Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

80-talisterna - så funkar de

Tro det eller ej, men vi vill faktiskt vara med.
Lina Jonsson Publicerad

Nyligen släppte framtidsspanarna United Minds ännu en rapport om hur man beter sig i livet beroende av vilket årtionde man är född. Denna gång handlade det om min egen generation: 80-talisterna. Vi som samlade på hockeykort när vi var små, tittade på Disneyklubben med Eva och Alice och tyckte att krusat hår var fränt.

Rapporten är förstås till nytta för en bred massa. Det är av största vikt att chefer och potentiella arbetsgivare förstår hur vi är funtade. Det är dyrt att felrekrytera och redan i rapportens inledning får de sig ett par varningens ord: "80-talisterna är så uppfyllda av sina möjligheter att de ibland drunknar i utbudet. Ingen behöver längre förbli vid sin läst, i sin stad, i sin klass, eller i sitt land. Tvärtom: ett lyckat 80-talsliv ska innehålla så mycket som möjligt. Därav är det också svårt att erbjuda tillräcklig stimulans för denna generation för att hon ska stanna kvar på en och samma arbetsplats."

Såg ni Dokument inifrånför några veckor sedan? SVT gjorde ett hederligt wallraffande på The Phonehouse, där anställda ungdomar arbetar 12-timmarsdagar och plockar ut en månadslön på drygt 10 000 kronor.

Det gjorde jag. Och det kan jag tala om United Minds, att det var inga kringflackande 80-talister som stannade så länge jobbet var kul, de fick bra lön och schysta förmåner. De stannade trots ständiga hot om uppsägning, terroriserande teamleaders och outhärdliga arbetsförhållanden. För att de så gärna ville bli något, få vara med.

För tro det eller ej, men vi vill faktiskt vara med.

Vi vill ha ett tryggt jobb med en fast inkomst. Vi vill kunna planera längre än till nästa månadslön, pensionsspara, åka på semester och gå till tandläkaren utan att räkna korvörena i plånboken.

Under 2010 låg ungdomsarbetslösheten på över 20 procent. När arbetslöshet inte är ett troligt alternativ utan det mest troliga alternativet så förändras en generation i grunden. Alla tvingas anpassa sig till verkligheten, och det är inte trygghet i en fast anställning. Det är tillfälliga inhopp, säsongsanställningar, och konstruerade vikariat.

Så var kommer myten om 80-talisternas fringflackande liv ifrån? Miljöpartiets Gustav Fridolin har en teori: Som grund för att påstå att unga har svårt att stanna kvar på ett jobb och ofta planerar att byta finns bland annat en undersökning från Jusek som slog fast att två tredjedelar av 80-talisterna planerade att byta jobb inom de närmaste två åren. Det man missat att redovisa i undersökningen var att man aldrig frågat om 80-talisterna ville byta jobb - utan bara om de trodde att det skulle bli så. Och har man ett vikariat eller säsongsanställning som snart går ut är det väl inte konstigt att man planerar att byta jobb? Som man frågar får man svar.

Vi föddes visserligen under århundradets fulaste modeår. Men hur länge ska man straffas för det?

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Övrigt

Dubbel vinstchans för Kollegaredaktionen

Ett reportage om kaoset på Sveriges största arbetsplats, Arlanda. Och en illustration av en babblare som tar över allt talutrymme på jobbet. Både Kollega och systertidningen Chef & Karriär är nominerade till Fackförbundspressens priser.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 6 maj 2024, kl 11:34
Till vänster markpersonal på Arlanda, till höger en illustration på en babblande man
Tidningen Kollega och Chef & Karriär är nominerade till två av Fackförbundspressens journalistpriser. Den första i kategorin bästa berättande text och den anda i kategorin bästa illustration. Foto: Staffan Claesson/Illustration: Mia Nilsson

Ett reportage om Sveriges största arbetsplats Arlanda kan vinna pris när Fackförbundspressens journalistpriser delas ut den 23 maj.

I texten av Kollegas reporter Johanna Rovira får vi följa människorna som fick utstå spott och slag i kaoset som uppstod på grund av vaccinationspass och krav på coronatester.

Det blev tumult när passagerarna invaderade flygplatsen hela dygn innan de skulle resa för att vara på säkra sidan. Texten ger en ökad förståelse för arbetsvillkoren för markpersonalen, som gjorde sitt bästa.

Läs reportaget här.

Kollegas systertidning Chef & Karrär, som går till Unionens drygt 100 000 chefsmedlemmar, är nominerad i kategorin bästa illustration. Illustratören Mia Nilsson har gjort en bild som visar hur en riktig storbabblare tar över allt talutrymme. Något många av oss kan känna igen.

Se illustrationen i sin helhet här.