Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Sömnbrist gör oss dumma

Bill Clinton har gjort det. Göran Persson likaså. Att ta en tupplur på jobbet gör dig både smartare, friskare och mer effektiv.
Lina Björk, Lina Jonsson Publicerad

Det är ingen slump att vi sover bort en tredjedel av vårt liv. Det vi förbrukat och slitit ut under dagen måste återställas under natten. Sömnen reparerar hjärnan och resten av kroppen, laddar bränsle och bearbetar intryck.
- Att sova är bättre än ryssfemmor och dessutom gratis. Ju mer vi använder hjärnan desto mer bränsle tas i bruk och desto mer behöver vi återhämta oss. Sömnighet är egentligen bara ett uttryck för att hjärnan försöker att slå över till sömn för att vi använt den för mycket, säger Torbjörn Åkerstedt, professor och chef för Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet.

Redan efter en natts dålig sömn kan man se förändringar i hjärnan. Efter tre dagar är kroppen i riktigt dåligt skick.
- Efter en natt kan man se att allt bränsle har tagit slut. Hjärnan drar ned på verksamheten, vi tänker långsammare, glömmer bort saker, brister i uppmärksamhet. Efter tre dagar har immunsystemet påverkats och vi har fem gånger så stor risk att bli sjuka. Efter ytterligare en tid ökar risken för diabetes, fetma och hjärt- och kärlsjukdomar, säger Torbjörn Åkerstedt.

Det räcker dock med en enda natts god sömn för att både kropp och knopp ska få krafterna tillbaka och ta igen en stor del av den förlorade energin. Även några minuters återhämtning under dagen gör stor nytta.
- Att ta en kvarts tupplur på jobbet gör dig både fräschare, piggare och intelligentare, vilket i sin tur gör att du presterar bättre under eftermiddagen. Sedan kan det förstås diskuteras om chefen tycker att det är ekonomiskt att du sover bort en kvart eller att du blir effektivare, säger Torbjörn Åkerstedt.

Hjärnan kan tränas att sova
Men att somna på dagen är inte helt lätt. Det som kroppen mår bra av för att varva ned hör natten till: Att det är mörkt, tyst, lugnt och kallt.
- Men forskning har visat att man faktiskt kan öva hjärnan på att sova under dagtid. Det gäller bara att vara konsekvent. Har man rutinen att lägga sig 30 minuter efter lunch så börjar kroppen att varva ned vid den tiden. Så alla kan lära sig att sova på dagen.
Det finns dock två stora sömnstörare som kan hålla den mest trötta arbetstagaren vaken. Den ena stavas stress och den andra arbetstider.
- Om du försöker att lösa problem, på arbetet eller fritiden vid vilostunden har du hittat ett säkert motmedel till att somna. Man stör insomningsprocessen och stressen biter sig gradvis in i sömnen. Sömnsvårigheter ökar i sin tur stressen och bildar en ond cirkel.

För att undvika att tankarna blir till ältande föreslår Torbjörn Åkerstedt så kallad tankeblockering. Det innebär att man ersätter jobbiga tankar på jobb och familj med andra lättsamma tankar.
- Det är klart att det är lättare sagt än gjort, men vi kan aldrig sluta älta om vi inte ersätter en tanke med en annan. Denna metod är enligt forskningen den mest effektiva. 

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.