En granskning som Dagens Nyheter har gjort visar stora skillnader i beslut mellan rikets förvaltningsrätter. Likartade mål får olika utgång beroende på var i landet de prövas. I Luleåregionen ändrar man Försäkringskassans beslut fyra gånger av tio, medan man i Stockholmsregionen endast ändrar ett av tio beslut.
- Det är svårt att sia om det är Stockholm som är hårda eller Norrland som är mjuka i sin bedömning. Oavsett så är det rättsosäkert och skapar en misstro mot både Försäkringskassan och rättsväsendet, säger Erika Ejderhamn Roupé, förbundsjurist på Unionen.
Bilden är densamma oavsett om det gäller socialförsäkringsmål i stort eller specifika beslut om sjukpenning eller sjuk- och aktivitetsersättning. Över lag är det framför allt de små förvaltningsrätterna som ligger högt vad gäller ändringsfrekvens. Både Luleå, Härnösand och Falun ligger runt 40 procent när det gäller ändringar av sjukpenningsmål. Bland förtidspensionsmålen har Luleå, Jönköping och Falun de högsta procenten.
- I storstadsregionerna har förvaltningsrätterna troligtvis en större arbetsbelastning vilket kan leda till att domstolarna i dessa regioner inte har möjlighet att lägga ned lika mycket tid på varje enskilt ärende. De höga balanser som domstolarna har kan möjligtvis vara en orsak till skillnaderna, säger Erika Ejderhamn Roupé.
Att Försäkringskassan visat regionala skillnader i beslut har länge kritiserats. Man gjorde en omorganisation för en tid sedan, vilket resulterat i en viss förbättring.
- Det är bra att det förs en diskussion, men även domarkåren måste samla sig och se över problemen.