Hoppa till huvudinnehåll
Kompetensutveckling

Så fixar du jobbminglet

Bävar du redan inför höstens mingel? Med lite planering kan du ändra på den inställningen, menar Angela Ahola, doktor i psykologi.
Anita Täpp Publicerad 29 augusti 2017, kl 13:09
Pressmaster/Colourbox.com
Att planera och komma förberedd kan vara en bra hjälp för dig som bävar inför att mingla. Pressmaster/Colourbox.com

Att många av oss undviker mingel, även om vi vet att de är bra för karriären, kan bero på att vi är introverta eller har dåligt självförtroende.

Men en orsak kan också vara att vi känner oss väldigt osäkra i en så ostrukturerad situation, säger Angela Ahola, doktor i psykologi och expert på första intryck.

– På minglet finns ju inget sådant som att vi får en bordsplacering och presenteras för en bordsherre eller bordsdam. Då kan man lätt börja oroa sig för att man ska bli stående ensam i ett hörn. Eller att man kommer att bli bortvald genom att någon vänder sig bort och börjar prata med någon annan i stället. Vår rädsla för att bli avvisade, att bli exkluderas i sociala sammanhang, är en känsla som ligger djupt inom oss.

Angela Ahola menar dock att vi alla kan bli mindre rädda, och faktiskt börja uppskatta mingel, om vi bara planerar för hur sådant vi tycker är jobbigt på tillställningen kan hanteras.

– Många känner oro för vad de egentligen ska säga till de nya människor som de träffar. Ett tips är att försöka anknyta till något på minglet, som att fråga om den andre också tyckte att din favoriträtt på buffébordet var god. Eller om den kanske tyckte bättre om något annat? Det är ett sätt att bryta isen och få i gång ett samtal.

Kanske är man också orolig att hamna i en situation där den man pratar med, eller kanske flera människor i grupp, ska dissa en.

– Visst skulle det kännas jätteläskigt. Men om man har en plan för hur man ska agera i en sådan situation så har man ändå något att hålla fast vid, vilket gör en mindre osäker, säger Angela Ahola.

Ett sätt att hantera att man blir exkluderad kan vara att helt enkelt lämna minglet. Men när det handlar om sådana här rädslor är det ofta bra om vi lyckas tvinga oss själva till att våga pröva igen genom att bara lugnt gå vidare för att försöka prata med en annan människa.

– För att leva livet till fullo och må bra ska vi inte låta olika rädslor ta överhanden. Om vi i stället tar kommandot över dem, lyckas ta oss själva i kragen och vågar göra sådant som känns jobbigt så växer vi som människor, säger Angela Ahola.

Så hanterar du mingelvåndan

  • Ta mod till dig och gå fram till en person och ställ en fråga som gärna har anknytning till något på minglet. Kanske har den andre tips på hur det tal du snart ska hålla på en fest blir roligare, med tanke på det roliga tal ni just har hört?
  • Står alla i klungor och pratar när du kommer? Våga gå fram, le och presentera dig. Sannolikt får du ett leende tillbaka. Försök flika in en fråga. Eller kanske har du och någon i gruppen en gemensam bekant?
  • Blir du dissad? Tacka då bara lugnt för dig och gå vidare för att prata med en annan person.
  • Om du blir uttråkad av en samtalspartner kan du, utan att såra den andre, avsluta genom att fråga om den vet var toaletten finns.
  • Om du oroar dig för att du kan såra värden eftersom du sannolikt inte kommer att vilja vara kvar så länge på minglet kan du meddela det i förväg, redan när du tackar ja till inbjudan. Berätta då att du, av någon orsak, nog behöver gå lite tidigare men att du väldigt gärna kommer en stund.

3 NO-NO's

  • Kläng inte fast vid folk för att du är osäker. Var gärna intresserad och ställ frågor men lägg inte beslag på några få personer hela kvällen. På mingel ska man kunna röra sig fritt mellan olika människor och grupperingar och då får man också respektera när någon vill gå vidare.
  • Dra inte ner stämningen med för mycket negativitet, genom att du är sur och hela tiden beklagar dig över olika saker. Försök i stället visa din gladaste och mest positiva sida.
  • Ta inte för mycket plats. Gäller dig som lätt hamnar i en situation där du själv pratar hela tiden. Vi har alla ett behov av att bli sedda. Så lyssna också på vad din samtalspartner säger och visa intresse genom att ställa frågor och följdfrågor.
Kompetensutveckling

Plugga med lön - Michael gick från jobb till skola

Michael Andersson hade inte suttit i skolbänken på över 30 år. Med hjälp av omställningsstudiestödet pluggar han affärsutveckling och är mer studiemotiverad än någonsin.
David Österberg Publicerad 12 februari 2024, kl 06:00
Tidigare Teamchefen Michael Andersson utanför en skola.
Michael Andersson, 56, pluggar affärsutveckling med omställningsstudiestödet: "Fantastiskt att få energikicken och stärka min kompetens". Foto: Helene Linsjö.

Senaste gången Michael Andersson gick på universitetet var han 24 år. Nu är han 56 och har villa, sambo och vuxna barn. I våras var han tjänstledig, först på deltid, sedan på heltid, för att plugga strategi, marknadsföring och affärsutveckling.

– Det var inte så svårt att gå från jobb till studier. Under pandemin jobbade jag mycket på distans, så det var lätt att fortsätta sitta hemma och jobba koncentrerat. Och jag är intresserad av ämnena, så jag var väldigt motiverad och fick energi av studierna.

Från tjänstledig till studier

Michael är team lead inom energikoncernen Uniper. Jobbet – som han beskriver som omväxlande och utmanande – innebär bland annat att förbereda bolagets styrelse inför beslutsärenden. Till sin hjälp har han en handfull kollegor med bred kunskap inom olika områden. Målsättningen med studierna är att ta sig vidare till en ny roll i arbetslivet – antingen hos sin nuvarande arbetsgivare eller hos en ny.

– Jag har haft min nuvarande roll i drygt fyra år, så det skulle vara jättespännande att få jobba i en annan i några år. Kanske kan jag kombinera min nuvarande roll med en halvtidstjänst inom affärsutveckling, säger han.

Stöd för kompetensutveckling

Regelbunden kompetensutveckling är ett av de säkraste sätten att behålla eller stärka sin position på arbetsmarknaden. Det verkar särskilt gälla chefer. I en undersökning från omställningsorganisationen TRR svarade hälften av cheferna att de behöver utveckla sin kompetens för att svara mot framtidens behov. Bland övriga tjänstemän svarade en fjärdedel att de behöver kompetensutveckling.

– Vår undersökning visar att chefer i privat sektor ser att en framtidssäkrad kompetens är helt avgörande för en lyckad verksamhet. Vi genomgår just nu en period med en enorm teknikutveckling och digitalisering inom många branscher, det innebär att rätt förutsättningar för kompetensutveckling kommer bli allt viktigare framöver, säger Johan Lagerhäll, vd för TRR.

Plugga ett år med 80 procent av lönen

Michael Andersson. Foto: Helene Linsjö.

I oktober förra året infördes omställningsstudiestödet. Det innebär, något förenklat, att den som har jobbat minst åtta år och är mellan 27 och 62 år kan plugga upp till ett år på heltid. Bidraget är 80 procent av din tidigare lön upp till 20 572 kronor. I en del kollektivavtal finns dessutom kompletterande bidrag. Det går också att låna pengar. Hur mycket beror bland annat på hur mycket du har tjänat (se faktaruta).

För Michael Andersson betydde det nya omställningsstudiestödet mycket.

– Det är en jätteförmån. Jag har säkert tappat 100 000 kronor i inkomst under studierna, men det är ju ingenting i jämförelse med om jag hade tappat hela min inkomst. Att få den energikicken som jag har fått och att få göra det mot ersättning är fantastiskt. Det stärker förutsättningarna för att jag ska ha intressanta utmaningar hela vägen till pension, säger han.

TRR:s råd till chefer som funderar på att plugga

Erica Sundberg är operativ chef på TRR. Hennes råd till den med studiesug är att dels fundera på vilka erfarenheter och förmågor du har, dels på vad du tidigare har drömt om.

– Börja genom att ställa dig frågan ”var har jag min starkaste motivation och drivkraft?” Fundera sedan på vad du är extra nyfiken på och intresserad av som också kan stärka din framtida ställning, i din nuvarande roll eller i en ny.

För den som vill vässa sitt ledarskap finns mycket att välja bland, enligt Erica Sundberg.

– Det finns ett stort utbud av både kortare och längre ledarskapskurser och program, många som är anpassade för att kombinera med arbete. Ta gärna vara på möjligheten att ta del av rådgivning och vägledning genom din omställningsorganisation för att kartlägga vad som skulle vässa just dig.

Vilka råd ger TRR till chefer som funderar på att plugga?

– Samma råd som till alla, oavsett befattning – ständigt lärande och utveckling blir allt viktigare för att vara relevant i arbetslivet. Vi brukar prata om att både lära för rollen och lära för livet.

– De chefer som vi stöttar som är mellan jobb och söker nytt arbete uppmuntrar vi också att kompetensutveckla sig. Vi vet att det stärker cv:t och med all sannolikhet ökar attraktiviteten hos dem som rekryterar.

Ger rätt till tjänstledighet

Studier med omställningsstudiestöd ger rätt till tjänstledighet. Men som chef kan det ibland kännas obekvämt att kräva ledighet.

– Jag möttes inte av några sura miner. Men situationen var lite speciell eftersom jag koordinerar och driver min grupp och därför är det svårt att ersätta min roll. Jag fick själv fixa min ersättare och läste på halvtid första delen av våren, säger Michael Andersson.

Omställningsstudiestödet handläggs av Centrala studiestödsnämnden, CSN. Där har köerna varit långa och många som har sökt stödet har inte fått besked förrän efter terminsstarten. I höstbudgeten fick myndigheten extra pengar för att korta handläggningstiden.

För Michael Andersson fortsätter studierna under hösten, men nu utan studiestöd och enbart på helgerna.

– Det ger ett viktigt signalvärde att vara tillbaka på jobbet om det kommer en öppning med inriktning på det jag har läst. Därför valde jag att söka kurser som inte inkräktar på jobbet men ändå stärker mina meriter.

Så söker du nya stödet

1. Kolla om du uppfyller villkoren. Du ska till exempel vara mellan 27 och 62 år, ha jobbat minst 8 av de senaste 14 åren och ha skött återbetalningen av tidigare studielån.

2. Kontakta din omställningsorganisation (organisationer som hjälper uppsagda tillbaka till sysselsättning). På så sätt kan du få ett yttrande till CSN om att utbildningen du vill gå stärker din ställning på arbetsmarknaden.

3. Skicka ansökan till CSN. Det finns två ansökningsomgångar per år. En öppnar den 1 april och den andra den 1 oktober. Du kan söka innan du vet om du blir antagen till en utbildning.

Så mycket pengar kan du få

  • Det maximala bidragsbeloppet är 20 572 kronor i månaden.
  • För anställda som omfattas av avtalet mellan Svenskt Näringsliv och PTK är ersättningen högre.
  • Du kan, om du vill, komplettera med ett lån. Hur mycket du får låna beror på hur mycket du har tjänat:

Inkomst - maximalt lånebelopp

25 000 kr – 2 908 kr

30 000 kr – 4 484 kr

35 000 kr – 7 392 kr

40 000 kr – 10 300 kr

45 000 kr – 12 556 kr

50 000 kr – 12 556 kr