Jämställdheten inom bolagsstyrelser har debatterats kraftigt de senaste veckorna. Är kvotering rätt väg att gå? Nej, anser Unionen och förespråkar en annan lösning: positiv särbehandling.
- Vi har pratat länge och mycket om det här. Hur får vi fler kvinnor på ledande positioner i företagen och hur breddar vi kompetensen i styrelserna? Generellt är vi tveksamma till tvingande kvoteringar oavsett vad det handlar om, säger Peter Hellberg.
Inom Unionen tror man att kvotering motverkar sitt syfte, då man inte arbetar med förändrade attityder utan endast räknar huvuden.
- Det finns en uppenbar risk att man blir placerad i ett fack och betraktad som att man fått sin post för att man är kvinna och inte för att man har rätt kompetens. Det ger inte rätt förutsättningar för framtiden eftersom man inte förändrar några attityder på det sättet.
Istället förespråkar Unionen så kallad positiv särbehandling, vilket betyder att om du har två likvärdiga kandidater så väljer du kvinnan, för att jämna ut könsfördelningen.
- Skillnaden mot kvotering handlar om att visa att det finns bra kompetens och att lyfta upp den där det finns möjlighet.
Man måste fundera på vad man egentligen är ute efter.
Unionen försöker att föregå med gott exempel genom att vara jämställda i sina egna styrelser. Både på förbunds- och regionstyrelsenivå har man en bra fördelning mellan kvinnor och män.
- Även på klubbstyrelsenivå ser det bra ut. Historiskt sett har vi dock haft problem när det gäller fördelningen på klubbordförandeposten. Där har det varit en övervikt av män. Men vi jobbar på det eftersom det är en viktig fråga. Vi kan ju inte gå ut och säga att det finns en massa kompetenta kvinnor, och sedan inte själva leva upp till det i våra styrelser.
För att få bukt med jämställdheten i bolagsstyrelser så krävs enligt Peter Hellberg framför allt en sak: transparens.
- Man måste bredda synen på kandidater och fundera på vad man egentligen är ute efter. Lyft blicken och gör valberednings- och nomineringsarbetet öppet.