Dagens arbetsskadeförsäkring har en rad mycket allvarliga brister. Det konstaterade Arbetsskadekommissionen i en rapport i höstas. Ett av de mest framträdande problemen anser kommissionen är att försäkringen inte är rättssäker. Beslut fattas med otydliga och ofullständiga motiveringar och det råder oenighet inom den medicinska vetenskapen om vad som ger, eller inte ger upphov till en arbetsskada, något som har kritiserats hårt av de skadade, deras företrädare, skyddsombud och fackförbund.
Som en del i förbättringsförslagen föreslår Arbetsskadekommissionen att försäkringen bör lyftas ur socialförsäkringen, och i stället tas över av arbetsmarknadens parter. Man pekar också på fördelarna med att låta arbetsgivare i mer skadedrabbade branscher betala mer för skadorna, så att arbetsmiljöarbetet stimuleras.
LO gick i början av veckan ut och sade nej till en privatisering. Man anser att försäkringen även i fortsättningen ska vara en del i den allmänna socialförsäkringen, och fackförbund och arbetsgivare bör teckna avtal som kompletterar den. TCO är inne på samma linje.
- Egentligen handlar det om två frågor. Dels hur man skapar en arbetsskadeförsäkring som gör att de som skadas på arbetet täcks av försäkringen. I dag blir i princip endast de direkta olycksfallen beviljade ersättning. Dels handlar det om hur man minskar antalet arbetsskador, och då har man diskuterat en typ av privatisering, eller differentierade premier, där arbetsgivare som orsakar fler skador får betala en större del av försäkringen, säger Roger Mörtvik, samhällspolitisk chef på TCO.
Att privatisera en försäkring är dock inte helt lätt.
Arbetsskadeförsäkringen tangerar i många fall sjukförsäkringen. Och lyfter man ut den ena blir det svårt att inte göra samma sak med den andra.
- Det blir plötsligt en väldigt stor apparat. Dessutom måste man hitta mekanismer som visar vilka arbetsgivare som orsakar mest skador, och det blir svårt i de fall där arbetstagare har fått skador under en längre tid, med olika symptom och orsakade av fler arbetsgivare.
Genom att höja premien i skadedrabbade branscher hoppas Arbetsskadekommissionen skapa incitament att förbättra arbetsmiljön och motverka arbetsskador. Systemen finns i andra länder, framför allt i Norden, men den väntade effekten har uteblivit.
- Man måste fundera på vad det är man vill ha ut och om det är värt att rucka på ett helt system. Titta bara på de differentierade a-kasseavgifterna. Tanken var att de skulle leda till lägre lönekrav och lägre arbetslöshet, men den enda som hände var att folk lämnade a-kassan för att det blev för dyrt, säger Roger Mörtvik.
LO vill att en myndighet får i uppdrag att följa forskningen, och ta initiativ till nya studier, för att Försäkringskassans beslut ska bygga på aktuell kunskap. Man vill också tvinga kassan att motivera avslagsbeslut bättre än i dag.
På TCO har man påbörjat diskussionerna men vet ännu inte riktigt var man landar.
- Diskussionerna har fört i över tio år, men vi kommer att titta närmare på den här frågan under våren. Jag är inte säker på hur vi kommer att agera, men jag tror att en privatisering känns som en alltför svår process, där det råder stor oklarhet i vad det egentligen ger, säger Roger Mörtvik.