Hoppa till huvudinnehåll
Fackligt

Atte blir tankesmedjans chef

På måndagsmorgonen presenterade TCO:s ordförande Eva Nordmark den nyrekryterade vd:n för TCO:s tankesmedja. Unionenmedlemmen Ann-Therese Enarsson har i dag en chefstjänst på Systembolaget och tillträder sin nya tjänst som tankesmedjans vd efter årsskiftet.
Gabriella Westberg Publicerad
Kollega
Ann-Therese Enarsson blir vd för TCO:s tankesmedja. Efter nyår tillträder hon tjänsten. Kollega

Det var vid Unionens förra kongress, 2011, som en motion föreslog att låta utreda om förbundet kunde starta en tankesmedja. I våras blev det klart att den istället skulle drivas i TCO:s regi.  Om en vecka inleds Unionens tredje kongress och idag bjöds pressen att träffa smedjans nya vd.

- Det här är en unik tankesmedja. Ingen annan svensk tankesmedja har sin utgångspunkt i välutbildade människors yrkesliv och liv, ingen annan är bildad av partipolitiskt fristående fackföreningar. Vi är väldigt stolta över den här satsningen, säger Eva Nordmark, TCO:s ordförande.

Stolt är hon också över den nyrekryterade vd:n.  Ann-Therese Enarsson, eller Atte som hon kallas, har en bakgrund av opinionsarbete och lobbying från Systembolaget, IQ och A Non Smoking Generation.  Där har hon bland annat varit med om att driva igenom rökfria serveringar och att förändra attityder kring alkolås ”från något skambelagt till en hygienfaktor”.

- Jag har jobbat med unga och ungas förutsättningar och villkor med hälsa som en röd tråd. Mitt uppdrag har alltid varit att förflytta normer och attityder över tid. Mitt signum är att skapa oväntade allianser och samarbeten. Det ser jag att jag ska få göra här också, säger Ann-Therese Enarsson.

Ann-Therese Enarsson beskriver sig själv som en djupt samhällsengagerad och orädd opinionsbildare som vill utmana rådande normer och tankesätt.

- Jag är väldigt glad över det tydliga mandat man gett smedjan. Den frihetsgrad och det oberoende som man värnar är en absolut förutsättning, tror jag. Och ger man mig det mandatet och säger att jag ska bryta nya insikter och utmana – då går jag igång!

Ann-Therese Enarsson har i sin karriär varit medlem i tre olika fackförbund, ST, Jusek och nu Unionen, men har aldrig själv varit fackligt engagerad. Hon ser som en viktig del av sitt uppdrag att skänka insikter till medlemmarna, men också att våga utmana både medlemmar och organisationer.

- Att väcka fackligt engagemang bland medlemmarna är en av de stora frågorna. I uppgiften jag fått ingår att ta fram insikter för 10-15 år framöver och identifiera vad den yngre generationen och nästa generation på arbetsmarknaden kommer att tycka är viktigt för att organisera sig fackligt. Det är något man jobbar med redan i dag, men där ska vi i tankesmedjan kunna provocera och utmana och se ännu längre runt nästa hörn, så att förbunden kan förbereda sig och inte står förvånade inför de samhällsförändringar som kommer. Jag ska tidigt hjälpa till att identifiera de här värderingarna, normerna och attityderna som facket måste spegla för att vara relevanta.

Kan du ge något exempel?
- Det är jätteviktigt med arbetsvillkor och löner, men de frågorna har kanske blivit väl tajt associerade med facket. Där ser vi ett utvecklingsområde. Vi ser att mycket börjar handla om hälsa och förutsättningar i dag, det kan handla om mer inflytande eller om en kaffemaskin på jobbet. Frågan om hur man behåller styrkan och engagemanget, hur vi ser till att alltid vara relevanta mot vår nya målgrupp. Det blir en prioritering för tankesmedjan.

Ann-Therese Enarsson tillträder den nya tjänsten efter årsskiftet. Fram till dess ska hon läsa på om fackliga frågor, säger hon.

- Jag är fortfarande rätt omtumlad faktiskt. Jag fick veta att jag hade fått jobbet för en dryg vecka sedan, och sedan den dagen har det varit ganska blurrigt. Det är ett stort förtroende jag fått.

Ville bli lärare

Ann-Therese Enarsson är 40 år, hon föddes och växte upp i Köping.

Hon gick ett dansinriktat gymnasium, och  hoppades då bli yrkesdansare. När hon efter det började studera vid Uppsala universitet var det för att bli lärare i filosofi och litteraturvetenskap. Men ”du vet hur det är”, säger hon. Istället tog hon "en mängd a-kurser" och en jur kand med inriktning affärsjuridik.  

- Det är väl ganska tidstypiskt att man byter roller och flyter lite emellan.

Hon har varit generalsekreterare för A Non Smoking Generation, där hon bland annat utsågs till Årets lobbyist, och vd för IQ, som är ett fristående dotterbolag till Systembolaget. Fram till årsskiftet, då hon tillträder tjänsten som vd för TCO:s tankesmedja, jobbar hon som chef på avdelningen för samhällskontakter och forskning på Systembolaget.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Fackligt

Hon ska leda Unionen

Ulrika Johansson är ny andre vice ordförande i Unionen. Hon valdes som ersättare för Martin Johansson, som avgick i somras efter knappt ett år på sin post.
Ola Rennstam, Noa Söderberg Publicerad 14 oktober 2024, kl 13:01
Ulrika Johansson ny andre vice ordförande i Unionen.
Ulrika Johansson ny andre vice ordförande i Unionen, omgärdad av Victoria Kirchhoff, förste vice ordförande, och Unionens förbundsordförande Peter Hellberg. Ulrika Johansson, verksamhetsutvecklare på Gestamp Hardtech i Luleå, valdes av knappt 150 delegater till Unionens tredje högsta maktposition. Foto: Ola Rennstam.

Ulrika Johansson är ny andre vice ordförande i Unionen. Det är förbundets tredje högsta maktposition. Johansson jobbar som verksamhetsutvecklare på fordonssäkerhetsföretaget Gestamp Hardtech i Luleå och sitter sedan tidigare i Unionens förbundsstyrelse.

Vad kommer du tillföra Unionens högsta ledning?
– Först och främst känns det oerhört hedrande att ha blivit vald. Jag har mycket kunskap om vad som händer och sker i norra Sverige. Jag kan även mycket om industrisektorn, jag har jobbat på ett industriföretag i 33 år och sitter med i IndustriAll som representant för Unionen.

Vilka är dina fackliga hjärtefrågor?
–  På senaste tid har det blivit mycket kring hbtqi-frågor. Mitt äldsta barn har kommit ut som transtjej för några år sedan. 

Vilka utmaningar ser du framöver för Unionen? 
– Det som blir absolut viktigast att fokusera på nu är att få fram 50 000 förtroendevalda. Där kan jag komma med kreativa idéer och hjälpa till att pusha för att fler medlemmar ska engagera sig.

Ni var flera i förbundsstyrelsen som slogs om den här posten. Hur kommer det att påverka styrelsens arbete framöver?
– Haha. Ja, det var många kandidater men jag tror att det kommer att gå bra, vi har alltid bra diskussioner i förbundsstyrelsen.

Johansson valdes av knappt 150 delegater på det så kallade förbundsrådet. Hon ställdes mot flera andra personer i Unionens förbundsstyrelse. Efter en andra omröstning fick hon en tydlig majoritet av rösterna.

Näst mest röster fick Daniel Landin, regionordförande i Unionen Småland och socialdemokratisk lokalpolitiker i Osby. 

Peter Hellberg, Unionens förbundsordförande, är nöjd med valet av Ulrika Johansson.

Hon är en stabil och förståndig person. Ulrika har stor erfarenhet från industrin och jag ser fram emot att hon ska fortsätta inom IndustriAll, där hon varit aktiv i många år, och även i Facken inom Industrin. 

Victoria Kirchhoff, förste vice ordförande instämmer:
– Ulrika är en trygg person som kommer hjälpa oss i presidiet att navigera när det blåser. Som presidieledamot ska man kunna representera alla medlemmar men med det sagt finns det en viss finess med att Unionens ledning nu får en person från norr, vilket vi inte haft tidigare. 

Ulrika Johansson tar över efter Martin Johansson, som valdes till andre vice ordförande på Unionens senaste kongress men avgick i somras, efter knappt ett år på posten.

I och med den nya rollen lämnar Ulrika Johansson sin ordinarie plats i förbundsstyrelsen. Det innebär att Edvin Arnby Machata, som valdes till suppleant på Unionens senaste kongress, blir ordinarie ledamot.