Hoppa till huvudinnehåll
Kompetensutveckling

Ordlista för mingel med IT-folket

Vill du göra karriär inom IT och webb? Har du ett mingel med företrädare för branschen i kalendern? Då måste du ha koll på den senaste hajpen och kunna slänga dig med rätt begrepp. Kollega har sammanställt en praktisk ordlista för dig som vill mingla framgångsrikt med IT-branschen våren 2014.
Gabriella Westberg Publicerad 12 maj 2014, kl 09:12
Fredrik Sandberg/TT
Plugga in vokabulären för minglet med IT-branschen. (De minglande på bilden har dock inget med IT-branschen att göra.) Fredrik Sandberg/TT

nybörjarnivån går vi igenom några av de begrepp som används i stor utsträckning i dag och som man bör ha koll på om man alls ska ge sig ut och mingla med IT-folket.

medelnivån finns begrepp som rör det många jobbar konkret med, om inte i dag så åtminstone i morgon. Här finns några heta affärsområden.

Och på den avancerade nivån siktar vi in oss på det för närvarande allra hetaste framtidsområdet – gränssnitten mellan människa och maskin. Här handlar det inte längre om några robotar som ska ta över uppgifter från människan, men att datorerna blir en del av oss, av allt.

NYBÖRJARNIVÅ:
1. Molnet, Cloud computing
En teknik som gör att olika IT-resurser kan erbjudas via Internet när, var och från vilken plattform som helst. IT-resurserna kan vara applikationer (t.ex. e-post), processorkraft eller lagringsutrymme, och molnet låter användarna använda resurserna utan att själva hantera infrastrukturen.

Vad ska jag säga?  Inget att prata om egentligen, försåvitt det inte handlar om integritet och dataskydd post-Snowden.

2. UX – User Experience
Inget nytt i sig, men ett område som får allt större vikt vid inköp, utveckling och implementering av IT-system. En UX-designer är alltså hetare än själva begreppet.

Vad ska jag säga? Inget. Bli en, anlita en eller håll tyst.

3. Unified communication - integrerad kommunikation
Beskriver en samlad hantering av elektroniska meddelanden som e-post, sms och röstmeddelanden. Med Unified communications-verktyg samordnas all kommunikation i ett användarvänligt gränssnitt som gör det lättare att kommunicera i flera kanaler.

Vad ska jag säga? Fråga efter omdömen.

4. BYOD - Bring Your Own Device
…står för trenden att anställda och konsulter tar med privat hårdvara till jobbet; den egna laptopen, plattan och mobilen. Trenden har delvis drivits av att konsumenter ofta har mer avancerad utrustning än företag.

Vad ska jag säga? Det senare kan man ju ironisera över. Hur kommer det sig att så många IT-inköpare har så dålig koll?

5. BYOB - Bring Your Own Behaviour
…är en utvidgning av begreppet BYOD, som mer syftar på hårdvaran. BYOB är inte helt etablerat på bred front än (till skillnad från homonymen Bring Your Own Bottle) men är en klar bubblare. Våra digitala verktyg, gränssnitt och olika webbtjänster påverkar hur vi jobbar och kommunicerar, och med BYOB tar man med sig sina individuella favoritverktyg. Till exempel olika mötes- och projekthanteringssystem, fildelningstjänster och RSS-flödesverktyg. Inte helt säkert att säkerhetsansvariga på IT uppskattar. Men lämpar sig utmärkt för en rörlig arbetsmarknad med flexibla anställningsförhållanden.

Vad ska jag säga? Tala om respekten för dina kompetenta medarbetare som ju ändå förväntas ta med sig jobbet hem. Varför inte låta dem välja verktyg själva?

6. Big data
Redan en klassiker, men som envist håller sig kvar i hetluften, eftersom så få lyckats få grepp om hur man ska processa den stora datan på ett effektivt sätt. Genom digitaliseringen av våra yrkesliv och privatliv registreras enorma mängder data, som kan analyseras och bearbetas för att ge insikter om oss användare och våra beteenden. Begreppet i sig imponerar inte längre.

Vad ska jag säga? Fråga efter de smartaste personaliseringsapplikationerna.

EXTRA: Google och Facebook är två av få företag som redan från start förmått ta den stora mängden data i bruk. (Själva affärsidén ju.) Ofta vet sökmotorn vad du söker efter redan innan du skrivit klart orden i sökfältet. Snart innan du hunnit tänka tanken. En rolig big-data-lek är att gissa vilka annonser Google Facebook kommer att visa i ditt flöde när du använder olika begrepp i chatten med kollegan. Testa!


MEDELNIVÅ:

1. M2M - maskin mot maskin
Kommunikation mellan maskiner, apparater och datorer via internet eller andra datanät. Vanligtvis är syftet att styra och övervaka processer per automatik eller på distans. Exempel: GPS-system som anpassar sig till förändrade trafikförhållanden och föreslår alternativa färdvägar, elprisavläsare som drar igång tvättmaskinen när elpriset är som lägst, eller kommunikation mellan olika maskiner i en högteknologisk industri.

Vad ska jag säga? Spåna på vilka MTM-nätverk du skulle vilja hacka!

2. Internet of Things 
Sakernas internet kallas utvecklingen med föremål som är uppkopplade och kommunicerar mot webben, som elmätare, arbetsverktyg och köksmaskiner man kan styra på distans. Här ingår även ”wearables”, se mer nedan. Jättehett i konsumentled.

Vad ska jag säga? Rufsa till håret, gnugga ögonen och säg att du funderar på att koppla upp din bebis till ditt smarta kök och din smarta blöjbytare. (Jo, det är nästan möjligt, till exempel med en Mimo Baby Monitor, en bomullsbody för bebisar med tvättsäkra sensorer, utvecklad på MIT.)

EXTRA: M2M och Internet of Things öppnar en ny marknad för hackare: att hacka sig in i kommunikationsnätverk mellan maskiner ger helt nya ingångar i företags verksamheter. En av världens mest kända datormaskar, Stuxnet, var kodad för att attackera programvaran Siemens Step7 för Windows, men drabbade nästan enbart användare i Iran och lyckades även ta sig in och förstöra en femtedel av Irans urananriknings-anläggningar genom att få centrifugerna att snurra okontrollerat fast de på mätstationerna såg ut att fungera normalt. Stuxnet använde kommunikationen mellan olika maskiner (M2M). Det spekuleras i att USA och Israel låg bakom attacken. Stuxnet upptäcktes 2010.

3. Wearables , Wearable User Interfaces
Den lilla datorn du har på armen när du joggar mäter dina steg, din puls, visar dig hur långt du sprungit och ritar in ditt löpspår som krumelurer på din digitala karta. Det är vanligt. Men ”wearables” är ett område som utvecklas fort. Även för arbetslivet. Förespråkarna menar att de uppkopplade, bärbara manickerna som snart mäter allt från blodtryck till psykisk prestationsförmåga kommer att både förlänga och förgylla våra liv. Men det beror nog på vem som blir herre över datan.

Vad ska jag säga? Skrocka lite över jänkarnas sjukförsäkringssystem och hur arbetsgivare använder wearables för att optimera kostnadseffektiva försäkringslösningar för de anställda.

4. Gamification – spelifiering
Att använda spelutveckling, speltänk och –teknik prövas för närvarande på många områden. Bland annat för att förbättra datakvalitet, öka IT-användarnas engagemang och underlätta lärande genom att utnyttja människors lust att tävla, prestera, leka och nå tydliga avslut.

Vad ska jag säga? Prata om det svenska spelundret. Eller varför inte spåna lite kring streamingtjänsten Twitch (som möjliggör för andra att titta på när du spelar datorspel) och hur det kunde användas vid implementeringen av ert nya processhanteringssystem?

EXTRA: Svenska PewDiePie, 26-åriga Felix Kjellberg från Göteborg, är en av de mest kända spel-streamarna i världen. Han startade sin Twitch-kanal på Youtube 2009 och hade i april 2014 över 26 miljoner följare - som tittar och lyssnar på när han spelar olika krigs- och skräckspel. Många av klippen är montage där händelser i spelandet överdrivs med hjälp av olika bildeffekter, i andra klipp är det Felix kommentarer och plötsliga utrop som ger extra dramatik. PewDiePies kanal är Youtubes enskilt största, och det är skräckspelen som är populärast.


AVANCERAD NIVÅ

1. Holografisk display
En skiktad bildskärm som visar rörliga bilder i 3D. Två eller fler filmer projiceras på de olika skikten i glaset, som fångar upp och reflekterar ljuset med hjälp av mikrolinser, vilket gör att bilderna synes flyta i en tredimensionell rymd.

Vad ska jag säga? Berätta om hur du som liten försökte få skolans overhead-projektor att visa ett hologram av Sitting Bull framför fröken, eller fundera högt över hur Platons grottallegori relaterar till teorin om universum som ett hologram, beroende på nördfaktorn i sällskapet.

EXTRA: Forskare vid University of Texas i USA utvecklade den första holografiska bildskärmen 2005. Fem år senare hade kollegor vid University of Arizona lyckats utveckla en holografisk bildskärm för rörlig bild och tre år senare hävdade en forskare vid MIT att vi inom tio år kommer att ha tv-skärmar med holografisk display till samma pris som dagens tvådimensionella. En typisk holografisk display användes i filmen Minority Report, från 2002, där Tom Cruise jagade blivande brottslingar med hjälp av medium.

2. Affective computing
Ämnet och utvecklingen av IT-system som känner igen, tolkar, processar och simulerar mänskliga känslouttryck i tal, ansiktsuttryck etcetera. Affective computing kräver stora databaser och komplexa algoritmer och syftar bland annat till att underlätta kommunikationen mellan människor och maskiner (HCI, Human-Computer Interaction) och för att driva utvecklingen av lärande maskiner, en slags artificiell intelligens (AI) alltså.

Vad ska jag säga? Att du hoppas på att snart börja förstå din tonåring.

3. Quantified Self
När dina uppkopplade, bärbara manicker (wearables) mäter allt registreras mängder av medveten och omedveten data om dig, vilken samlas i begreppet quantified self, eller ditt mätbara jag. Möjliggör så kallad ”lifelogging” på mikroskopisk nivå. Rörelsen Quantified self etablerades av tidningen Wireds redaktörer Gary Wolf och Kevin Kelly redan 2007. Men fortfarande så hett!

Vad ska jag säga? Äntligen, livet i ett excel-dokument!

EXTRA: Förbered dig genom att se Gary Wolfs entusiastiska TED-talk i ämnet, här.

4. Quantified Other
Om ditt syfte inte är att mäta dig själv, utan att mäta din familj, dina kollegor, dina kunder, dina anställda…till exempel med en iBeacon som den nya tidens stämpelklocka, som ser exakt var dina medarbetare befinner sig och huruvida de jobbar eller fikar.

Vad ska jag säga? Berätta om när du för första gången läste Aldous Huxleys klassiker Du sköna nya värld och kände dig upprymd.

5. Quantified World
Ett lite mindre känt begrepp med ungefär samma innebörd som quantified self/other men i större skala. Än så länge mer ett teoretiskt forskningsområde än ett konkret affärsområde. Har potential för att bevaka klimatförändringar, jordbävningar och hela ekosystem.

Vad ska jag säga? Prata om solreflektorer och andra geoingenjörskonster. Kan vi rädda världen? Och gå vidare till nästa:

6. Smart dust - smart damm
Smart dust består av mikroelektromekaniska system, så kallade MEMS. Begreppet uppfanns av Kristofer Pister, en visionär IT-forskare vid Berkley University i Kalifornien, redan på 1990-talet. Nu håller det på att bli verklighet.  Mycket små datorer, eller sensorer, inte större än riskorn (de som för närvarande utvecklas på Berkley håller ett omfång på en kubikmillimeter), och kan monteras, opereras in eller spridas över nästan vad som helst och mäta all aktivitet, all förändring, överallt. De drivs av pyttesmå batterier och/eller solceller. En viktig faktor är antalet sensorer – talar man om smart dust handlar det om miljoner, miljarder små sensorer som skulle spridas över ett område, eller över hela världen för den delen, och med trådlös uppkoppling skapa ett mer bokstavligt world wide web. Visionärerna talar i dag om uppkopplade smart dust-sensor så små att de skulle kunna vara luftburna, eller injiceras i ditt blodomlopp.

Vad ska jag säga? Wow.

EXTRA: Vill du veta mer? Här finns Kristofer Pisters forskningsrapport om Smart dust. Läs in den och imponera på vem som helst.

Kompetensutveckling

Plugga med lön - Michael gick från jobb till skola

Michael Andersson hade inte suttit i skolbänken på över 30 år. Med hjälp av omställningsstudiestödet pluggar han affärsutveckling och är mer studiemotiverad än någonsin.
David Österberg Publicerad 12 februari 2024, kl 06:00
Tidigare Teamchefen Michael Andersson utanför en skola.
Michael Andersson, 56, pluggar affärsutveckling med omställningsstudiestödet: "Fantastiskt att få energikicken och stärka min kompetens". Foto: Helene Linsjö.

Senaste gången Michael Andersson gick på universitetet var han 24 år. Nu är han 56 och har villa, sambo och vuxna barn. I våras var han tjänstledig, först på deltid, sedan på heltid, för att plugga strategi, marknadsföring och affärsutveckling.

– Det var inte så svårt att gå från jobb till studier. Under pandemin jobbade jag mycket på distans, så det var lätt att fortsätta sitta hemma och jobba koncentrerat. Och jag är intresserad av ämnena, så jag var väldigt motiverad och fick energi av studierna.

Från tjänstledig till studier

Michael är team lead inom energikoncernen Uniper. Jobbet – som han beskriver som omväxlande och utmanande – innebär bland annat att förbereda bolagets styrelse inför beslutsärenden. Till sin hjälp har han en handfull kollegor med bred kunskap inom olika områden. Målsättningen med studierna är att ta sig vidare till en ny roll i arbetslivet – antingen hos sin nuvarande arbetsgivare eller hos en ny.

– Jag har haft min nuvarande roll i drygt fyra år, så det skulle vara jättespännande att få jobba i en annan i några år. Kanske kan jag kombinera min nuvarande roll med en halvtidstjänst inom affärsutveckling, säger han.

Stöd för kompetensutveckling

Regelbunden kompetensutveckling är ett av de säkraste sätten att behålla eller stärka sin position på arbetsmarknaden. Det verkar särskilt gälla chefer. I en undersökning från omställningsorganisationen TRR svarade hälften av cheferna att de behöver utveckla sin kompetens för att svara mot framtidens behov. Bland övriga tjänstemän svarade en fjärdedel att de behöver kompetensutveckling.

– Vår undersökning visar att chefer i privat sektor ser att en framtidssäkrad kompetens är helt avgörande för en lyckad verksamhet. Vi genomgår just nu en period med en enorm teknikutveckling och digitalisering inom många branscher, det innebär att rätt förutsättningar för kompetensutveckling kommer bli allt viktigare framöver, säger Johan Lagerhäll, vd för TRR.

Plugga ett år med 80 procent av lönen

Michael Andersson. Foto: Helene Linsjö.

I oktober förra året infördes omställningsstudiestödet. Det innebär, något förenklat, att den som har jobbat minst åtta år och är mellan 27 och 62 år kan plugga upp till ett år på heltid. Bidraget är 80 procent av din tidigare lön upp till 20 572 kronor. I en del kollektivavtal finns dessutom kompletterande bidrag. Det går också att låna pengar. Hur mycket beror bland annat på hur mycket du har tjänat (se faktaruta).

För Michael Andersson betydde det nya omställningsstudiestödet mycket.

– Det är en jätteförmån. Jag har säkert tappat 100 000 kronor i inkomst under studierna, men det är ju ingenting i jämförelse med om jag hade tappat hela min inkomst. Att få den energikicken som jag har fått och att få göra det mot ersättning är fantastiskt. Det stärker förutsättningarna för att jag ska ha intressanta utmaningar hela vägen till pension, säger han.

TRR:s råd till chefer som funderar på att plugga

Erica Sundberg är operativ chef på TRR. Hennes råd till den med studiesug är att dels fundera på vilka erfarenheter och förmågor du har, dels på vad du tidigare har drömt om.

– Börja genom att ställa dig frågan ”var har jag min starkaste motivation och drivkraft?” Fundera sedan på vad du är extra nyfiken på och intresserad av som också kan stärka din framtida ställning, i din nuvarande roll eller i en ny.

För den som vill vässa sitt ledarskap finns mycket att välja bland, enligt Erica Sundberg.

– Det finns ett stort utbud av både kortare och längre ledarskapskurser och program, många som är anpassade för att kombinera med arbete. Ta gärna vara på möjligheten att ta del av rådgivning och vägledning genom din omställningsorganisation för att kartlägga vad som skulle vässa just dig.

Vilka råd ger TRR till chefer som funderar på att plugga?

– Samma råd som till alla, oavsett befattning – ständigt lärande och utveckling blir allt viktigare för att vara relevant i arbetslivet. Vi brukar prata om att både lära för rollen och lära för livet.

– De chefer som vi stöttar som är mellan jobb och söker nytt arbete uppmuntrar vi också att kompetensutveckla sig. Vi vet att det stärker cv:t och med all sannolikhet ökar attraktiviteten hos dem som rekryterar.

Ger rätt till tjänstledighet

Studier med omställningsstudiestöd ger rätt till tjänstledighet. Men som chef kan det ibland kännas obekvämt att kräva ledighet.

– Jag möttes inte av några sura miner. Men situationen var lite speciell eftersom jag koordinerar och driver min grupp och därför är det svårt att ersätta min roll. Jag fick själv fixa min ersättare och läste på halvtid första delen av våren, säger Michael Andersson.

Omställningsstudiestödet handläggs av Centrala studiestödsnämnden, CSN. Där har köerna varit långa och många som har sökt stödet har inte fått besked förrän efter terminsstarten. I höstbudgeten fick myndigheten extra pengar för att korta handläggningstiden.

För Michael Andersson fortsätter studierna under hösten, men nu utan studiestöd och enbart på helgerna.

– Det ger ett viktigt signalvärde att vara tillbaka på jobbet om det kommer en öppning med inriktning på det jag har läst. Därför valde jag att söka kurser som inte inkräktar på jobbet men ändå stärker mina meriter.

Så söker du nya stödet

1. Kolla om du uppfyller villkoren. Du ska till exempel vara mellan 27 och 62 år, ha jobbat minst 8 av de senaste 14 åren och ha skött återbetalningen av tidigare studielån.

2. Kontakta din omställningsorganisation (organisationer som hjälper uppsagda tillbaka till sysselsättning). På så sätt kan du få ett yttrande till CSN om att utbildningen du vill gå stärker din ställning på arbetsmarknaden.

3. Skicka ansökan till CSN. Det finns två ansökningsomgångar per år. En öppnar den 1 april och den andra den 1 oktober. Du kan söka innan du vet om du blir antagen till en utbildning.

Så mycket pengar kan du få

  • Det maximala bidragsbeloppet är 20 572 kronor i månaden.
  • För anställda som omfattas av avtalet mellan Svenskt Näringsliv och PTK är ersättningen högre.
  • Du kan, om du vill, komplettera med ett lån. Hur mycket du får låna beror på hur mycket du har tjänat:

Inkomst - maximalt lånebelopp

25 000 kr – 2 908 kr

30 000 kr – 4 484 kr

35 000 kr – 7 392 kr

40 000 kr – 10 300 kr

45 000 kr – 12 556 kr

50 000 kr – 12 556 kr