett avtal, där ägarna också förbinder sig om finansering. Det är ramen. Sedan är mycket öppet för VD och styrelsen, tanken är att det ska finnas en ganska stor frihet i att forma verksamheten.

Hur skiljer sig tankesmedjans uppdrag från TCO:s?

– En skillnad är att tankesmedjan kommer att ha ett långsiktigt perspektiv, vi har talat om en tioårshorisont, medan TCO behöver vara mer leveransinriktat. Tankesmedjan ska också ha en större frihet att kunna gå ut och hävda saker.

Hur då?

– Som exempel har det länge förts en diskussion om europeisk finansskatt. Om Finansförbundet, som är en del av TCO, skulle hysa en väldigt stark åsikt kring det, kan inte TCO gå emot och driva en annan linje. Men det kan tankesmedjan. Den ska ha en friare ställning gentemot medlemsförbunden (ägarna).

Med en tioårshorisont, vilka är de största frågorna för smedjan att kasta sig över?

– Partsmodellen, fackligt arbete och parternas inflytande och morgondagens arbetsliv är de tre givna uppgifterna.

– Sedan finns mycket som hör ihop med det; vad händer med tjänstemannamodellen i ett digitaliserat samhälle, och i ett än mer internationaliserat samhälle? De två trenderna lever vi redan i, men då gäller det att lyfta blicken och se: vad innebär detta i nästa steg?

– Våra unga läser inte tidningar. Vad innebär det för framtida samhällsliv, arbetsliv och vad innebär det för påverkansmodellerna? Påverkanskartan ritas om. De politiska partiernas roll förändras, arbetsmarknadens parters roll förändras. Tankesmedjor och lobbyorganisationer växer. Även det blir en viktig uppgift, att göra ett slags metaanalys av påverkans-arenorna. Hur kan vi påverka och agera där?

– Sedan har vi nya anställningformer. Andelen frilansar och olika former av F-skattare blir allt vanligare. Även bland Unionens medlemmar. Vad innebär det för partsmodellen?

Kommer tankesmedjan att jobba internationellt?

– Det kan bli så att vi ser ett behov av det. Genom analyser kan man se att just den eller den frågan inte går att påverka i ett nationellt perspektiv, då kan man gå internationellt. Men det är inget självändamål att jobba mot till exempel EU.

Vad har ni för tidsplan?

– Vi hopas få klart beslut om VD under hösten, så att hen kan tillträda före årsskiftet. Sedan ska processen dras igång. Fler ska rekryteras, jag tror att det kommer att röra sig om en personalstyrka på fem till sex personer. Parallellt med det ska ytterligare ett par styrelseledamöter rekryteras. I dagsläget har vi representanter från ägarförbunden, men vi vill komplettera med externa kompetenser också. Någonstans under våren tror jag att smedjan kan vara i skarpt läge.

Vad innebär ordförandeposten för dig?

– Det är ett arvoderat uppdrag för min del, motsvarande kanske en knapp dag i veckan i snitt. Och det är en dörolig satsning!

*Ägarkretsen bakom TCO:s tankesmedja är samtliga TCO-förbund. 

Tankesmedjans styrelse:

Nuvarande styrelse för TCO:s tankesmedja:

  • Sören Holm (tidigare kanslichef, Lärarförbundet) ordförande
  • Anna Jormin (verksamhetsstrateg Unionen)
  • Britta Lejon (ordförande ST)
  • Elisabeth Wahl (Journalistförbundet, servicebolaget)
  • Torbjörn Bredin (kanslichef TCO)
  • Jan Gerlofstig (senior advisor Finansförbundet)

Finansiering: Ägarkretsen har förbundit sig att finansiera verksamheten med 12 miljoner kronor årligen i sju år - "men tanken är långsiktigare än så", säger Sören Holm. Därutöver kan det tillkomma extern finansiering vid olika projekt. 

Inspiration: Vid Unionens förra kongress, 2011, inkom ett par motioner om en tankesmedja. Där drogs paralleller till Svenskt Näringsliv och hur de jobbar med sina olika påverkansorgan. Det förslaget växte till en TCO-förbundens gemensamma tankesmedja. Läs mer om det här: Unionen storfinansiär av TCO:s nya tankesmedja. 

Internationellt: University of Pennsylvania listar över 6 500 tankesmedjor i världen. Brookings Institute (USA) och Chatham House (Storbritannien) rankas som de två viktigaste med svenska SIPRI på sjätte plats.  

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Fackligt

Hon ska leda Unionen

Ulrika Johansson är ny andre vice ordförande i Unionen. Hon valdes som ersättare för Martin Johansson, som avgick i somras efter knappt ett år på sin post.
Ola Rennstam, Noa Söderberg Publicerad 14 oktober 2024, kl 13:01
Ulrika Johansson ny andre vice ordförande i Unionen.
Ulrika Johansson ny andre vice ordförande i Unionen, omgärdad av Victoria Kirchhoff, förste vice ordförande, och Unionens förbundsordförande Peter Hellberg. Ulrika Johansson, verksamhetsutvecklare på Gestamp Hardtech i Luleå, valdes av knappt 150 delegater till Unionens tredje högsta maktposition. Foto: Ola Rennstam.

Ulrika Johansson är ny andre vice ordförande i Unionen. Det är förbundets tredje högsta maktposition. Johansson jobbar som verksamhetsutvecklare på fordonssäkerhetsföretaget Gestamp Hardtech i Luleå och sitter sedan tidigare i Unionens förbundsstyrelse.

Vad kommer du tillföra Unionens högsta ledning?
– Först och främst känns det oerhört hedrande att ha blivit vald. Jag har mycket kunskap om vad som händer och sker i norra Sverige. Jag kan även mycket om industrisektorn, jag har jobbat på ett industriföretag i 33 år och sitter med i IndustriAll som representant för Unionen.

Vilka är dina fackliga hjärtefrågor?
–  På senaste tid har det blivit mycket kring hbtqi-frågor. Mitt äldsta barn har kommit ut som transtjej för några år sedan. 

Vilka utmaningar ser du framöver för Unionen? 
– Det som blir absolut viktigast att fokusera på nu är att få fram 50 000 förtroendevalda. Där kan jag komma med kreativa idéer och hjälpa till att pusha för att fler medlemmar ska engagera sig.

Ni var flera i förbundsstyrelsen som slogs om den här posten. Hur kommer det att påverka styrelsens arbete framöver?
– Haha. Ja, det var många kandidater men jag tror att det kommer att gå bra, vi har alltid bra diskussioner i förbundsstyrelsen.

Johansson valdes av knappt 150 delegater på det så kallade förbundsrådet. Hon ställdes mot flera andra personer i Unionens förbundsstyrelse. Efter en andra omröstning fick hon en tydlig majoritet av rösterna.

Näst mest röster fick Daniel Landin, regionordförande i Unionen Småland och socialdemokratisk lokalpolitiker i Osby. 

Peter Hellberg, Unionens förbundsordförande, är nöjd med valet av Ulrika Johansson.

Hon är en stabil och förståndig person. Ulrika har stor erfarenhet från industrin och jag ser fram emot att hon ska fortsätta inom IndustriAll, där hon varit aktiv i många år, och även i Facken inom Industrin. 

Victoria Kirchhoff, förste vice ordförande instämmer:
– Ulrika är en trygg person som kommer hjälpa oss i presidiet att navigera när det blåser. Som presidieledamot ska man kunna representera alla medlemmar men med det sagt finns det en viss finess med att Unionens ledning nu får en person från norr, vilket vi inte haft tidigare. 

Ulrika Johansson tar över efter Martin Johansson, som valdes till andre vice ordförande på Unionens senaste kongress men avgick i somras, efter knappt ett år på posten.

I och med den nya rollen lämnar Ulrika Johansson sin ordinarie plats i förbundsstyrelsen. Det innebär att Edvin Arnby Machata, som valdes till suppleant på Unionens senaste kongress, blir ordinarie ledamot.