Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Säljjobbet blev en mardröm

Några veckor innan det fasta jobbet var i hamn avslutades Unionenmedlemmens provanställning. Då hade hon genomlidigt ett halvår av gråt och skrik på tidningens säljavdelning.
Lina Björk, Lina Jonsson Publicerad

Varningsklockorna började ringa tidigt. Trots att det inte jobbade så många säljare på tidningen, så utlystes det ofta nya tjänster. En person som anställdes samtidigt som Unionenmedlemmen hoppade av då han hört dåliga rykten om personalpolitiken på företaget. Och ryktena skulle visa sig vara befogade.

- Jag provanställdes i slutet av sommaren förra året. Det slutade en del folk redan innan jag började och det kändes olustigt, men jag ville ge det en chans. Jag visste att det var ett jobb som jag behärskar och tycker är kul.

Första veckan upptäckte Unionenmedlemmen att hon tjänade en tredjedel mindre än sin manliga kollega, som till skillnad från henne, inte hade någon erfarenhet av branschen.  

- Jag frågade vad det berodde på och de sade att han varit bättre på att förhandla, men så var det inte. Det var lönediskriminering. Jag kontaktade Unionen och de höll med om att det var galet, men bad mig ligga lågt då jag hade en provanställning som kunde avslutas. Löneskillnaden rättades senare till.

I samma veva anställdes en ny säljledare och då startade de riktiga problemen. Varje vecka var det bråk. Skrik och gråt hörde till vardagen och trots att säljavdelningen var överhopade med jobb och var tvungna att ro i land nya avtal gjorde sig chefen otillgänglig. Hon svarade inte på mejl och telefon. När arbetsbördan var som störst tog hon en vecka semester.

- Vi försökte få gehör från cheferna högre upp, men de sa att hon skulle ta itu med problemen själv. Som tur var hade vi säljare varandra, vilket var räddningen.

Men gemenskapen skulle även visa sig vara det som fällde Unionenmedlemmen.
Trots att hon vunnit både säljtävlingar och blivit utnämnd till veckans talang flera veckor i rad, blev hon inkallad till säljledaren som berättade att hon inte var nöjd med hennes resultat.

- Jag trodde inte att det var sant. Veckan innan hade jag blivit presenterad, och skulle ta hand om en av tidningens största kunder. Jag kämpade för att  få det att gå ihop och så fick jag det här i ansiktet. Hon såg vår gemenskap i säljguppen som ett hot och visste att vi var missnöjda. När jag förstod att hon menade allvar lämnade jag dator och nycklar och gick därifrån.

Då en provanställning kan avbrytas utan saklig grund fick Unionenmedlemmen sluta, bara några veckor innan hon blivit tillsvidareanställd. Nu har det gått några månader sedan samtalet med säljledaren. Men besvikelsen har inte lagt sig.

- Jag har jobbat i 30 år, men aldrig varit med om något liknande. Jag kan inte ens säga att jag tar med något från erfarenheten. Jag har inte repat mig än.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.