Hoppa till huvudinnehåll
Mångfald

Gör ditt jobb hbtq-vänligt

Normer som sitter i väggarna kan vara svåra att upptäcka. Som en hjälp på traven har Unionen tagit fram en checklista för en hbtq-vänligare arbetsmiljö. Listan delas ut under årets Pridefestival.
Linnea Andersson Publicerad 31 juli 2014, kl 11:26
Maja Suslin / TT
Fallskärmshoppare med regnbågsflagga landar på Östermalms IP då årets invigning av Pride. Maja Suslin / TT

Vad som upplevs som diskriminerande är olika från person till person. Det gäller även på arbetsplatsen och inte minst i fikarummet. Även om du själv inte reagerar på ett ord eller ett skämt kan det kännas kränkande för en arbetskamrat.

För att få en mer hbtq-vänlig arbetsmiljö har Unionen tagit fram en checklista med åtta punkter. Skriv ut och sätt upp i fikarummet på jobbet.

  • Utgå inte ifrån att alla är hetero när ni snackar om helgens trevligheter. Använd gärna könsneutrala ord som partner eller sambo i stället för pojk- och flickvän eller make/maka.
     
  • Skratta inte om det dras homo-, bi- eller transfobiska skämt i fikarummet. Tala om att du inte uppskattar skämtet.
     
  • Ha könsneutrala toaletter. Använder ni omklädningsrum? Ordna så att finns avskild del eller tillgång till enskilt ombytesrum.
     
  • Om någon väntar barn, tänk på att det inte behöver finnas i dennes egen mage.
     
  • Säg gärna ”alla, oavsett kön” hellre än ”män och kvinnor”.
     
  • Använd inte nedsättande ord om hbtq-personer. Är du osäker på om ett ord är nedsättande, välj ett annat.
     
  • Raljera inte över ordet ”hen”. Hen är ett viktigt pronomen för många som inte identifierar sig inom ramen för ”hon” eller ”han”.
     
  • Använd inte hbtq-personer som allmän frågelåda. Är du nyfiken, kolla först om det är okej att fråga.
Mångfald

"Våga se döva som en tillgång”

Dennis Hed Rudin har anställt femton döva städare på tre år. Och uppmuntrar chefer i andra branscher att göra likadant.
Publicerad 17 maj 2023, kl 07:41
Dennis Hed Rudin, vd på Städarna i Örebro.
"Trots att många döva är kompetenta kommer de inte in på arbetsmarknaden och det kändes bra att kunna ändra på det. Just nu är 7 av våra 38 anställda döva", säger Dennis Hed Rudin, vd på Städarna i Örebro. Foto: Per Knutsson.

Hur kom det sig att du anställer döva städare?
– Jag kan teckenspråket eftersom båda mina föräldrar är döva, dessutom är min låtsaspappa hörselskadad. När företaget skulle växa föll det sig naturligt att kontakta Arbetsförmedlingen och berätta att vi är öppna för att anställa döva personer.
– Trots att många döva är kompetenta kommer de inte in på arbetsmarknaden och det kändes bra att kunna ändra på det. Just nu är 7 av våra 38 anställda döva. Under min tid har vi haft 15 döva städare och några har gått vidare till andra jobb. Det har hänt att vi blivit språngbrädan till drömjobbet.

Hur är det att leda människor som inte hör?
– Det finns fördomar om att dövhet är detsamma som en intellektuell funktionsnedsättning. Så är det naturligtvis inte. Det är inte nödvändigt att kunna teckenspråket för att göra sig förstådd. Man kommer jättelångt med kroppsspråket. Jag har arbetsledare som gestikulerar, pekar och artikulerar i sin kontakt med de döva städarna. Det går utmärkt.

Allt handlar om att ge rätt förutsättningar



Vilka utmaningar finns?
– Det tar lite längre tid eftersom vi oftast kommunicerar skriftligen via mobil med våra döva medarbetare. Allt handlar om att ge rätt förutsättningar och vi har även tydliga riktlinjer och rutiner nedskrivna. Det gagnar dessutom alla anställda. Vid medarbetarsamtal och liknande går det också att boka tolk från Arbetsförmedlingen.

Vilka fördelar ser du?

– Att vara öppen för döv arbetskraft gör att rekryteringsmarknaden blir större. Många döva är supermotiverade och duktiga, men har inte tidigare fått chansen att visa vilket bra jobb de kan göra.

Vad säger kunderna?
 – Av våra 300 kunder har någon enstaka varit lite skeptisk till en början. Men sedan har de insett att det inte finns något negativt med att få hjälp av en döv städare.

Skulle du råda chefer i även andra branscher att anställa döva?
– Ja, definitivt. Våga se döva som en tillgång!

Text: Gertrud Dahlberg.

Dennis Hed Rudin

Gör: Vd på Städarna i Örebro sedan tre år tillbaka. 
Ålder: 29.
Bakgrund: Sommarjobb på McDonald's, blev kvar där i över tio år och slutade som restaurangchef.
Fritidsintressen: Spela fotboll och umgås med sambon.
Bästa städtipset: Håll efter och småstäda ofta så att det inte gror igen.