Hoppa till huvudinnehåll
Kompetensutveckling

Hög tid att söka studiestöd

Planerar du att utnyttja Unionens studiestöd i samband med en utbildning? Då är det dags nu. I dagsläget är 2020 det sista året som du garanterat kan ta del av medlemsförmånen.
Anita Täpp Publicerad
Sergey/Colourbox
Som medlem i Unionen kan du få studiestöd – åtminstone i ett år till. Sergey/Colourbox

För tjugo år sedan kunde dåvarande Sifs medlemmar börja ta del av ett studiestöd för att utveckla sin kompetens. Det sedan förbundets kongress beslutat att avsätta 350 miljoner kronor i en studiestiftelse.

Sedan dess har både reglerna och medlemmarnas intresse för förmånen varierat. Men under 2018 delade exempelvis 15 451 Unionenmedlemmar på 32,5 miljoner i studiestöd.

Eftersom ungefär samma summa kommer att betalas ut i år kommer dock de avsatta pengarna i stiftelsen vara slut vid årsskiftet.

Då medlemmarnas kompetensutveckling är en prioriterad fråga inom Unionen har förbundet nu beslutat skjuta till de pengar som krävs för att studiestödet också ska finnas nästa år. Hur det blir sedan är dock ännu oklart.

I en pågående större översyn vad gäller medlemmarnas kompetensutveckling diskuteras även studiestödet inom förbundet, där en fråga är om det är det bästa sättet att gynna medlemmarna på, eller om man i stället bör satsa pengar på andra kompetenshöjande insatser.

Enligt de nuvarande reglerna kan man som medlem få studiestöd med upp till 3 425 kronor per termin och totalt upp till 13 700 kronor.

Frågan är vad som kommer att gälla för den som börjar ta del av studiestödet under nästa år, med planer att fortsätta studera i ett par år framöver. Kommer den medlemmen garanterat också kunna få studiestöd under 2021 eller inte?

– Det är oklart i nuläget. Men just nu kommer i alla fall samma villkor och ersättningsbelopp att gälla under 2020 som i år, säger Johan Fogelberg, ansvarig för Unionens tjänster för karriär och kompetensutveckling.

Unionens studiestöd

  • Gäller yrkesverksamma medlemmar och den som just nu exempelvis är föräldraledig, arbetslös, sjukskriven eller som studerar.
  • Ersättning kan ges med max 3 425 kronor per termin, upp till maximalt 13 700 kronor, bland annat för kursavgifter och kurslitteratur.
  • Gäller vid heltidsstudier liksom vid kompetensutveckling vid sidan av jobbet, i Sverige och utomlands.
  • Gäller både för längre utbildningar och kortare kvälls- och endagskurser, exempelvis för att läsa språk, marknadsföring, juridik eller om man vill lära sig en ny programvara.
  • Man kan ansöka om ersättning för kostnader under pågående termin liksom retroaktivt ett år tillbaka i tiden.
  • Läs mer om studiestödet och dess villkor på Unionen.se.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Kompetensutveckling

Fortsatt lång väntan på omställningsstudiestöd

Nu kan du ansöka om omställningsstudiestödet, utan att behöva sitta uppe till midnatt. Men väntetiderna är fortsatt långa. Den som söker nu kan inte förvänta sig svar innan höstterminen drar igång.
Carolina Högling Publicerad 11 mars 2025, kl 12:03
En bild på papper och en bild på ett brev från CSN
Den som vill ansöka om omställningsstudiestöd kan till nästa ansökningsperiod den 1 april söka redan vid klockan 20:00 istället för midnatt. Foto: Colourbox/ Jessica Gow/TT

Från och med den 1 april 2025 öppnar ansökan för omställningsstudiestödet redan klockan 20:00. Tidigare har ansökan öppnat vid midnatt. 

Förändringen har efterfrågats av de sökande som velat få tillgång till ansökan tidigare på dygnet. CSN har därefter lämnat in ett önskemål till regeringen om att själva få bestämma vilken tid ansökan ska öppna vilket nu har godkänts. Eftersom ansökningarna prövas i den ordning som de kommer in, lönar det sig att vara tidig med att ansöka. 

Lång väntetid för omställningsstudiestöd

De långa handläggningstiderna för studiestödet har tidigare kritiserats. CSN skriver på sin hemsida att de som söker stödet under ansökningsomgången som öppnar den 1 april får räkna med att väntetiden kommer att vara minst lika lång som den är nu. De skriver även att man inte kan förvänta sig att få besked innan studiestarten för höstterminen. 

Ansökan om omställningsstudiestödet öppnar två gånger per år. Den 1 april för de som ska studera på hösten, och den 1 oktober för de som ska studera på våren. Av de cirka 14 100 ansökningar som kom in under ansökningsomgången som öppnade den 1 oktober 2024 är det just nu cirka 5 700 personer som väntar på besked, varav de flesta är under handläggning. 

CSN: Vi har gjort förbättringar

Annika Fahlhander, avdelningschef för utbetalningsavdelningen på CSN, säger att handläggningstiderna för omställningsstudiestödet under 2024 förbättrats successivt. 

– Våra förbättringar beror dels på att vi har jobbat vidare med att utveckla systemstödet för att handlägga ansökningar men också att vi under 2024 och 2025 har fått medel för att bli fler som handlägger omställningsstudiestödet. Från den 1 april får CSN också tillämpa förenklade regler, bland annat avseende etableringsvillkoret, vilket ytterligare kommer att effektivisera handläggningen, säger Annika Fahlander.