Hoppa till huvudinnehåll
Karriär

Smart att byta jobb ofta

Dags att dra vidare? Har du varit länge på ett och samma ställe är det svårare att få ett nytt arbete. Vissa menar att det är smart att byta jobb ofta.
Anita Täpp Publicerad 5 december 2018, kl 13:24
Team förbered formel 1-bil.
Dags att dra vidare till nytt jobb? Det kan främja din karriär och din lön. Foto: Getty Images

Om du stannar mer än två år på samma arbetsplats är du en loser, förklarar en yngre man för mig. Flera av hans vänner, som jobbar i IT-branschen i Stockholm, har samma uppfattning.

Men är det så? Har arbetsmarknaden förändrats så att ingen av oss längre borde vara kvar på samma arbetsplats längre än så, även om vi trivs?

Enligt Jan Paulusz, rådgivare på TRR, Trygghetsrådet, som har koll på rekryteringstendenser och framtidens arbetsliv, är det inte omöjligt att uppfattningen att man bör vara max två år på varje arbetsplats blir allt vanligare. Åtminstone bland yngre i storstäderna, där det finns gott om jobb att välja bland.

– Jag kan förstå dem som tänker så. De ser ju att de kan få högre lön och att de breddar sitt kontaktnät och hela tiden lär sig nytt som de kan lägga in i sitt cv, vilket gör att de kan fortsätta utvecklas.

På mindre orter, där man kanske bara har en enda stor arbetsgivare, är det sannolikt inte lika vanligt med den här inställningen.

– Om man jobbar hos den arbetsgivaren och trivs bra och känner sig trygg där blir det nog lätt så att man blir kvar, eftersom man annars måste flytta. Men det borde ändå många fler försöka göra. För att se till att vara anställningsbara även framöver, säger Jan Paulusz.

De kan få högre lön, bredda sitt kontaktnät och hela tiden lära nytt som ser bra ut i deras cv

I sitt arbete som rådgivare på TRR möter han ofta anställda som blivit uppsagda efter att ha varit på samma arbetsplats under lång tid. Den erfarenhet TRR:s rådgivare har, vilket även statistiken visar, är att det tar längre tid att få ett nytt jobb för den som varit på samma företag i 15 år eller längre.

– Det visar hur viktigt det är att byta jobb oftare och att fokusera på sin egen utveckling. Det är nödvändigt i dagens arbetsliv, som präglas av omstruktureringar, omställningar, digitalisering och ständiga förändringar.

Om alltför många år på en och samma arbetsplats kan ligga en till last, samtidigt som man inte heller vill bli sedd som en opålitlig hoppjerka av arbetsgivare och rekryterare, så är frågan när det egentligen är optimalt att byta jobb.

– Det går inte att säga ett exakt antal år när det gäller det. Men om man är på samma arbetsplats väldigt länge så stannar man också lite i utvecklingen. Visserligen kan du byta tjänst och uppgifter internt, men i dag är få företag tillräckligt stora för att kunna erbjuda den utvecklingen och då kan man behöva byta både företag och innehåll i tjänsten, säger Jan Paulusz.

Det man i första hand behöver se till är att utvecklas på den arbetsplats man är på och att få det dokumenterat.

– Det är viktigare att tänka på än hur länge man ska stanna på en arbetsplats. Har du ett ständigt lärande där du är kan du stanna ganska länge, säger Jan Paulusz.

MÅNGA VILL MEN VÅGAR INTE

Enligt en undersökning från TRR, Trygghetsrådet, 2016 hade ungefär 1,1 miljoner anställda i Sverige bytt jobb det senaste året. Samtidigt funderade 1,8 miljoner på att göra det. För nära hälften av de tillfrågade i undersökningen var orsaken till att man ville byta arbete en önskan om att få utvecklas mer. De övriga var missnöjda med lönen eller chefen.

Andra studier har också visat att många vill byta jobb men inte gör något åt saken. Däribland en undersökning som gjordes på uppdrag av Folkuniversitetet för några år sedan, enligt vilken de vanligaste orsakerna till att många trots allt stannar kvar på sitt nuvarande arbete är att man inte vet vad man skulle vilja göra i stället, att ett jobbyte upplevs vara en alltför stor risk och att man helt enkelt inte hittar några jobb att söka.

"HOPPJERKAN"

Länge hade den som ofta bytte jobb låg status i samhället. På 1950-talet var en vanlig uppfattning att man skulle vara lojal mot det företag där man var anställd och vara tacksam för sitt jobb, oavsett lönen.

En ”hoppjerka”, alltså den som gjorde täta jobbyten, sågs också som kostsam av arbetsgivarna, bland annat därför att den aldrig ansågs hinna få full kompetens.

I dag kan unga vilja byta arbete ofta och många arbetsgivare anser att det är meriterande. Några förklaringar som har getts till den förändring som skett är en mer aktiv arbetsmarknadspolitik, fokuserad på utbildning som matchar efterfrågan, och att allt fler har flyttat från landsbygden till större städer.

Andra orsaker kan vara att vi har fått en bättre välfärd, högre utbildning, ett större informationsflöde och känner större makt över våra liv.

FÖRDELAR MED ATT BYTA JOBB

 • Du breddar ditt kontaktnät.
 • Du möter nya utmaningar.
 • Du skaffar dig nya kunskaper och fyller på med ny, uppdaterad kompetens.
 • Du får erfarenhet av flera typer av organisationer.
 • Du ökar din flexibilitet och benägenhet att möta förändringar.
 • Du får möjlighet till högre lön.

TRR är arbetsgivarnas och fackens gemensamma omställningsorgan för privatanställda tjänstemän med kollektivavtal på arbetsplatsen.

Den som blir uppsagd kan få hjälp att gå vidare av TRR i upp till två år. Man kan få en personlig rådgivare som stöttar och utmanar en på vägen mot nytt jobb eller start av företag. Personer som är minst 40 år kan även ha rätt till AGE, avgångsersättning, en ekonomisk ersättning som är ett komplement till a-kassan.

Karriär

Förmåner viktigt verktyg i jakten på kompetens

Numera räcker det inte enbart med hög lön, gratis frukt och friskvårdsbidrag för att locka till sig de bästa medarbetarna. Vilka förmåner har stora svenska företag? Vi har listan!
Lina Friberg Publicerad 31 mars 2023, kl 06:00
Till vänster en grupp äldre personer tränar på gym. Till höger en skål med frukt.
En ny undersökning visar att den förmån som svenska anställda anser viktigast är att få arbeta flexibelt. Även möjlighet till hybridarbete uppskattas av många. Foto: Colourbox.

Attraktiva arbetsförmåner har också  blivit ett smart sätt att stärka ett företags varumärke.

Personalförmåner är ett viktigt redskap för att kunna vara en attraktiv arbetsgivare och behålla vår personal långsiktigt, säger Anna-Karin Flygare, HR- strateg på gruvbolaget LKAB.

Flexibla arbetstider,  förmåner kring pension, ledighet samt möjlighet till hybridarbete är de förmåner som toppar svenskarnas lista över mest populära jobbförmåner.
Ett generöst friskvårdsbidrag är även en förmån som tilltalar många anställda.

Flexibilitet viktigast

I förmånsföretaget Benifys senaste rapport "Framtidens arbetsgivare: En plats i förändring", som är baserad på svar från 16 000 svenska medarbetare, framkom det att den förmån anställda anser viktigast är att få arbeta flexibelt. 

Även möjlighet till hybridarbete uppskattades av många anställda.71 procent av dem som deltagit i undersökningen svarar att de både vill arbeta hemifrån och från sin arbetsplats.

Många skulle tacka nej till ett jobb som inte erbjöd flexibilitet gällande arbetstider och placering

I bemanningsföretagets Randstads årliga rapport Workmonitor, baserad på svar från 1000 anställda i Sverige, framkommer det att jobbkandidater i högre utsträckning efterfrågar flexibilitet och en sund balans mellan jobb och fritid.

–  Vi ser väldigt tydligt i vår senaste undersökning att pandemiåren definitivt har satt sina spår när det gäller distansjobb. Många av kandidaterna uppger att de skulle tacka nej till ett jobb som inte erbjöd flexibilitet gällande arbetstider och placering, säger Camilla Campelo, HR-direktör hos Randstad.

Upplever ni att det har blivit allt viktigare att kunna locka kompetenta kandidater med andra förmåner än lön?

Absolut. I Sverige är lön och förmåner faktiskt inte det främsta skälet till att välja en arbetsgivare över en annan, utan det är många andra delar som spelar roll. I vår employer branding-undersökning är det exempelvis trevlig arbetsmiljö som år efter år är viktigaste kriteriet vid val av arbetsgivare, följt av intressanta arbetsuppgifter och balans mellan jobb och fritid, säger Camilla Campelo.

 Att just den balansen har blivit extra viktigt framkommer även i Benifys senaste rapport. Personalförmåner som till exempel rabatt på barnvakt och matkassar har blivit mer efterfrågat. En förklaring kan vara att många är tillbaka på jobbet efter pandemirestriktionerna.

Lön efterfrågas i svåra tider

Hos möbeljätten Ikea har lönen fått en större betydelse på senare tid, då levnadskostnaderna ökat. Även om ledighets- och arbetstidsförmåner var det som efterfrågades mest hos företagets personal, enligt Ikeas pressavdelning

Även musiktech-bolaget Epidemic Sound märker att lönen fortfarande har stor betydelse.

–  Om vi jämför med längre bak i tiden kan vi konstatera att förväntningarna och efterfrågan på ett bra anpassat och helst lite spännande förmånspaket ökar hela tiden. Däremot ser vi att lönen fortsatt är mycket viktig. Kandidater vill veta att de kommer att ha marginaler att klara högre elpriser eller en ränta som sticker iväg, säger Jasmin Holländer Pettersson, talesperson på Epidemic Sound.

Betalt volontärsarbete

På läkemedelsföretaget AstraZeneca erbjuds anställda bland annat  förmåner  kring hälsa, pension, transport och försäkring men även möjlighet till betalt volontärarbete. 

– Möjligheten att volontärjobba har varit väldigt uppskattad och populär bland våra medarbetare. Många väljer att göra det tillsammans i teamen för att stärka lagkänslan och göra en meningsfull insats som gör skillnad på ett positivt sätt utanför den vardagliga arbetsmiljön, säger Karl-Johan Karlsson, presschef för AstraZeneca.  

Kollega har tittat på vilka förmåner som erbjuds de anställda, på några av företagen i Unionens branschområden

AstraZeneca

 • Försäkringar och pension
 • Träningsanläggningar på arbetsplatsen
 • Digitala hälso-och träningstjänster
 • Transportförmåner
 • Möjlighet att volontärjobba åtta timmar per år på betald arbetstid

Epidemic Sound

 • 30 semesterdagar
 • Extra ersättning vid föräldraledighet
 • Friskvårdsbidrag
 • Pension och försäkringar
 • Kostnadsfria terapitimmar
 • Flexibel arbetstid
 • 3-dagars betalt volontärarbete per år
 • Konsertbiljetter, interna musik-och storytelling event
 • Gratis användning av vår spelare

Ericsson

 • Extra ersättning vid föräldraledighet
 • Volontärarbete varje år
 • Lunchförmån
 • Friskvårdsbidrag
 • Aktiesparprogram
 • Ersättning för läkarbesök
 • Terminalglasögon
 • Möjlighet till ett hybridjobb
 • Interna utvecklingsmöjligheter

Ikea

 • Årlig Ikea-bonus för alla medarbetare
 • Friskvårdsbidrag
 • Personalrabatt på 15 procent
 • Medarbetare får upp till 1 500 kr i Ikea kontobidrag per verksamhetsår
 • Webbaserad individuell pensionsrådgivning via rådgivningstjänsten Lifeplan

LKAB

 • Tillgång till utvalda gym- och motionsanläggningar
 • Friskvårdsbidrag
 • Studiestöd
 • konstförening och fritidsförening, som bland annat ger tillgång till fjällstugor och möjlighet att delta i familjeaktiviteter
 • Motivationsprogram - framgångar ska belönas
 • Medarbetare som varit anställda i minst ett år får förstärkt föräldrapenning, upp till 90 procent av ordinarie lön i upp till sex månader
 • Många av LKAB:s  tjänster möjliggör flexibla arbetsmöjligheter
 • Företagshälsovård 
 • Tandvård- och glasögonförmån
 • Anställda har möjlighet att ansöka om stipendier vid studier både för sig själv och sina barn
 • Pension och försäkring 
   

Scania

 • Vinstdelning i Scania Resultatbonus
 • Löneväxling
 • Personalbil
 • Friskvårdsbidrag
 • Anställda har möjlighet att jobba fyra veckor per år från utlandet
 • Flexibel arbetstid

SJ

 • Friskvårdsbidrag
 • Utökad föräldrapenning
 • Löneväxling
 • Fri expertrådgivning kring alkohol och droger, juridik och ekonomi
 • Förmånliga priser på tågresor
 • Personalrabatt på bistroutbudet ombord på tågen
 • Pensionsrådgivning 

TUI

 • Friskvårdsbidrag
 • Gratis gym
 • Internationella möjligheter inom TUI
 • Rabattförmåner via Benify
 • Firandepolicy för jubileer
 • Hybridarbete
 • Produktionsutforskningsturer om samtliga destinationer och produkter
 • Pension och försäkringar
 • Terminalglasögon
 • Evenemang som frukost, företagsfester och afterwork
 • 40 timmars möjlighet till utbildning
 • 40-50 procent SuperTravel rabatt på resor
 • Flexibel arbetstid

Volvo Cars

 • Rabatter vid bilköp
 • Möjlighet till förmånsbil
 • Volvo-bonus till alla anställda
 • Extra ersättning från Volvo i samband med föräldraledighet
 • Extra tjänstepension
 • Företagshälsovård
 • Flexibla arbetstider
 • Vid särskilda tillfällen kan anställda beviljas betald ledighet, till exempel vid flytt eller i samband med vissa högtidsfiranden
 • Friskvårdsbidrag
 • Nyanställda erbjuds förskottssemester
 • Rabatter och förmåner via Benify

Mest eftertraktade förmånerna:

1. Arbetstid och ledighet(2)
2. Friskvård (3)
3. Pensions-förmåner (1)
4. Sjukvård (5)
5. Hushållsnära tjänster(10)
6. Försäkringar (4)
7. Transport (8)
8. Kompetensutveckling (6)
9. Rabatter (ny för i år)
10. Klimatsmarta förmåner (9) 

Förra årets placering inom parantes.

Källa: Benify