Om man vill studera vid en högskola eller ett universitet kan man vid heltidsstudier i dag få bidrag och lån från CSN, Centrala studiestödsnämnden, i högst sex år.
Men redan när man fyller 47 börjar antalet veckor som man har rätt att låna pengar successivt minska och när man är äldre än 56 får man varken bidrag eller lån.
Med ambitionen att fler äldre ska få möjlighet att vidareutbilda sig i arbetslivet har nu regeringen, Centerpartiet och Liberalerna föreslagit att åldersgränsen för studiemedel ska höjas till 60 år. Det samtidigt som man ska vara 51 innan nedtrappningen i rätten att låna börjar.
Enligt förslaget ska också reglerna för när studielånen ska vara återbetalda höjas från 60 till 64 år.
De höjda åldersgränserna, som ska börja gälla senast 2022, beräknas kosta 119 miljoner kronor per år.
Förslaget ligger i linje med vad Unionen länge har förespråkat.
– Det här är ett steg i rätt riktning. Och en ytterligare sak som är bra med förslaget är att det ger möjlighet till extra studiemedelsveckor av arbetsmarknadsskäl, så att man kan få studiemedel i två terminer till, säger Jesper Lundholm, utredare på Unionen.
– Men om det här ska göra skillnad i praktiken, så att det ger fler möjlighet att finansiera studier, behöver villkoren vad gäller studiemedel och liknande också anpassas efter yrkesverksammas levnadsomkostnader. Och då behöver också exempelvis bidraget, som i dag är på ungefär 3 500 kronor, höjas.