Hoppa till huvudinnehåll
Kompetensutveckling

Onödigt med utvecklingssamtal

Bara en av tio anställda tycker att medarbetarsamtal är viktigt för den egna utvecklingen på jobbet. Viktigast är i stället att få möjlighet att utföra nya arbetsuppgifter, ens löneutveckling och att man får ta ett större ansvar.
Anita Täpp Publicerad
Colourbox
Colourbox

Det framgår av en undersökning gjord av ManpowerGroup Sverige.

– Min erfarenhet är att utveckling kanske är det viktigaste när man väljer ett jobb. Så arbetsgivarna behöver ta ett krafttag och uppdatera formen för samtalen så att det blir givande för båda parter, säger Monica Längbo, HR-direktör på ManpowerGroup.

Hon framhåller att de flesta helst vill stanna och utvecklas på det jobb de har och då är bra medarbetarsamtal viktiga.

Om man upplever att man har bra motiverande utvecklingssamtal så är man enligt undersökningen också mer benägen att rekommendera sin arbetsplats. Av de som tycker de har haft givande samtal uppger 67 procent, eller tre av fem, att de skulle förorda sin arbetsplats till sina vänner medan färre än hälften så många av de som haft sämre medarbetarsamtal skulle göra det.

Mer om undersökningen hittar du här.

Det är viktigast för ens utveckling

I undersökningen svarade 4 398 personer på frågan:
Vad av följande upplever du som viktigt för din utveckling på ditt jobb?
Flera svar fick ges.

Resultat:

  • Möjlighet att lära och utvecklas på jobbet 56%
  • Löneutveckling 41%
  • Större ansvar på jobbet 29%
  • Kurser via jobbet 21%
  • Medarbetarsamtal 10%
  • Möjligheten till att få en ny titel eller befordran 9%
  • Att byta jobb 7%
  • Karriärcoachning 6%
  • Inget av ovanstående 4%

Undersökningen gjordes i februari och mars 2016.

 

 

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Kompetensutveckling

Fortsatt lång väntan på omställningsstudiestöd

Nu kan du ansöka om omställningsstudiestödet, utan att behöva sitta uppe till midnatt. Men väntetiderna är fortsatt långa. Den som söker nu kan inte förvänta sig svar innan höstterminen drar igång.
Carolina Högling Publicerad 11 mars 2025, kl 12:03
En bild på papper och en bild på ett brev från CSN
Den som vill ansöka om omställningsstudiestöd kan till nästa ansökningsperiod den 1 april söka redan vid klockan 20:00 istället för midnatt. Foto: Colourbox/ Jessica Gow/TT

Från och med den 1 april 2025 öppnar ansökan för omställningsstudiestödet redan klockan 20:00. Tidigare har ansökan öppnat vid midnatt. 

Förändringen har efterfrågats av de sökande som velat få tillgång till ansökan tidigare på dygnet. CSN har därefter lämnat in ett önskemål till regeringen om att själva få bestämma vilken tid ansökan ska öppna vilket nu har godkänts. Eftersom ansökningarna prövas i den ordning som de kommer in, lönar det sig att vara tidig med att ansöka. 

Lång väntetid för omställningsstudiestöd

De långa handläggningstiderna för studiestödet har tidigare kritiserats. CSN skriver på sin hemsida att de som söker stödet under ansökningsomgången som öppnar den 1 april får räkna med att väntetiden kommer att vara minst lika lång som den är nu. De skriver även att man inte kan förvänta sig att få besked innan studiestarten för höstterminen. 

Ansökan om omställningsstudiestödet öppnar två gånger per år. Den 1 april för de som ska studera på hösten, och den 1 oktober för de som ska studera på våren. Av de cirka 14 100 ansökningar som kom in under ansökningsomgången som öppnade den 1 oktober 2024 är det just nu cirka 5 700 personer som väntar på besked, varav de flesta är under handläggning. 

CSN: Vi har gjort förbättringar

Annika Fahlhander, avdelningschef för utbetalningsavdelningen på CSN, säger att handläggningstiderna för omställningsstudiestödet under 2024 förbättrats successivt. 

– Våra förbättringar beror dels på att vi har jobbat vidare med att utveckla systemstödet för att handlägga ansökningar men också att vi under 2024 och 2025 har fått medel för att bli fler som handlägger omställningsstudiestödet. Från den 1 april får CSN också tillämpa förenklade regler, bland annat avseende etableringsvillkoret, vilket ytterligare kommer att effektivisera handläggningen, säger Annika Fahlander.