Många av de yngre vill byta snarast medan en klar majoritet av de äldre vill gå i förtida pension.
Cheferna som svarat på enkäten har haft sina tjänster i drygt sex år i genomsnitt. De som stannat längre än tio år utgör bara 15 procent.
Av de yngre cheferna, 70-talister och 80-talister, har de allra flesta varit kortare än tre år på sin position. Bland dem är det också fler som anser att man bör byta relativt ofta.
"Hur lång tid anser du att en chef bör ha samma position" är en fråga som fick skiftande svar. Majoriteten landar någonstans mellan 0 och 10 år, i snitt på drygt 5 år. Men nästan hälften anser att det inte ska vara någon tidsgräns alls.
Ungefär lika många, 48 procent, och kanske är det till stor del samma personer, räknar med att själva bli kvar länge på sitt nuvarande jobb, över sju år. Här är 50-talisterna kraftigt överrepresenterade. De allra flesta yngre, i synnerhet stockholmare, räknar med att byta inom en kortare tid.
Exakt hälften skulle vilja byta tjänst tidigare, om de kunde välja fritt. Det gäller i högre grad 60-talisterna, som hunnit vara några år på samma jobb och som liksom de yngre anser att man bör byta relativt ofta. De flesta av dem vill dock inte byta arbetsgivare, utan helst få en bättre position inom samma företag.
"Skulle du vilja arbeta utomlands?" besvaras jakande av var tredje chef. Här är det inga större skillnader mellan åldersgrupperna, men kvinnor och norrlänningar är mindre lockade av utlandet.
Betydligt fler lockas av att få kortare arbetstid. Det alternativet bejakas av 64 procent. Här är skåningar kraftigt överrepresenterade. Kanske stämmer talesättet om "lata latituder" eller så är helt enkelt golfsäsongen längre i Sydsverige.
Många i övre Norrland verkar också slitna och sugna på heltidsgolfande eller kanske mer sannolikt jakt, om man får vara lite fördomsfull. Det är i alla fall längst upp i landet som störst andel svarar att de vill gå i förtida pension: 73 procent. Rikets genomsnitt är 58 procent (se illustration).
De yngre funderar av naturliga skäl inte lika mycket på pensionering, men bland dem som ändå gjort det så vill de flesta sluta innan de fyller 59. Annars vill de flesta chefer sluta mellan 60 och 62 år.
Endast var fjärde chef har ägnat någon tid åt att planera sin karriär och de som träffat en karriärcoach utgör endast 12 procent. Betydligt fler i Stockholm än i Norrland.
Anmärkningsvärt är att de yngre cheferna knappt haft någon karriärplanering. Brist på tid eller intresse?