Hoppa till huvudinnehåll
Fackligt

Facken representeras av män i bolagsstyrelser

Det sitter män på 81 procent av de fackliga representantstolarna i bolagsstyrelserna. Det visar en undersökning av 20 bolag som presenteras i Svenska Dagbladet i dag, och som också avslöjar att facken därmed är sämre på jämställdhet än vad näringslivet är. Men i fackförbundens styrelser är jämställdheten betydligt bättre.
Johanna Rovira Publicerad 20 november 2014, kl 13:53
Maja Suslin/TT
Jernkontorets styrelserum på Kungsträdgårdsgatan i Stockholm. Maja Suslin/TT

Andelen kvinnor i börsbolagens styrelser ökar för första gången på tre år meddelade Andra AP-fondens årliga kvinnoindex tidigare i år. Enligt Svenska Dagbladet, som granskat 20 storbolag är andelen kvinnor som valts in i styrelserna 25 procent medan de kvinnor som fått sin styrelseplats som fackliga representanter är 19 procent. Facken är alltså sämre på jämställdhet än direktörerna, konstaterar SvD.

- Att det är mansdominerade företag som undersökts kan vara en förklaring, säger Peter Tai Christensen, likabehandlingsexpert på Unionen.

- Det kan också finnas rent praktiska skäl.  Många förtroendevalda vittnar om att uppdrag sker på bekostnad av den egna tiden. Eftersom de inte får någon  avlastning från sitt ordinarie arbete utan förväntas jobba ifatt på egen tid blir det ett hinder för kvinnor som i högre utsträckning än män upplever att det är svårt att få ihop livspusslet.

I de tjugo bolag SvD granskat har facken mellan en och tre representanter. I Volvo (både PV och AB), Skanska, SSAB, NCC, SCA är samtliga tre ledamöter män.

- Det finns definitivt ingen anledning att  bortförklara detta genom att skylla på omständigheter och arbetsgivare, utan vi behöver se över om det finns strukturer som gör att män i högre utsträckning lyfts fram till de styrelseuppdragen, säger Peter Tai Christensen.

Kollegas genomgång av industrifackens styrelser tidigare i år visar att facken har ett betydligt högre snitt - 35,4 procent kvinnor i sina egna styrelser. I Unionens egen styrelse är nästan varannan ledamot kvinna (46 procent), tätt följt av Livs (45 procent). Den enda fackförbundsstyrelse som är sämre än bolagsstyrelserna inom industrin är GS-facket där bara två av tio ledamöten är kvinnor.

Fakta

Enligt lagen om styrelserepresentation för de privatanställda så har företag med 25 arbetstagare rätt till två ledamöter i styrelsen. Arbetstagarrepresentanterna utses av de lokala fack som har kollektivavtal på företaget.

Fackligt

Spelföretaget Avalanche ska teckna kollektivavtal

Avalanche Studios Group vill teckna kollektivavtal med Unionen. Love Arvidsson är ordförande i Unionenklubben på företaget:
– Kollektivavtalet ger de anställda den representation de saknat.
Elisabeth Brising Publicerad 29 april 2024, kl 06:04
The Hunter game Avalanche och Love Arvidsson
The Hunter är ett av spelföretaget Avalanche Studios Groups spel. Th Love Arvidsson är lokal klubbordförande för Unionen och nöjd med att arbetsgivaren nu vill teckna kollektivavtal. Foto: Avalanche Studio Group Press/Privat

Ni ska teckna kollektivavtal. Varför?

– Det fanns ett missnöje bland de anställda som var grundat i en brist på inflytande och transparens. Många kände att ledningen inte lyssnade på deras åsikter. Kollektivavtalet är vår lösning, det ger de anställda den representation de saknat.

Berätta om resan dit.

Love Arvidsson.
Love Arvidsson. Foto: Privat

– Vi började prata om att organisera oss år 2022 och bildade klubben för nästan exakt ett år sedan. Att vi ville ha kollektivavtal var prio ett från första dagen. Vårt fokus låg på att rekrytera medlemmar och skaffa ett bra underlag innan vi skickade in förhandlingsframställan. 

Hur har dialogen med arbetsgivaren varit?

– Den har överlag varit väldigt bra. Tonen på förhandlingsmötena har varit konstruktiv och företaget har varit väldigt transparent. Mycket av samtalen har kretsat kring oro från ledningen. Man har varit rädd att ett kollektivavtal kan sakta ner verksamheten och försvåra. Genom att visa exempel på hur facket kan integreras i processerna kunde vi lätta oron.

Avalanche Studios Group
Spelutvecklarföretaget Avalanche Studios Group har aviserat att de avser att teckna kollektivavtal med Unionen och Sveriges Ingenjörer för sina anställda i Sverige. 

Företagets vd Stefanía Guðrún Halldórsdóttir kommenterar överenskommelsen i ett officielt uttalande:  

“Over the past years, we’ve taken significant steps toward making Avalanche one of the best workplaces in the games industry. Our inclusive, warm, and welcoming culture, sound work-life balance, profit sharing, and parental leave policy – just to name a few – are a testament to that. These are all things that set us apart and allow us to focus on making great games. We hope that signing a CBA will be yet another step in that same direction.”

Överenskommelsen har även uppmärksammats på spelnyhetssajten IGN Nordic.